Ziua 425 de război. Șeful spionilor Kievului anunță că Rusia e în defensivă. Ungaria acceptă Ucraina în NATO doar cu acordul Moscovei

Ziua 425 de război. Șeful spionilor Kievului anunță că Rusia e în defensivă. Ungaria acceptă Ucraina în NATO doar cu acordul Moscovei

Ziua 425 de război a debutat cu numeroase atacuri în diferite zone ale Ucrainei. Mai multe explozii au avut loc noaptea trecută în Zaporojie, iar atacurile, care vizau satul Mala Tokmachka, au ucis două persoane.

A fost bombardată și o școală din Kramatorsk. În urma atacului a fost avariată o sală de sport, fără a exista victime.

Continuă și bătălia pentru Bahmut. Rusia susţine că forţele ei au avansat, în timp ce un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că trupele sale menţin linia frontului prin oraşul distrus complet.

Flota rusă a Mării Negre anunță că a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea în primele ore ale zilei de luni. Ucraina ar fi folosit și drone amfibie în această tentativă. Iar o dronă plină cu explozibili a fost găsită într-o pădure de lângă Moscova. Aici, atacul eșuat se pare că viza o unitate de grăniceri.

Doi înalţi oficiali din Ucraina anunţă că Rusia a trecut la poziții defensive şi a fost forţată să se regrupeze.

În timp ce contraofensiva ucraineană stă să înceapă, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a schimbat strategia, ordonându-le mercenarilor să ucidă totul în calea lor și să nu mai ia prizonieri de război.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Şeful spionilor Kievului anunţă că Rusia e în defensivă - Rusia a trecut la poziții defensive în toate zonele de luptă, cu excepția Bahmutului, susţine șeful spionajului militar ucrainean (GRU), Kirilo Budanov. Într-un interviu acordat RBC Ucraina, el a spus: „Au trecut complet la apărarea pozițională peste tot. Singurele locuri de pe linia frontului în care fac încercări sunt în orașul Bahmut, o încercare de a acoperi orașul Avdiivka din nord și lupte localizate în orașul Marinka. Atât în Avdiivka, cât și în Marinka, tacticile sunt identice cu cele din Bahmut - doar o încercare de a șterge așezarea de pe fața Pământului".
  • Rusia forţată să se regrupeze la Lîman - Forţele ruse care atacă în zona oraşului Lîman (regiunea Doneţk) au fost nevoite să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele, a declarat comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, în cursul unei vizite pe frontul de est. "După mai multe încercări nereuşite de a străpunge apărarea noastră în zona Lîman, inamicul a suferit pierderi semnificative şi a fost forţat să îşi regrupeze unităţile", a declarat Sîrski.
  • Explozii în Zaporojie - Mai multe explozii au avut loc noaptea trecută în Zaporojie, potrivit postului de radio național din Ucraina, Suspilne. Alertele aeriene au pornit la ora 2:40 iar atacurile, care vizau satul Mala Tokmachka, au ucis o femeie de 54 de ani și pe soțul ei, de 65 de ani, care se aflau în curtea casei.
  • Bătălia pentru Bahmut - Rusia susţine că forţele ei au avansat în Bahmut, în timp ce un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că trupele sale menţin linia frontului prin oraşul distrus complet, în urma uneia dintre cele mai sângeroase lupte ale celor 14 luni de război. Ministerul rus al Apărării a spus că forţele sale au securizat cartierele vestice ale oraşului şi că unităţile aeropurtate asigurau întăriri în nord şi sud. De cealaltă parte, generalul ucrainean Oleksandr Sîrski a partajat pe aplicaţia de mesagerie Telegram imagini în care apare analizând o hartă împreună cu alţi trei bărbaţi în uniformă, cu legenda "Linia frontului Bahmut. Apărarea noastră continuă". "Lovim inamicul, de multe ori în mod neaşteptat pentru el, şi continuăm să menţinem liniile strategice", a scris el.
  • Școală bombardată - O școală din Kramatorsk a fost bombardată noaptea trecută, conform Suspilne, citat de The Guardian. În urma atacului a fost avariată o sală de sport, fără a exista victime.
  • Atac cu drone asupra Sevastopolului - Flota rusă a Mării Negre a respins un atac cu drone asupra portului Sevastopol din Crimeea în primele ore ale zilei de luni, a declarat guvernatorul prorus al oraşului pe reţelele sociale. "Conform ultimelor informaţii: o dronă de suprafaţă a fost distrusă … a doua a explodat singură", a scris guvernatorul Mihail Razvojaev pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
  • Atac cu drone amfibie - Ministerul rus al Apărării a declarat luni că tentativa de atac a ucrainenilor la baza de la Sevastopol a Flotei ruse de la Marea Neagră a fost făcută cu trei drone amfibie: „Forţele de diversiune antisubmarin au distrus toate ambarcaţiunile fără echipaj ale inamicului în apropierea Golfului Sevastopol".
  • 60 de atacuri respinse - Aproximativ 60 de atacuri inamice au fost respinse în ultimele 24 de ore, iar cele mai aprige bătălii continuă pentru Bahmut și Marinka, se arată în sinteza transmisă luni dimineață de Statul Major al Armatei ucrainene.
  • Trupele ucrainene au avansat de-a lungul malului râului Nipru, controlat anterior de forţele ruse de ocupaţie, în regiunea sudică Herson parţial eliberată, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW). Forţele militare ruse au fost alungate din capitala regională Herson şi complet de pe malul vestic al râului Nipru din această regiune, în timpul unei ofensive ucrainene în toamna anului trecut. Obiectivul era de a preveni o avansare pe malul celălalt al râului. Noua evoluţie ar indica alte zone din regiune unde armata rusă a pierdut controlul. Drept rezultat, forţele ruse de ocupaţie s-ar putea concentra doar asupra oraşelor, potrivit analizelor ISW.
  • Evacuări forţate - În acest context, autoritățile ucrainene spun că forțele ruse „evacuează forțat” civili în zona regiunii Herson pe care încă o ocupă.
  • Amenințările lui Prigojin - Evgheni Prigojin, şeful grupării paramilitare ruse Wagner, a ameninţat că mercenarii din subordinea sa îi vor ucide pe toţi ucrainenii căzuţi prizonieri. "Vom distruge pur şi simplu totul pe câmpul de luptă", a scris el pe Twitter. Prigojin şi-a justificat ameninţarea referindu-se la un mesaj radio interceptat, în care ucrainenii discută despre împuşcarea pe loc a unor mercenari Wagner răniţi. El a acuzat Ucraina de încălcarea legislaţiei internaţionale, conform căreia prizonierii de război au dreptul la condiţii sigure, şi a susţinut că "îi vom ucide pe toţi pe câmpul de luptă şi nu vom mai lua prizonieri".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ce se întâmplă în Rusia

  • Bombă lângă Moscova - O dronă care avea o încărcătură explozivă a fost găsită într-o pădure din apropierea unei unităţi de grăniceri din districtul Bogorodski, în regiunea Moscovei, au declarat luni pentru TASS surse din cadrul forţelor de aplicare a legii. Drona de fabricaţie ucraineană transporta 18 kilograme de substanţe explozive, era ruptă în două și este examinată pentru a se stabili de unde a plecat și cui aparținea.
  • A luptat sau nu Nikolai Peskov în Ucraina? - Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a vorbit și el despre faptul că fiul său, Nikolai, în vârstă de 33 de ani, a participat la ofensiva rusă în Ucraina: „El a luat această decizie. Este adult. Da, a participat efectiv la operaţiunea militară specială”. Pe de altă parte, presa ucraineană scrie că Tesla lui Nikolai Peskov a fost văzută deseori în trafic prin Moscova, în perioada în care acesta susține că lupta în Ucraina.

Alte informații relevante

  • Premierul Estoniei, la Zelenski - Premierul Estoniei, Kaja Kallas, se află în vizită în Ucraina, unde s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. Kallas a spus că Ucraina ar trebui să fie admisă în UE și NATO. Estonia sprijină Ucraina să obțină mai multe muniții şi arme, motiv pentru care a propus ca UE să furnizeze un milion de obuze Kievului.
  • Promisiunile Franței - Guvernul francez a promis că va furniza nave, autobuze şi şine pentru căile ferate Ucrainei, a cărei infrastructură de transport a fost grav avariată de invazia rusă. Potrivit Ministerului francez pentru Tranziţie Ecologică, cele mai recente evaluări estimează costul reconstrucţiei Ucrainei la 383 de miliarde de euro, dintre care 83 de miliarde doar pentru infrastructura de transport.
  • Cheltuieli militare record - Cheltuielile militare în Europa au depăşit din nou, în 2022, nivelul atins la sfârşitul războiului rece, cu o creştere record în ultimele trei decenii, stimulată de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit unui raport de referinţă dat publicităţii luni. Detalii AICI.
  • Ucraina în NATO doar cu acordul Rusiei - Un deputat maghiar spune că Ucraina ar trebui să obțină „aprobarea” Rusiei pentru a adera la NATO. Deputatul Dóra Dúró a declarat într-un interviu pentru ziarul rus Izvestia că aderarea Ucrainei la NATO este acceptabilă doar „dacă Rusia aprobă acest lucru sub forma unui acord specific”.
  • Lavrov conduce Consiliul de Securitate ONU - Secretarul general Antonio Guterres a declarat luni, într-o reuniune prezidată de ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, că invazia Rusiei în Ucraina „provoacă suferinţe şi distrugeri masive ţării şi poporului ei”, alimentând „bulversarea economică declanşată de pandemia de Covid-19”. În replică, Lavrov a criticat Occidentul şi a acuzat SUA şi pe aliaţii lor că au plasat lumea într-o situaţie chiar mai periculoasă decât în timpul Războiului Rece. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇