Ucraina a negociat în secret cu Lukașenko. Cum a folosit contraspionajul de la Kiev un parlamentar controversat

Ucraina a negociat în secret cu Lukașenko. Cum a folosit contraspionajul de la Kiev un parlamentar controversat

Șeful contraspionajului ucrainean Kirilo Budanov a dezvăluit că un parlamentar de la Kiev a negociat în secret cu președintele Belarusului, Alexander Lukașenko.

Budanov a spus că este vorba despre parlamentarul Evgheni Șevcenko, că el a acționat la cererea serviciilor secrete ale Kievului și că acțiunile sale au avut succes, având în vedere că de multă vreme „nu a mai fost lansat nimic” de pe teritoriul Belarusului.

Șeful contraspionajului ucrainean crede că președintele rus Vladimir Putin și-a pierdut speranța că-l poate atrage în război și pe Lukașenko, potrivit interviului citat de Pravda Ucraina.

ADVERTISING

„Că ne place sau nu, Lukașenko nu este un idiot și nu vrea o repetiție a zilei de 24 februarie 2022. De altfel, opiniile sale nu au prea fost luate în considerare atunci.

Noi am folosit toate posibilitățile de menținere a comunicațiilor, chiar și implicând un membru al Parlamentului. Am făcut toate astea ca să prevenim ca Belarusul să fie târât în acest război.

Și când armata rusă a fost împinsă afară și a fugit, comunicarea a fost esențială pentru a preveni noi tentative de invazie sau atacuri de pe teritoriul Belarusului în Ucraina”, a spus Budanov.

ADVERTISING

Întrebat dacă poate dezvălui numele parlamentarului despre care vorbește, șeful contraspionajului l-a rostit, după o scurtă pauză de gândire.

„Toată lumea știe că e Evgheni Șevcenko. Am beneficiat de pe urma contactelor sale și nu am ținut asta un secret. Este eficient în acest proces. Să spunem că dl. Șevcenko ne ajută de mult timp și nu ne-a refuzat niciodată când i-am cerut ajutorul”, a completat Budanov.

Șevcenko, fost membru al partidului lui Volodimir Zelenski, este cunoscut pentru legăturile sale cu Lukașenko. Pe 23 mai 2021, când dictatorul de la Belarus a deturnat avionul de linie Ryanair pentru a-l aresta pe jurnalistul Roman Protasevici, Șevcenko l-a lăudat pe Lukașenko.

ADVERTISING

El a fost dat afară din partidul creat de Zelenski pe 24 mai 2022, după ce cu o lună mai devreme fugise la Minsk fără să aibă mandat politic și a purtat discuții neautorizate cu Lukașenko. Șevcenko a mai spus atunci că mai bine de o treime dintre ucraineni ar vrea să-l aibă pe Lukașenko președinte.

Dezvăluirea lui Budanov vine în condițiile în care starea de sănătate a președintelui Belarusului a stârnit numeroase scenarii, amplificate și de declarațiile oficialilor de la Kiev care au spus că știu cauza suferințelor lui Lukașenko, dar nu o pot face publică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇