Primul bilanț al contraofensivei: Cum atacă Ucraina și avantajul major pe care îl are în fața Rusiei

Primul bilanț al contraofensivei: Cum atacă Ucraina și avantajul major pe care îl are în fața Rusiei

Contraofensiva ucraineană nu a adus până acum reușitele pe care le anticipau optimiștii. Deocamdată, pare să fie doar începutul unei acțiuni mai ample, însă forțele ucrainene au destule resurse și păstrează un avantaj important.

Acțiunile ofensive au adus până în acest moment câștiguri modeste în regiuni precum Zaporojie, unde duminică Ucraina a eliberat primul sat. Zaporojie este o țintă majoră pentru Ucraina pentru că aici Kievul poate reteza podul terestru dintre peninsula Crimeea anexată și regiunea estică Donețk.

Însă există și semne că forțele ucrainene își extind operațiunile, căutând să limiteze avansarea rușilor în jurul Bahmutului și să le exploateze slăbiciunile în est. În loc să desfășoare o forță copleșitoare care să concentreze brigăzi nou formate într-o direcție, ucrainenii par să încerce să împingă forțele ruse în diferite direcții, căutând să le slăbească sau să folosească zonele dintre batalioane, se arată într-o analiză publicată de CNN.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Zelenski, a spus joi că primul obiectiv a fost anihilarea cât mai multor unități posibil și "creșterea presiunii psihologice asupra armatei ruse".

ADVERTISING

"În același timp", a precizat el, unitățile ucrainene "încearcă să vadă care sunt zonele cele mai slabe". În acest scop, ucrainenii au realizat mai multe operațiuni de asalt lângă Bahmut pentru a-i obliga pe ruși să aducă mai multe unități și să apere orașul pentru care au avut nevoie de peste șase luni ca să-l distrugă și să-l ocupe. A mers: rușii continuă să transfere unele dintre cele mai pregătite unități în direcția Bahmut, a spus vineri comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi.

Poate mai surprinzător, există indicii că ucrainenii se află "la câțiva pași" de orașul Donețk, o "zonă înghețată" de pe linia frontului, iar mai la sud a luat poziții în jurul orașului Vuhledar.

Ucrainenii au avantajul că își pot alege zonele în care atacă, în timp ce rușii trebuie să încerce să apere o linie a frontului de aproape 1.000 de kilometri, după ce unele unități au fost distruse și refăcute.

Cu toate acestea, sarcina ucrainenilor e extraordinar de grea, mai ales în sud, unde trebuie să conducă un asalt frontal împotriva pozițiilor defensive întărite și fără sprijin aerian. Rușii au avut la dispoziție mai multe luni pentru a-și fortifica pozițiile defensive aici și nu a existat niciun moment posibilitatea ca ucrainenii să avanseze fulgerător, așa cum au făcut-o vara trecută în Harkov.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Este, totuși, prea devreme pentru a trage concluzii, subliniază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). "Ucraina nu a desfășurat încă marea majoritate a forțelor sale de contraofensivă, iar apărarea rusă nu este uniform plasată pe toate sectoarele liniei frontului", arată un raport al ISW.

Până acum, abordarea rușilor de a apăra liniile din sud pare să fi mers bine. Ucrainenii au pierdut mai multe vehicule de deminare și alte blindate care au devenit țintele artileriei și ale atacurilor aeriene în timp ce încercau să străpungă liniile defensive. Înregistrările video sugerează că folosirea intensă a muniției antitanc a provocat pierderi însemnate forțelor ucrainene.

Un ofițer ucrainean a spus vineri pentru CNN că atacurile aeriene ale rușilor și artileria acestora au făcut ca înaintarea să fie dificilă. "Aviația lor acționează în valuri, ca în Vietnam, Afganistan. Încontinuu, toată ziua, ei acționează cu elicoptere sau cu avioane", a spus adjunctul comandantului Brigăzii de Apărare Teritorială, adăugând că forțele ucrainene nu au sprijin aerian.

În aceste condiții, unitățile ucrainene trebuie să se adapteze, deseori răsfirându-se în grupuri mai mici pentru a fi mai greu de detectat. "Avansăm, doborând inamicul din poziții, nu atât de repede pe cât ne dorim, dar ne mișcăm înainte. În unele locuri, inamicul e deja panicat, aducând rezerve acolo", a spus acesta.

ADVERTISING

Dacă această relatare este reală, prin acțiuni susținute, forțele ruse pot fi împinse în prea multe direcții pentru a putea opune o rezistență coerentă.

Ce avantaje au rușii

Cu siguranță, trupele Moscovei au învățat ceva din lecțiile sângeroase primite în aproape 18 luni de conflict. Bloggerii militari ruși care au criticat aspru rezultatele armatei laudă acum folosirea capacităților de război electronic care au întrerupt comunicațiile ucrainene și capacitatea de a ținti, întrucât muniția cu ghidaj are nevoie de coordonare prin satelit.

Institutul pentru Studiul Războiului a menționat în această săptămână că nu este clar dacă tacticile de succes ale războiului electronic al rușilor sunt rezultatul unor dotări superioare sau al folosirii mai bune a acestor sisteme, dar există unele semne că ele au devenit o țintă prioritară pentru ucraineni.

Mare parte din ceea ce va urma în săptămânile viitoare va depinde însă de evenimentele de la mare distanță de liniile frontului. Atacurile ucrainene asupra pozițiilor ruse retrase (centre de comandă, depozite de armament și rezervoare de combustibil) vor afecta capacitatea rusă de luptă, precum și deciziile și rata de supraviețuire a ofițerilor de rang mediu și superior din ambele tabere.

"Dacă pot limita combustibilul și muniția disponibile pentru forțele ruse, ucrainenii vor reduce răspunsul rus la pătrunderile lor tactice sau operaționale și vor restrânge mobilitatea trupelor de rezervă", a explicat Mick Ryan, care analizează războiul pe blogul Futura Doctrina.

Stăpânii întunericului

Ucrainenii au și ei un avantaj notabil: pot lansa atacuri nocturne grație echipamentului modern furnizat de aliații occidentali - de la ochelari cu vedere pe timp de noapte și instrumente optice speciale până la drone cu imagistică termică.

Rusia nu-și permite să-și doteze soldații cu astfel de echipamente foarte scumpe. "Unele dintre aceste căști cu echipament de vedere nocturnă se vând cu zeci de mii de dolari bucata", a explicat George Barros, șeful unei echipe de informații geospațiale și analist la Institutul pentru Studiul Războiului, pentru Insider.

"E greu de spus cum poate ministerul rus al Apărării să echipeze infanteria obișnuită cu ochelari de vedere nocturnă scumpi sau cu alte dotări optice de acest gen când nu-și permite echipamente optice normale pentru cele mai multe trupe, ca să nu mai vorbim de protecție adecvată sau de instruire potrivită", a adăugat Barros.

Deși tehnologia de vedere nocturnă s-a răspândit în unitățile specializate rusești, soldații obișnuiți nu au acces la așa ceva. Iar corupția din armată face ca unele unități să fie mai bine echipate decât altele.

Ucraina are acces la diferite sisteme de vedere nocturnă, inclusiv tehnologie de vedere cu infraroșii sau termică. Tancurile occidentale, precum cele Leopard furnizate de Germania, au sisteme de vedere nocturnă care ajută mult atacurile pe timp de noapte.

Surse ruse au relatat că aceste tehnologii au îmbunătățit capacitatea ucrainenilor de a acționa la adăpostul întunericului și s-a constatat o creștere a raidurilor nocturne în primele zile ale contraofensivei, potrivit ISW.

Atacarea forțelor ruse noaptea are multe avantaje, mai ales dacă acestea nu sunt pregătite să reacționeze eficient. De exemplu, pentru ruși poate fi mai greu să primească sprijin aerian sau să-și apere pozițiile, iar ucrainenii se pot mișca nedetectați, folosindu-se de întuneric.

Nu va fi o lovitură decisivă

Indiferent cum va evolua contraofensiva, va fi greu de urmărit în timp real, notează CNN. Vor apărea crâmpeie de informații, înregistrări video vechi de câteva zile, dar secretul va fi primordial pentru ambele părți. În plus, "succesul operațional nu înseamnă doar să capturezi poziții, ci și menținerea impulsului și a avansului după depășirea apărării inamice", a spus un ofițer ucrainean.

Există voci potrivit cărora Ucraina nu are altă variantă decât să-i dea Kremlinului o lovitură decisivă care ar include eliberarea Crimeei sau măcar transformarea ei într-un infern pentru ruși.

Unii observatori cred însă că acest scenariu e o fantezie, alții argumentează că doar o asemenea umilință va descuraja Kremlinul să mai încerce o agresiune. Însă puțini sunt cei care pot susține că aceasta va fi ultima bătălie majoră a Ucrainei.

De altfel, ministrul ucrainean al Apărării, Dmitro Kuleba, a spus că dacă această contraofensivă va reuși să izgonească forțele ruse de pe pământul ucrainean, atunci "va fi ultima". "Dacă nu, vor fi mai multe. Dacă livrările noastre de arme vor fi întrerupte, Ucraina va trece doar la un război de intensitate mai mică", a mai spus Kuleba.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇