Ziua 393 de război: Zelenski sună la Bruxelles din tren. Au venit primele avioane de luptă și armata Ucrainei face o gafă

Ziua 393 de război: Zelenski sună la Bruxelles din tren. Au venit primele avioane de luptă și armata Ucrainei face o gafă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 393 de război este marcată de un apel al preşedintelui Zelenski, care i-a contactat, prin videoconferinţă din tren, pe liderii europeni reuniţi la Bruxelles.

Preşedintele ucrainean a mulţumit europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele lor în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul.

În Ucraina au ajuns deja primele patru avioane de vânătoare de tip MIG-29 din Slovacia, iar în curând revin acasă militarii Kievului care au fost în SUA să înveţe cum să folosească sistemele Patriot.

Cât despre luptele de pe front, Kievul a făcut un anunţ triumfal cum că trupele sale au trecut Niprul și au eliberat orașul Nova Kahovka din regiunea Herson (sud). Ar fi fost prima localitate din stânga fluviului pe care rușii ar fi abandonat-o. Un oficial pro-rus din regiune a negat însă informaţia şi, ulterior, armata ucraineană a retractat-o şi ea.

Tot pe front, rușii pare că s-au blocat la Bahmut, deși în urmă cu puțin timp victoria lor părea doar o chestiune de timp.

Între timp, Moscova e preocupată să amenințe cu războiul total, inclusiv nuclear, orice stat ar îndrăzni să-l aresteze pe Putin în baza mandatului emis de Curtea Penală Internațională de la Haga. Iar o țară membră UE și NATO deja a anunțat că nu ar respecta decizia CPI. Este vorba de Ungaria lui Viktor Orban.

Duma de Stat de la Moscova a fost azi scena unui discurs al premierului Mihail Mișustin, ce a prezentat situația economică a țării mai roz decât canalele de propagandă ale Kremlinului. Mișustin susține, practic, că Rusia prosperă sub sancțiunile occidentale și că de anul viitor deja va depăși mari economii ale lumii.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Gafă de la Armata Ucrainei - Comandamentul armatei Ucrainei a anunțat joi că trupele sale au trecut Niprul și au eliberat orașul Nova Kahovka din regiunea Herson. Ar fi fost prima localitate din stânga fluviului pe care rușii o abandonau. Comandamentul armatei Ucrainei susţinea chiar că ruşii au fugit cu "electrocasnice și electronice, bijuterii, îmbrăcăminte și telefoane mobile de la populația civilă.” Vladimir Saldo, guvernatorul instalat de ruşi în regiunea Herson, a infirmat însă această informaţie şi a spus că tot personalul militar rus din Nova Kahovka este la post. Ulterior, armata ucraineană a venit şi ea cu o retractare. Explicaţia: raportul inițial a fost emis „ca urmare a utilizării incorecte a datelor disponibile”.
  • Explozie în Melitopol - O explozie a avut loc în Melitopol, oraș cucerit de ruși din primele zile ale invaziei și pe care l-au declarat ulterior capitala regiunii anexate din Zaporojie. Un polițist a fost rănit, autoritățile pro-ruse numind incidentul „un atac terorist și o tentativă de intimidare”.
  • Civili morți lângă Kiev - Bilanțul din localitatea de lângă Kiev, unde rușii au bombardat un bloc și un liceu, a ajuns la 9 morți, autoritățile continuând să sape în moloz.
  • Rușii s-au blocat în Bahmut - Situația din Bahmut a fost „stabilizată", deoarece forțele rusești „nu au realizat nimic", susține analistul militar ucrainean Oleh Jdanov: „Forțele ucrainene au stabilizat mai mult sau mai puțin situația din Bahmut, iar forțele rusești nu pot face nimic. Poate că au avansat câteva sute de metri la nord sau la sud de oraș, dar asta nu înseamnă că au realizat ceva important".
  • Pericol la centrala nucleară din Zaporojie - Siguranţa nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie (sud-est) se află într-o „stare precară”, a avertizat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. „Ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”: „Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne într-o stare precară. Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei. Ne jucăm cu focul”.
  • Orașul Herson a fost lovit de 11 ori în ultimele 24 de ore. Rușii au lansat atacurile aeriene din zona învecinată pe care o controlează. Cel puțin o persoană a fost ucisă în timpul bombardamentelor, susțin ucrainenii. Orașul a fost eliberat de ucraineni în noiembrie, anul trecut, iar rușii s-au retras pe malul opus al râului Dnipro de unde lansează numeroase atacuri aeriene.
  • Zelenski în Herson - După ce miercuri a fost în Doneţk, în apropiere de Bahmut, unde au loc cele mai aprige lupte, apoi la Harkov, Volodimir Zelenski a vizitat joi regiunea Herson, aflată pe linia frontului din sudul ţării.
  • Ucrainenii atacă peste graniță - Guvernatorii ruși din Belgorod și Briansk anunță că sate din regiunile lor au fost atacate de ucraineni. În Briansk o bombă a căzut în apropierea clădirii administrației locale și o persoană a fost rănită.
ADVERTISING

Mandatul de arestare al lui Putin

  • Medvedev spune ce se întâmplă dacă e arestat Putin - Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, a expus ce crede el că s-ar întâmpla dacă Putin ar fi arestat în baza mandatului emis de CPI: „Este o situaţie care nu se va întâmpla niciodată, dar haideţi să ne imaginăm pentru o clipă că aşa ceva se poate întâmpla. Să zicem că şeful în exerciţiu al unui stat dotat cu arme nucleare călătoreşte, bunăoară, în Germania şi este arestat. Ce este asta? Este o declaraţie de război împotriva Federaţiei Ruse! Toate echipamentele de război ruseşti vor zbura în direcţia Bundestagului, Cancelariei şi a altor instituţii germane".
  • Haga nu se teme de Moscova - Tribunalul Internațional de la Haga a răspuns amenințărilor venite din Rusia: „TPI reprezintă angajamentul nostru colectiv de a lupta crimelor internaționale grave. Fiind ultima redută, completăm jurisdicțiile naționale. Cerem tuturor statelor să ne respecte independența”.
  • Putin nu ar fi arestat în Ungaria - Ungaria nu l-ar aresta pe preşedintele rus Vladimir Putin, dacă acesta ar intra în ţară, a declarat joi şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, adăugând că un astfel de demers nu ar avea niciun temei legal, în ciuda faptului că pe numele liderului rus există un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională: „Trebuie să ne referim la legea ungară şi pe baza acesteia, nu-l putem aresta pe preşedintele rus, deoarece statutul CPI nu a fost promulgat în Ungaria". Detalii AICI.
  • Putin este invitat în Africa de Sud - Ministrul de Externe al Africii de Sud, Naledi Pandor, a confirmat că Vladimir Putin este invitat la un summit economic găzduit de această țară, în ciuda mandatului de arestare emis pe numele său. Naledi Pandor a declarat că Putin este unul dintre șefii de stat din BRICS – care desemnează economiile emergente Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud – și că va fi invitat la cel de-al 15-lea summit de la Durban, care va avea loc în august.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Primele avioane din Slovacia au sosit - În Ucraina au ajuns deja primele patru avioane de vânătoare de tip MIG-29 din Slovacia. "Cele patru avioane au fost transferate de piloţi ucraineni. Alte nouă aparate vor fi livrate în următoarele săptămâni", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului slovac al Apărării.
  • Zelenski sună la Bruxelles din tren - Preşedintele ucrainean a mulţumit joi europenilor pentru ajutorul lor militar, însă a avertizat că reticenţele în ceea ce priveşte furnizarea de rachete cu rază de acţiune lungă şi de avioane de luptă riscă să prelungească războiul. Pe drumul său de întoarcere din regiunea Herson, Zelenski i-a contactat, prin videoconferinţă din tren, pe liderii europeni reuniţi la Bruxelles. Conexiunea a fost întreruptă o dată, însă preşedintele ucrainean a putut să-şi transmită mesajul.
  • Vin specialiştii pe Patriot - În următoarele zile, 65 de soldați ucraineni își vor încheia pregătirea la Fort Sill, o bază militară din Oklahoma. Ucrainenii termină până atunci antrenamentele pentru utilizarea celor două sisteme de apărare antiaeriană Patriot care vor fi desfășurate în Ucraina în următoarele săptămâni. Detalii AICI
  • Rusia susține că prosperă sub sancțiuni - Premierul rus Mihail Mișustin a ținut un discurs în fața Dumei de Stat, în care a prezentat situația economică sub sancțiunile occidentale. El a susținut că din 2024 deja PIB-ul Rusiei poate atinge rate de creștere mai mari decât ale țărilor dezvoltate. Mișustin a mai susținut că șomajul e la cel mai scăzut nivel din istorie, că Rusia are printre cele mai mari nivele de securitate alimentară din lume, că veniturile oamenilor au crescut și industria se dezvoltă, așteptându-se ca din 2026 să poată fi produse peste 100 de avioane de linie pe an.
  • Războiul nu se termină curând - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a declarat că țările occidentale vor trebui să sprijine Ucraina încă pentru mult timp. „Vladimir Putin nu intenţionează să obţină pacea, ci vrea mai mult război", a precizat şeful NATO, adăugând că Rusia îşi sporeşte producţia militară industrială şi apelează la regimurile autoritare într-o încercare de a obţine mai multe arme.
  • O țară spune că nu mai are ce să dea Ucrainei - Președintele Cehiei Petr Pavel a spus că țara sa a epuizat căile prin care a putut ajuta Ucraina cu arme.
  • Ucrainenii din Mariupol lăsați pe drumuri - Locuitorii din complexul rezidențial Nevsky din Mariupol, complex vizitat de Putin săptămâna trecută, vor să-i trimită o scrisoare să-i ceară ajutorul. Odată ce Putin a plecat, autoritățile ruse din Mariupolul ocupat le-au retras drepturile de proprietate sau au invocat diverse motive ca să nu le mai cedeze apartamentele celor deja instalați acolo, existând și cazuri de evacuări.
  • Reconstrucția Ucrainei costă - Experții de la Școala de Studii Economice din Kiev au calculat că distrugerile cauzate infrastructurii Ucrainei de la începutul războiului se ridică la 143,8 miliarde de dolari.
  • SUA cu ochii pe China și invers - Secretarul de Stat american Antony Blinken a comentat vizita lui Xi la Moscova, estimând că, de fapt, China urmăreşte „foarte atent" modul în care Washingtonul şi comunitatea internaţională răspund la invazia Rusiei în Ucraina, evitând să depășească linia roşie de a oferi ajutor letal Moscovei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇