Ziua 466. Atacurile rușilor au ucis un copil la Dnipro (Foto) Luptătorii ruși anti-Putin au luat doi soldați prizonieri

Ziua 466. Atacurile rușilor au ucis un copil la Dnipro (Foto) Luptătorii ruși anti-Putin au luat doi soldați prizonieri

Ziua 466 de război a debutat cu un nou atac al rușilor în Kiev. Dar sistemele de apărare ale Ucrainei au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de capitală. Nicio ţintă aeriană nu a atins Kievul.

O explozie produsă în apropiere de oraşul Dnipro din centrul Ucrainei a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje. O fetiță în vârstă de 2 ani a fost ucisă și 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii.

Trei dintre copii sunt în stare gravă. În total, 17 persoane au fost duse la spital.

La Bahmut, Rusia continuă să sufere pierderi semnificative, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei.

Din Rusia, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că niciun jurnalist din ceea ce Moscova consideră „țări neprietenoase” nu va avea voie să participe la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Nou atac la Kiev - Rusia a lansat un val de atacuri aeriene asupra Ucrainei, duminică dimineaţă, iar sistemele de apărare au respins toate rachetele şi dronele în timp ce se apropiau de Kiev, afirmă oficiali militari din capitală. ”Potrivit informaţiilor preliminare, nicio ţintă aeriană nu a atins capitala”, a scris, pe Telegram, Serghei Popko, şeful administraţiei militare. ”Apărarea aeriană a distrus tot ce se îndrepta spre oraş, chiar la distanţă”, a arătat el.
  • Explozie lângă Dnipro - O explozie produsă în apropiere de oraşul Dnipro din centrul Ucrainei a afectat o clădire de locuinţe cu două etaje. O fetiță în vârstă de 2 ani a fost ucisă și 22 de persoane au fost rănite, inclusiv cinci copii, afirmă guvernatorul regional. Serghei Lysak a afirmat, pe Telegram, că trei dintre copii sunt în stare gravă. În total, 17 persoane au fost duse la spital. Presa a relatat că echipajele de urgenţă au scos de sub dărâmături patru persoane, în oraşul numit Pidhorodnenska. Lysak a spus că un alt copil este, cel mai probabil, încă blocat sub dărâmături.
  • Dronă doborâtă în Crimeea - O dronă a fost doborâtă deasupra orașului Dzhankoy din Crimeea, ocupat de ruși, a anunțat canalul de știri afiliat Kremlinului „Shot” într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.
  • Rusia continuă să sufere pierderi semnificative în Bahmut, a declarat Oleksandr Syrskyi, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, în urma unei vizite la trupele din prima linie din oraș. Înaltul comandament militar ucrainean a indicat în raportul său zilnic că, în ultimele 24 de ore, forţele ruse au desfăşurat două operaţiuni nereuşite în zona Bahmut şi au lansat o serie de lovituri aeriene şi atacuri de artilerie asupra localităţilor învecinate.
  • Câți ruși au murit la Bahmut - Ucraina a pierdut de 7,5 ori mai puțini oameni decât Rusia în luptele de la Bahmut, susține Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, Oleksi Danilov. Detalii AICI.
  • Oraș distrus - Orașul Marinka din Donețk este aproape complet distrus de invadatorii ruși.
  • Aerodrom bombardat - Aerodromurile ucrainene continuă să fie vizate de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au anunţat că un aerodrom a fost lovit de un atac rusesc în apropierea oraşului Kropîvnîţkîi din centrul Ucrainei. „Şase rachete şi cinci drone de atac au fost lansate de forţele ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat. „Din cele şase rachete, patru au fost distruse de apărarea aeriană şi două au lovit aerodromul de lângă Kropîvnîţkîi”, a adăugat el.
  • Opinia SUA despre contreofensivă - Statele Unite consideră că mult așteptata contraofensivă ucraineană va duce la recuperarea de către Kiev a unor „teritorii semnificative din punct de vedere strategic”, a declarat Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al președintelui american Joe Biden.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Noi lupte în Belgorod - Legiunea „Libertatea Rusiei” anunță pe Twitter că împreună cu cealalată grupare de luptători ruși contra regimului Putin, RVC, a ajuns în suburbiile orașului Șebekino din regiunea Belgorod.
  • Evacuare din Belgorod - Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a cerut duminică tuturor locuitorilor din localităţile de la graniţa cu Ucraina care se află sub tirul artileriei inamice să îşi părăsească locuinţele. El a susținut că bombardamentele forţelor ucrainene asupra regiunii au continuat şi noaptea trecută, după ce două persoane au fost ucise cu o noapte înainte, iar sute de copii au fost evacuaţi din zona de graniţă.
  • Soldați ruși, luați captivi de luptători ruși pro-ucraineni - Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunţat că este dispus să întâlnească un grup pro-Ucraina de luptători ruşi care ţine captivi doi soldaţi ruşi. Grupul respectiv a afirmat că este dispus să îi elibereze pe sodaţi în schimbul unei întâlniri cu Gladkov.
  • Jurnaliști interziși - Niciun jurnalist din ceea ce Moscova consideră „țări neprietenoase” nu va avea voie să participe la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • De ce pleacă rușii - Sute de mii de ruși și-au părăsit țara de la începutul invaziei în Ucraina, conform estimărilor. Cine sunt ei, de ce pleacă și unde merg sunt întrebări la care aflăm răspunsurile dintr-un nou reportaj BBC. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇