Ziua 481. Armata rusă mută trupe, ucrainenii ar putea întrerupe contraofensiva. Promisiuni de la China

Ziua 481. Armata rusă mută trupe, ucrainenii ar putea întrerupe contraofensiva. Promisiuni de la China
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 481 de război, Institutul pentru Studiul Războiului anunță că forțele ucrainene ar putea întrerupe temporar operațiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile pentru operațiuni viitoare.

ISW subliniază că pauzele operaționale sunt normale în timpul unor ofensive majore, iar aceasta nu înseamnă sfârșitul contraofensivei Ucrainei.

Zelenski a vorbit mai pe larg, duminică seară, despre contraofensiva ucraineană și a spus că cele mai dificile misiuni sunt în direcţia Tavria, din sud.

Președintele ucrainean a spus, din nou, că sistemele de rachete Patriot nu au fost distruse, aşa cum a susţinut Moscova la începutul contraofensivei.

Între timp, armata rusă a început să mute trupele de pe malul estic al râului Nipru la Bahmut și Zaporojie, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Redistribuirea trupelor reflectă probabil percepția Rusiei că un atac major ucrainean peste Nipru este acum mai puțin probabil ca urmare a prăbușirii barajului Kahovka și a inundațiilor.

Situația pe front

  • Explozii la Odesa - Mai multe explozii s-au auzit noaptea trecută în portul din sudul Odesei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat anterior despre o amenințare cu rachete.
  • 8 localități recucerite - Armata ucraineană a recucerit opt așezări ocupate de forțele rusești invadatoare în sudul țării în ultimele două săptămâni, a declarat, ministrul adjunct al Apărării, Hanna Maliar. Într-o postare pe Telegram, Maliar a declarat că operațiunile ofensive din direcțiile Berdiansk și Melitopol din regiunea Zaporojie au eliberat comunitățile Novodarivka, Levadne, Storozheve, Makarivka, Blahodatne, Lobkove, Neskuchne și Piatykhatky. Maliar a subliniat că forțele ucrainene au avansat 7 kilometri în teritoriul ocupat de Rusia în sectorul Tavria de sud.
  • Două săptămâni de contraofensivă - Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit mai pe larg, în alocuţiunea de duminică seară, despre contraofensiva ucraineană, care intră în a treia săptămână. El a spus că cele mai dificile misiuni sunt în direcţia Tavria, din sud. „Armata noastră este în mişcare: poziţie cu poziţie, pas cu pas, mergem înainte”, a anunţat preşedintele ucrainean care, pentru prima dată de la începutul contraofensivei, al cărei debut este considerat a fi la data de 4 iunie, a vorbit mai pe larg despre aceasta spunând că „este timpul să mulţumească tuturor soldaţilor, celor care s-au distins în această săptămână”.
  • Contraofensiva suspendată temporar - Forțele ucrainene ar putea întrerupe temporar operațiunile contraofensive pentru a-și reevalua tacticile pentru operațiuni viitoare, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare. ISW îl citează pe șeful serviciului estonian de informații militare care arată că “nu vom asista la o ofensivă în următoarea săptămână”. Totodată, o analiză WSJ arată că forțele ucrainene și-au întrerupt avansul pentru o evaluare tactică. Potrivit ISW, pauzele operaționale sunt normale în timpul unor ofensive majore, iar aceasta nu înseamnă sfârșitul contraofensivei Ucrainei.
  • Niciun Patriot nu a fost distrus - Sistemele de rachete Patriot nu au fost distruse, aşa cum a susţinut Moscova la începutul contraofensivei, spune Zelenski. „Indiferent cine ce spune în Rusia, că Patriot-urile noastre au fost distruse, ele sunt încă acolo, funcţionează, doboară rachete ruseşti. Şi le doboară cât mai eficient posibil. Nici măcar un singur Patriot nu a fost distrus!”, susţine Zelenski.
  • Rușii își mută trupele - Armata rusă a început „foarte probabil” să mute trupele de pe malul estic al râului Nipru la Bahmut și Zaporojie, a declarat Ministerul Apărării al Regatului Unit în cea mai recentă actualizare a informațiilor despre război. „Redistribuirea trupelor reflectă probabil percepția Rusiei că un atac major ucrainean peste Nipru este acum mai puțin probabil ca urmare a prăbușirii barajului Kahovka și a inundațiilor”, scrie Ministerul Apărării.
  • Explozii în Herson - Rușii au bombardat Hersonul. 10 autobuze au ars, iar un vehicul de salvare a fost avariat:
  • Atac asupra rușilor - O unitate a forțelor speciale ucrainene a atacat pozițiile rușilor pe frontul de sud și a ucis zece soldați ruși. "În sud, în timp ce executau o misiune, operatorii de la centrul marin cu destinație specială au putut pătrunde în spatele inamicului. Grupul de luptă constituit din soldați ai Forțelor de Operațiuni Speciale a luat prin surprindere inamicul", a transmis pe Telegram unitatea din cadrul armatei Ucrainei. Atacul a fost înregistrat de camera video montată pe casca unui militar ucrainean. Imaginile conțin secvențe care pot fi tulburătoare. Detalii AICI.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Atacuri în Belgorod - Şapte persoane, printre care un copil, au fost rănite în atacuri ucrainene care au vizat luni regiunea rusă Belgorod, frontalieră cu Ucraina, a anunţat pe Telegram guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Loviturile au ţintit mai multe imobile rezidenţiale din districtul Valuisk, a precizat Gladkov.
  • Arme nucleare în Belarus - Desfăşurarea de către Rusia a armelor nucleare tactice în Belarus nu are limite de timp, a declarat luni un diplomat rus de rang înalt. "În ceea ce priveşte posibilul interval de timp pentru prezenţa armelor nucleare tactice ruseşti pe teritoriul Belarusului, acordurile ruso-belaruse nu implică nicio restricţie în acest sens", a declarat Aleksei Polişciuk, directorul departamentului pentru fostele state sovietice din cadrul Ministerului rus de Externe. Oficialul a adăugat că armele ar putea fi, ipotetic, scoase din Belarus, dacă Statele Unite şi NATO "se abţin să submineze securitatea şi suveranitatea Rusiei şi a Belarusului".
  • Luptătorii Wagner s-au întors în Rusia - Aproximativ 32.000 de foști prizonieri care au luptat pentru Wagner s-au întors în Rusia după ce le-au expirat contractele cu grupul de mercenari, a declarat fondatorul grupului, Evgheni Prigojin.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Promisiuni de la China - Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat luni, în cursul unei vizite la Beijing, că Guvernul chinez s-a angajat să nu susţină Rusia în războiul rus împotriva Ucrainei şi că nu oferă şi nu va furniza armament Moscovei: „Noi şi alte ţări am primit asigurări din partea Chinei că nu furnizează şi nu va furniza un ajutor letal Rusiei pe care să-l folosească în Ucraina. Nu am văzut probe care să contrazică acest lucru. Ceea ce continuă să ne îngrijoreze, în schimb, este posibilitatea ca întreprinderi chineze să furnizeze tehnologie Rusei, pe care aceasta să o folosească pentru a-şi continua agresiunea în Ucraina. Guvernului chinez să fie foarte atent în acest subiect”.
  • Aderarea Ucrainei la NATO - Liderii din NATO nu îi vor lansa Ucrainei invitaţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică la summitul de la Vilnius de la mijlocul lunii iulie, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg. "La summitul de la Vilnius şi în cadrul pregătirilor pentru summit, nu discutăm despre lansarea unei invitaţii oficiale", a declarat el presei după ce s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz la Berlin.
  • Rusia refuză ajutorul ONU - Organizaţia Naţiunilor Unite a informat că Moscova a refuzat cererile de a acorda ajutor locuitorilor din zonele controlate de forţele ruse în sudul Ucrainei, afectate de spargerea barajului Kahovka, şi a promis să continue eforturile umanitare. Explozia care a afectat barajul hidrocentralei a inundat suprafeţe largi şi a creat condiţii dificile pentru mii de persoane rămase fără adăpost sau fără acces la servicii vitale.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇