Ziua 464: Un nou val de drone peste Kiev. China cere UE și NATO să nu mai furnizeze arme Ucrainei. SUA resping o pace de tip "Potemkin"

Ziua 464: Un nou val de drone peste Kiev. China cere UE și NATO să nu mai furnizeze arme Ucrainei. SUA resping o pace de tip "Potemkin"

Ziua 464 de război a început în plină noapte cu un nou val de drone și rachete care au vizat Kievul. Sirenele aeriene au sunat dis de dimineață pe tot teritoriul Ucrainei. Președintele Zelenski a criticat situația de o zi înainte, când trei persoane au murit la Kiev pentru că nu au găsit deschis adăpostul în timpul unui atac al Rusiei. El a spus că autoritățile locale vor răspunde penal în astfel de cazuri.

Tot Volodimir Zelenski a anunțat și că sunt în pregătire noi soluţii de apărare pentru Ucraina – atât pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea pe teren. Mesajul a fost transmis cel mai probabil dintr-o cameră a Castelului Mimi, din Republica Moldova, unde Volodimir Zelenski a participat alături de circa 50 de lideri din Europa la summitul Comunităţii Politice Europene.

Iar SUA au anunțat că resping apelurile pentru o pace de tip "Potemkin", deoarece propunerile de a impune o încetare a focului sau de a face concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii lui Vladimir Putin şi ar încuraja viitoare atacuri. Asta în timp ce China a îndemnat Uniunea Europeană şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei, pentru a facilita o soluţie de oprire a conflictului cu Rusia.

ADVERTISING

În ziua 465 de război, Rusia a reclamat o tentativă ucraineană de ”invazie” la Belgorod. Iar la summitul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, Zelenski a anunțat că Ucraina e pregătită să intre în NATO, iar Germania a spus ferm că nu se poate. Ulterior, discuțiile s-au axat pe acordarea de garanții de securitate.

Evoluții pe front

  • Val de drone la Kiev - Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat explozii în capitala ucraineană, iar alerte de raid aerian au fost emise în toată Ucraina vineri dimineaţă, informează CNN. "Au fost explozii în oraş. Apărarea antiaeriană funcţionează. Un alt val de drone se îndreaptă spre Kiev", a scris primarul Vitali Kliciko pe Telegram.
  • Atac cu rachete - Statul Major ucrainean a anunțat că Rusia a atacat peste noapte Kievul cu 15 rachete de croazieră și 18 drone Shahed de fabricație iraniană, potrivit The Kyiv Independent.
  • Drone doborâte la Kursk - Un atac cu drone a fost raportat și în orașul Kursk, din vestul Rusiei. Guvernatorul regiunii, Roman Starovoyt, a spus într-o postare pe Telegram că dronele au fost doborâte.
  • Răniți la Kiev - Armata ucraineană a anunţat vineri dimineaţă că a doborât 36 de rachete şi drone lansate de forţele ruse asupra oraşului şi regiunii Kiev în cursul nopţii, transmit Reuters şi DPA. În urma acţiunilor forţelor ruse, două persoane au fost rănite în regiunea Kiev din cauza dărâmăturilor căzute, înaintea ridicării alertei aeriene în cea mai mare parte a Ucrainei.
  • Zelenski, supărat de tragedia de la Kiev - Zelenski a vorbit despre evenimentul nefericit de la Kiev, unde trei persoane, între care un copil, au murit pentru că adăpostul aerian în care voiau să se adăpostească era închis. Zelenski le-a cerut autorităţilor locale să aibă grijă ca adăposturile să fie accesibile. „Este de datoria autorităţilor locale, o datorie foarte specifică, să se asigure că adăposturile sunt disponibile şi accesibile non-stop. Este dureros să vedem neglijarea acestei obligaţii. Este dureros să vedem pierderile. Iar dacă datoria nu este îndeplinită pe teren, este responsabilitatea directă a ofiţerilor de aplicare a legii de a aduce în faţa justiţiei”, a spus Zelenski.
  • Atac cu drone la Smolensk - Două drone cu rază lungă de acţiune au atacat infrastructura energetică din regiunea rusă Smolensk în noaptea de joi spre vineri, însă nu s-au înregistrat persoane rănite sau incendii, a anunţat guvernatorul regiunii, transmite Reuters. Oficialitatea rusă a spus că atacurile au lovit oraşele Divasîi şi Peresna, aflate la aproximativ 270 de kilometri de frontiera cu Ucraina, fără însă a afirma cine este responsabil pentru aceste acţiuni.
  • Forţele cecene, ofensivă în estul Ucrainei - Grupul "Ahmat" al forţelor speciale cecene a lansat o ofensivă în direcţia oraşului Mariinka din Doneţk, în estul Ucrainei, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, relatează CNN şi Reuters. Liderul cecen Ramzan Kadîrov declarase deja că forţele speciale cecene se pregătesc pentru ofensivă, pe fondul intensificării atacurilor asupra regiunii de frontieră ruseşti Belgorod.
ADVERTISING

Declarații și ajutoare

  • Zelenski de la Bulboaca - Preşedintele Volodimir Zelenski, care a venit joi în Republica Moldova, unde au fost prezenţi peste 40 de lideri europeni la summitul Comunităţii Politice Europene, le-a vorbit seara compatrioţilor despre discuţiile avute şi le-a spus că sunt în pregătire noi soluţii pentru apărarea Ucrainei. Discursul video transmis ca în fiecare seară către compatrioţi pare a fi înregistrat într-o cameră de la Castel Mimi din Bulboaca, unde a avut loc summitul. „Pregătim noi soluţii de apărare pentru Ucraina - acest lucru este valabil pentru apărarea aeriană, pentru aviaţie şi pentru înaintarea noastră pe teren”, le-a spus Zelenski compatrioţilor.
  • Formula de pace ucraineană - După discuțiile din Republica Moldova, Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina pregătește „un conţinut politic real” pentru summitul NATO de la Vilnius. „Pregătim un pachet de garanţii de securitate pentru ţara noastră în drumul său către Alianţă. (...) Facem totul pentru a aduce mai aproape decizia politică a UE privind aderarea Ucrainei. Pregătim un summit pentru pace bazat pe formula de pace ucraineană”, a adăugat Zelenski, mulţumind pentru sprijinul primit.
  • Analiză POLITICO - Liderii europeni au făcut o puternică demonstraţie de sfidare – şi de sprijin pentru Ucraina – atunci când s-au reunit joi pentru un summit istoric în Moldova, ţară ex-sovietică, la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ucraina. Dar chiar dacă cei peste 40 de lideri şi-au promis solidaritate cu Ucraina la cea de-a doua reuniune a Comunităţii Politice Europene, dificultatea de a menţine această unitate a fost afişată în momentul în care liderul ucrainean şi-a făcut apariţia pentru a cere „garanţii de securitate”, scrie POLITICO. Detalii AICI.
  • SUA resping apelurile pentru o pace de tip "Potemkin" - Propunerile de a impune o încetare a focului sau de a face concesii teritoriale pentru a opri războiul din Ucraina nu ar servi decât la legitimarea agresiunii lui Vladimir Putin şi ar încuraja viitoare atacuri, a avertizat vineri secretarul american de stat Antony Blinken, care a prezentat strategia SUA pentru creşterea rezistenţei Ucrainei la ameninţările ruseşti pe termen lung, relatează The Washington Post. Detalii AICI.
  • Fără armament pentru Ucraina! - Administraţia Chinei a îndemnat, vineri, Uniunea Europeană şi NATO să nu mai furnizeze armament Ucrainei, pentru a facilita o soluţie de oprire a conflictului cu Rusia. China consideră că, dacă vrem cu adevărat să punem capăt acestui război, să salvăm vieţi şi să instaurăm pacea, este important să încetăm să transferăm armament pe câmpul de luptă, altfel tensiunile nu vor face decât să crească", a declarat Li Hui, emisarul chinez responsabil de eforturile diplomatice pentru oprirea conflictului militar dintre Rusia şi Ucraina, citat de cotidianul Le Monde.
  • Putin și „răuvoitorii” - Vladimir Putin a declarat vineri, la o şedinţă a Consiliului rus de Securitate, că "răuvoitorii" îşi intensifică eforturile de destabilizare a Rusiei şi i-a îndemnat pe membrii cabinetului său să nu permită acest lucru "sub nicio formă", relatează TASS. El a menţionat în context ca fiind "extrem de importante" relaţiile dintre cele 190 de grupuri etnice din Federaţia Rusă, după ce, în martie, Moscova a scos în afara legii Forumul Popoarelor Libere post-Rusia, o organizaţie fondată de activişti ai opoziţiei care pledează pentru independenţa multiplelor grupuri etnice din Rusia.
  • Zelenski, rezonabil - În cadrul unei discuţii cu preşedintele estonian Alar Karis, aflat în vizită la Kiev, Zelenski a declarat că aderarea la Alianţă este în continuare cea mai bună garanţie de securitate pentru Kiev, potrivit Reuters. "Dar noi suntem oameni rezonabili şi înţelegem că nu putem implica nicio ţară NATO într-un război. (...) Și de aceea înţelegem că nu vom fi membri ai NATO cât timp acest război va fi în desfăşurare. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că este imposibil", a explicat Zelenski.
  • Ucraina are un plan B pentru cereale - Ucraina este pregătită să continue să exporte cereale pe Marea Neagră ca parte a unui "plan B", fără sprijinul Rusiei, dacă Moscova iese din actualul acord, iar înţelegerea cade, a declarat vineri ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, citat de Reuters. Guvernul de la Kiev a creat deja un fond special de asigurare de 547 de milioane de dolari pentru companiile ale căror nave ar veni în porturile ucrainene din Marea Neagră în cadrul unui nou acord, care exclude Rusia. Transportatorii pot merge printr-un coridor apărat de armata ucraineană și cu o asigurare garantată de guvernul ucrainean.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇