Ziua 482. Zeci de mii de soldați ucraineni antrenați în UE, Kievul îl sfidează pe Putin cu Baby Yoda. Dezastru ecologic până la Mediterană (Video)

Ziua 482. Zeci de mii de soldați ucraineni antrenați în UE, Kievul îl sfidează pe Putin cu Baby Yoda. Dezastru ecologic până la Mediterană (Video)

În ziua 482 de război, Rusia a lansat un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala și mai multe orașe. Cea mai mare parte a țării și-a petrecut noaptea în sunetul sirenelor de raid aerian.

La rândul lor, forțele ucrainene avansează în apropiere de Bahmut și în regiunea Zaporojie și atacă în vestul regiunii Donețk. Iar cea mai mare lovitură din contraofensivă urmează să vină, a anunțat adjuncta ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Maliar. Ea a recunoscut însă că operaţiunea este dificilă deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva.

A apărut și comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni, într-un un clip video despre care spune că a fost făcut într-un centru de comandă înaintat. Anterior, rușii au susținut că generalul a fost împușcat în cap și că ar fi fost transportat de urgență la un spital din Germania, iar săptămâna trecută chiar Vladimir Putin spunea că Zalujni ar fi fugit în străinătate. În videoclip, comandantul poartă o insignă cu Baby Yoda, celebrul personaj din universul Star Wars, arătând că „forța” este de partea Ucrainei.

ADVERTISING

Comisia Europeană tocmai a cerut statelor membre să suplimenteze cu 50 de miliarde bugetul pentru Ucraina, iar Kievul a anunțat că 30.000 de soldați ai săi vor fi antrenați în țările UE. Aderarea, însă, este încă departe, fiind la acest moment îndeplinite doar 2 din cele 7 condiții necesare.

Iar dacă mai este nevoie de argumente că războiului nu afectează doar Ucraina, ci întreaga lume, autoritățile de la Kiev tocmai au informat că 150 de tone de poluanți se scurg de-a lungul Niprului, și dezastrul ecologic cauzat de distrugerea barajului Kahovka ar putea ajunge până în Mediterană.

Situația pe front

  • Amplu atac aerian al Rusiei - Rusia a lansat în noaptea de luni spre marți un amplu atac aerian asupra Ucrainei, vizând capitala și mai multe orașe. Cea mai mare parte a țării și-a petrecut noaptea în sunetul sirenelor de raid aerian. Statul Major General al forțelor armate ucrainene a anunțat că, potrivit informațiilor preliminare, sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 28 din cele 30 de drone de fabricație iraniană.
  • Incendiu în Liov - Administrația militară din Liov, un oraș cu aproximativ 700.000 de locuitori și aflat la 70 km de granița cu Polonia, a anunțat că Rusia a lovit o „infrastructură critică” din oraș, declanșând un incendiu. Potrivit rapoartelor preliminare, nu s-au înregistrat victime.
  • Cea mai importantă lovitură a contraofensivei - Adjuncta ministrului Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că "cea mai mare lovitură" din campania militară a Kievului urmează să vină, dar a recunoscut că operaţiunea este dificilă deoarece Rusia face tot ce poate pentru a opri ofensiva. "Operaţiunea în curs are mai multe obiective, iar armata îndeplineşte aceste sarcini", a spus Maliar pe Telegram. Militarii "se mişcă aşa cum trebuie să se mişte. Şi cea mai mare lovitură abia urmează".
  • Forțele ucrainene avansează în apropiere de Bahmut și în regiunea Zaporojie și atacă în vestul regiunii Donețk, a anunțat Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) în cea mai recentă evaluare.
  • Scenariile lui Șoigu - Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, susține că Ucraina plănuiește să atace peninsula Crimeea cu sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune HIMARS și rachete Storm Shadow. El a avertizat că Rusia va riposta.
  • Șeful Armatei Ucrainene nu e rănit - Ucraina a făcut publică o înregistrare video cu comandantul şef al armatei sale, Valeri Zalujnîi, aparent pentru a contracara speculaţiile Moscovei potrivit cărora el ar fi fost rănit sau ucis sau ar fi fugit în străinătate, aşa cum afirmase săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin, iar insigna sa cu Baby Yoda, un celebru personaj provenit din universul Star Wars, a atras atenţia.
  • Campion ucis - Campionul ucrainean la kickboxing, Maxim Bordusy, a fost ucis în luptele din regiunea Zaporojie. Pe pagina web a preşedintelui ucrainean a fost postată o petiţie cu apelul de a conferi sportivului titlul de Erou al Ucrainei.

Alte informații relevante

  • Dezastru ecologic până la Mediterană - Poluanţi petrolieri care echivalează cu o cantitate de cel puţin 150 de tone se scurg de-a lungul fluviului Nipru şi "ar putea ajunge până în Mediterana", a susţinut marţi şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Andrii Iermak. După ce rezervorul Kahovka a fost distrus, circa 95.000 de tone de peşte mort plus carcase de delfini au fost găsite pe ţărmul Mării Negre în Bulgaria şi Turcia, spune acelaşi oficial ucrainean.
  • Zeci de mii de soldați antrenați în UE - Ţările Uniunii Europene vor antrena 30.000 de soldaţi ucraineni în 2023, a anunţat marţi Ministerul ucrainean al Apărării. Acest anunţ survine în aceeaşi zi cu solicitarea Comisiei Europene adresată statelor membre ale UE de a suplimenta cu 50 miliarde de euro la bugetul Celor 27 pentru a ajuta Ucraina până în 2027.
  • Ucraina în UE - Ucraina îndeplineşte două din cele şapte condiţii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, indică un raport ce va fi prezentat în această săptămână de Comisia Europeană, care va evidenţia totuşi progresele realizate de Kiev în pofida invaziei ruse. UE a stabilit şapte condiţii - printre care reforma sistemului judiciar şi combaterea corupţiei endemice - pentru a lansa negocierile de aderare. Kievul a solicitat începerea acestor negocieri în cursul lui 2023.
  • Amenințare reală - Preşedintele american Joe Biden a declarat că ameninţarea omologului său rus Vladimir Putin cu armele nucleare tactice este "reală". Biden condamnase sâmbătă anunţul "absolut iresponsabil" al lui Putin că Rusia a desfăşurat astfel de arme în Belarus.
  • Olena Zelenska în Israel - Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată într-o vizită în Israel, şi-a exprimat interesul faţă de noi proiecte de cooperare între cele două ţări în sectorul sănătăţii. O cooperare necesară în special în domeniul sănătăţii mintale, a afirmat Zelenska, potrivit biroului preşedintelui israelian Isaac Herzog. Soţia preşedintelui Volodimir Zelenski a venit în Israel la invitaţia soţiei preşedintelui Herzog, Michal.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Recompensă pentru distrugerea unui Leopard - Un soldat rus care a distrus în luptă în Ucraina un tanc german Leopard-2 a primit din partea unei fundaţii private o recompensă de un milion de ruble (11.842 de dolari), a anunţat marţi Ministerul rus al Apărării. Această instituţie a publicat imagini care-l arată pe respectivul soldat, Andrei Kravţov, pe un pat de spital şi aparent cu un braţ amputat, primind o diplomă de merit din partea unui triplu campion rus la lupte greco-romane, Alexander Karelin, care îi vorbeşte în acest timp despre recompensa primită.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇