„Nu vom uita, nu vom ierta”. Lavrov e la New York și s-a supărat iar pe americani

„Nu vom uita, nu vom ierta”. Lavrov e la New York și s-a supărat iar pe americani

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, se află luni şi marţi la sediul ONU din New York pentru a-şi exercita preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate, însă nu va fi însoţit de presă, întrucât SUA nu au acordat vize şi jurnaliştilor ruşi, o decizie care l-a înfuriat pe ministrul de Externe.

Duminică, înainte de a pleca spre Statele Unite, el a ameninţat că Moscova – care de curând a arestat un jurnalist american pentru spionaj – „nu va uita şi nu va ierta”, relatează AFP.

„Nu vom uita, nu vom ierta", a spus Lavrov, denunţând decizia Washingtonului drept „laşă”.

ADVERTISING

Rusia deţine luna aceasta preşedinţia rotativă a Consiliului de Securitate al ONU, în plină ofensivă militară în Ucraina, pentru care a fost sancţionată de o parte a comunităţii internaţionale.

„O ţară care pretinde că este cea mai inteligentă, cea mai puternică, cea mai liberă, cea mai pur şi simplu s-a speriat şi chiar a făcut o prostie", a acuzat Lavrov, ironizând faptul că Statele Unite, prin refuzul de a acorda vize jurnaliştilor ruşi, au arătat, în opinia sa, „cât valorează declaraţiile (lor) privind libertatea de exprimare".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Adjunctul său, Serghei Riabkov, declarase ceva mai devreme că în pofida „contactelor repetate din ultimele zile" iniţiate de Moscova, Washingtonul nu a eliberat vize pentru jurnaliştii care ar fi trebuit să-l însoţească pe Lavrov în deplasarea sa în SUA.

Riabkov a denunţat „o metodă scandaloasă şi absolut inacceptabilă" din partea americanilor, „o bătaie de joc" a Statelor Unite, care, în opinia sa, „au pretins că lucrează" pentru a găsi o soluţie. „Vom găsi forme de răspuns la acest lucru, astfel încât americanii să-şi amintească pentru mult timp că acest lucru nu se face. Şi o vor ţine minte", a ameninţat el.

ADVERTISING

O sursă diplomatică citată de agenţia de presă rusă Ria Novosti a declarat că, drept represalii, „nu există nicio îndoială că jurnaliştii americani (aflaţi în Rusia) vor avea parte de tot 'disconfortul şi neplăcerile', precum şi de o atitudine similară" din partea autorităţilor ruse.

De la începutul agresiunii ruse în Ucraina, condiţiile de eliberare a acreditărilor la Ministerul rus de Externe de la Moscova, de care depind vizele, au fost deja înăsprite considerabil.

Acest nou episod de tensiune între Moscova şi Washington intervine la trei săptămâni după arestarea în Rusia a jurnalistului american Evan Gershkovich, corespondentul Wall Street Journal, pe care Moscova l-a acuzat spionaj, ceea ce Statele Unite şi jurnalistul neagă categoric.

Întrebat despre o posibilă întâlnire, la începutul acestei săptămâni, între Serghei Lavrov şi omologul său american, Antony Blinken, Riabkov a declarat că „acest lucru nu face parte din plan", în acest stadiu. Ultima vizită a lui Lavrov la ONU, la New York, a avut loc în septembrie anul trecut, cu ocazia Adunării Generale. Luni, el urmează să poarte discuţii cu şeful ONU, Antonio Guterres, înainte de a prezida o sesiune privind Orientul Mijlociu în ziua următoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇