Ziua 450. Rușii au săpat tranșee și au pus mine în jurul centralei Zaporojie. Liderii G7 și SUA anunță noi sancțiuni masive

Ziua 450. Rușii au săpat tranșee și au pus mine în jurul centralei Zaporojie. Liderii G7 și SUA anunță noi sancțiuni masive

Ziua 450 de război este marcată de summit-ul G7 din orașul japonez Hiroshima. Va merge și Volodimir Zelenski, deși programul prevedea iniţial o intervenţie prin videoconferinţă, duminică, a preşedintelui ucrainean.

Ţările G7 – Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Italia – sunt pregătite să folosească summit-ul pentru a anunţa sancţiuni mai severe împotriva Rusiei şi pentru a dezbate strategia pentru un conflict care durează de mai bine de un an şi care nu dă semne de atenuare.

Au fost anunțate deja, înainte de debutul summit-ului, sancţiuni vizând comerţul cu diamante ruseşti. Și SUA au anunțat sancțiuni masive contra Rusiei, vizând sute de entităţi şi persoane. Iar Rusia a reacționat simetric, anunțând restricţii de călătorie pentru 500 de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama.

Joe Biden i-a informat pe liderii G7 și că SUA vor sprijini inițiativa aliaților de a antrena piloți ucraineni pe aeronave de luptă moderne, inclusiv F-16, iar Zelenski a salutat decizia și a spus că așteaptă măsuri concrete.

Pe front, atacurile continuă. Sirenele de avertizare au răsunat în toată Ucraina noaptea trecută, iar apoi au fost raportate explozii în mai multe părţi ale ţării.

ADVERTISING

Au fost lansate 28 de done și rachete, dar armata ucraineană a anunțat că a reușit să distrugă 19.

Situația pe front

  • Alerte aeriene nocturne la Kiev şi în alte oraşe - Sirenele de avertizare au răsunat în toată Ucraina noaptea trecută, iar apoi au fost raportate explozii în mai multe părţi ale ţării. Autorităţile au declarat că unităţile de apărare antiaeriană au fost activate. Anterior, armata ucraineană declarase că avioane ruseşti se află în spaţiul aerian, avertizând asupra riscului de lansare a rachetelor hipersonice Kinjal. Mai multe ţinte aeriene au fost doborâte, a adăugat aceasta, fără a oferi mai multe detalii.
  • Bombardamente în Krivoi Rog - Rușii au bombardat noaptea trecută orașul Krivoi Rog, atacând o uzină. Sunt și victime, a anunțat administrația militară regională.
  • 19 drone și rachete rusești distruse - Mai mult de jumătate din atacurile cu drone și rachete rusești au fost respinse în noaptea de joi spre vineri. Apărarea antiaeriană a respins un atac aerian în cursul nopții, distrugând 19 drone și rachete din cele 28 lansate, a anunțat armata. „Trei rachete de calibru lansate din Marea Neagră și 16 drone au fost doborâte. Bombardamentele continuă aproape zilnic", a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat.
  • Drone ucrainene doborâte în Crimeea - Forțele rusești au doborât patru drone ucrainene în Crimeea, a declarat guvernatorul regiunii ocupate, susținut de Rusia. „Patru drone au fost doborâte de forțele de apărare aeriană în nordul Crimeii”, a declarat Serghei Aksenov. El a precizat că nu s-au înregistrat victime sau pagube.
  • Rușii au pus mine în jurul centralei Zaporojie - Forţele militare ruse au consolidat în ultimele săptămâni poziţiile defensive în interiorul şi în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au declarat patru martori, în condiţiile în care în regiune este aşteptată o contraofensivă. Măsurile descrise de doi ucraineni care lucrează la centrala electrică şi de alţi doi locuitori din oraşul Enerhodar subliniază riscurile pe care războiul le reprezintă pentru securitatea instalaţiei. Noi tranşee au fost săpate în jurul oraşului Enerhodar, la periferia căruia se află centrala, şi au fost amplasate mai multe mine.
ADVERTISING

Summit-ul G7

  • Sancțiuni care vizează mașina de război a Rusiei - Liderii țărilor G7 au anunțat sancțiuni ce vizează tehnologia, echipamentele industriale și serviciile ”care susțin mașina de război a Rusiei”. Măsurile vor restricționa exportul de articole „critice pentru Rusia pe câmpul de luptă”.
  • Sancţiuni pe comerţul cu diamante ruseşti - Statele Unite şi aliaţii lor din G7 au anunţat vineri noi sancţiuni menite să scadă capacitatea Rusiei de a-şi continua Războiul în Ucraina, vizând foarte profitabilul comerţ cu diamante ruseşti, chiar înainte de deschiderea summit-ului lor la Hiroshima. Detalii AICI
  • Zelenski merge în Japonia - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va merge la summit-ul G7 din Japonia, a declarat un înalt oficial de securitate ucrainean la televiziunea de stat. „Se vor decide acolo lucruri foarte importante și, prin urmare, prezența președintelui nostru este absolut esențială pentru a ne apăra interesele”, a declarat Oleksîi Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei. Programul summit-ului prevedea iniţial o intervenţie prin videoconferinţă, duminică, a preşedintelui ucrainean.
  • Începe summit-ul G7 - Liderii democraţiilor cu cele mai avansate economii din lume, Grupul celor Şapte (G7), îşi încep vineri, la Hiroshima, oraşul japonez ce păstrează o amintire sumbră a războiului, un summit dominat de problema Ucrainei. China se află, de asemenea, în centrul atenţiei, riscând să fie un subiect care îi divizează pe cei şapte aliaţi. Ţările G7 - Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada şi Italia - sunt pregătite să folosească summit-ul pentru a anunţa sancţiuni mai severe împotriva Rusiei şi pentru a dezbate strategia pentru un conflict care durează de mai bine de un an şi care nu dă semne de atenuare.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Zelenski denunță indiferenţa unor naţiuni arabe faţă de invazia rusă - Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat vineri, la reuniunea Ligii Arabe, indiferenţa unor state arabe faţă de invazia militară rusă în Ucraina. "Din nefericire, anumite ţări din lume şi de aici, dintre dumneavoastră, închid ochii faţă de oamenii luaţi prizonieri şi faţă de anexările ilegale", a afirmat Volodimir Zelenski.
  • Preşedintele ucrainean i-a îndemnat pe liderii naţiunilor din Liga Arabă să aibă "o percepţie onestă" asupra conflictului militar izbucnit prin invazia rusă în Ucraina.
  • Zelenski, vizită surpriză în Arabia Saudită - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită-surpriză la Jeddah, în Arabia Saudită, pentru a participa la summit-ul Ligii Arabe. El a anunțat personal sosirea în regatul saudit, într-un mesaj postat pe reţelele sociale. "Voi vorbi la summit-ul Ligii Arabe. Mă voi întâlni cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman şi voi avea alte discuţii bilaterale", anunţă Zelenski. La summit este şi preşedintele sirian Bashar al-Assad, puternic susţinut de Rusia.
  • Premierul rus merge în China - Premierul rus Mihail Mişustin urmează să efectueze o vizită în China în perioada 23-24 mai, pentru a discuta despre ”cooperarea ruso-chineză în domeniile economic şi comercial” şi a semna numeroase acorduri bilaterale, anunţă Kremlinul.
  • SUA, noi sancțiuni masive - Administraţia de la Washington a anunţat vineri, în paralel cu summitul Grupului G7, noi sancţiuni masive contra Rusiei, vizând sute de entităţi şi persoane. Este vorba de sancţiuni împotriva a 22 de persoane şi 104 entităţi, din peste 20 de ţări şi jurisdicţii, din cauza colaborării cu Rusia. Sancţiunile au rolul de a bloca accesul Rusiei la tehnologii esenţiale, la resurse energetice şi financiare.
  • Rusia reacționează - În replică, Ministerul rus de Externe a anunţat vineri seară restricţii de călătorie pentru 500 de cetăţeni americani, inclusiv pentru fostul preşedinte Barack Obama, potrivit agenţiei Reuters. De asemenea, Administraţia de la Moscova a anunţat că refuză o nouă cerere a Washingtonului de a avea acces consular la jurnalistul american Evan Gershkovich, aflat în detenţie pentru presupuse activităţi de spionaj.
  • Șeful CPI, dat în urmărire - Printr-o altă decizie, Ministerul rus de Interne a anunţat plasarea pe lista persoanelor date în urmărire a procurorului Karim Khan, de la Curtea Penală Internaţională, ca reacţie la emiterea mandatului de arestare pe numele lui Vladimir Putin.
  • SUA, pas important - Preşedintele SUA, Joseph Biden, susţine instruirea piloţilor ucraineni pe avioane de vânătoare de tip F-16, de fabricaţie americană, dar programul de pregătire se va derula în ţări europene şi va dura câteva luni, urmând ca între timp să fie luată o decizie privind furnizarea aeronavelor, a declarat un oficial de la Casa Albă, sub protecţia anonimatului. Zelenski a salutat decizia SUA și a spus că aşteaptă acţiuni concrete.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇