De ce nu e ușor pentru Putin să fie criminal de război? Analiză video

Deși Moscova a anunțat că decizia Curții Penale Internaționale nu are nicio valoare, totuși acuzația că a răpit copii din Ucraina va produce o serie de efecte politice și va șubrezi statutul de lider al președintelui Rusiei chiar și-n cercul său de putere.
De ce nu e ușor pentru Putin să fie criminal de război? <span style="color:#990000;font-size:100%;">Analiză video</span>
  • Ucraina a prezentat dovezi că peste 16.000 de copii au fost răpiți de forțele ruse din teritoriile ocupate și transferați peste graniță.
  • Putin, la scurt timp după decizia tribunalului de la Haga, face o vizită în Peninsula Crimeea, ca să arate că nu se teme și poate să călătorească.
  • Mandatul de arestare și acuzația de crime de război înlătură aura de invincibilitate pe care liderul rus o dobândise prin încălcarea repetată a legislației din domeniul dreptului internațional.
  • Procuror-șef CPI: Nu putem permite ca minorii să fie considerați pradă de război.
  • Zelenski: „O decizie istorică care va conduce la o responsabilitate istorică.”
ADVERTISING

Săptămâna aceasta, atunci când Xi Jinping va ateriza la Moscova, liderul chinez va fi întâmpinat de un criminal de război. Ceea ce nu e puțin lucru și-l pune în încurcătură.

Decizia Curții Penale Internaționale, care vine cu câteva zile înainte de o întâlnire în care Putin și-a pus mari speranțe pentru a convinge Beijingul să-i livreze armele și muniția atât de necesare, a dinamitat posibilitățile Chinei de a se apropia prea mult de Rusia.

O superputere ce vrea să joace un rol principal pe scena mondială nu se poate asocia cu un „criminal de război”, chiar dacă nici Moscova și nici Beijingul nu recunosc Tribunalul de la Haga.

Nu e recunoscut nici de Washington, dar 123 de state o fac și acceptă deciziile acestei curți de justiție, printre care toate țările membre ale Uniunii Europene.

Pierderea autorității

În ciuda reacțiilor venite de la Moscova, care au subliniat că, din perspectiva Rusiei, decizia nu are nicio valoare politică sau juridică, ea va avea un impact major asupra viitoarei evoluții a relațiilor de putere de la Kremlin.

Liderul suprem își pierde aura de invincibilitate și convingerea că poate păcăli comunitatea internațională la infinit.

De asemenea, mandatul de arestare emis pentru crime de război oferă un argument puternic inamicilor știuți și neștiuți ai lui Putin din interiorul Rusiei.

Chiar și în fața cercului său de putere, un lider care nu mai poate părăsi granițele țării nu mai poate negocia cu nimeni și e așezat lângă conducătorii naziști își pierde ceva din autoritate.

Putin, liderul unui stat terorist

„Aceasta este o decizie istorică care va conduce la o responsabilitate istorică”, a anunțat Volodimir Zelenski, într-o postare pe Telegram.

”În cadrul procedurii penale prin care forțele noastre de ordine anchetează problema minorilor afectați de invazie, s-au înregistrat deja 16.000 de cazuri de deportări forțate ale unor copii”, a anunțat președintele Ucrainei.

„Credem că numărul real al deportărilor este mult mai mare. O astfel de operațiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”, a mai subliniat Zelenski.

Ca o dovadă a faptului că decizia judecătorilor de la Haga contează, la o zi după, Vladimir Putin face o vizită în Peninsula Crimeea, la Sevastopol, pentru a transmite un semnal că nu se ascunde în buncăr și nu se teme să călătorească.

Procurorul-șef care a emis mandatul de arestare pe numelui lui Vladimir Putin susține că acesta a schimbat legislația pentru a oferi rușilor posibilitatea să-i adopte pe copiii răpiți din Ucraina, ceea ce arată premeditarea unei astfel de acțiuni.

”Mulți dintre acești copii, presupunem noi, au fost între timp dați spre adopție în Federația Rusă”, a declarat procurorul Karim Khan.

Rusia ar trebui să țină cont de decizia tribunalului de la Haga

”Aceste acte, între altele, demonstrează o intenție de a lua în mod definitiv copiii din țara lor”, a spus procurorul-șef al CPI.

Karim Khan a cerut autorităților din Rusia să țină cont de aceste acuzații, iar copiii răpiți să fie restituiți familiilor lor din Ucraina.

”Nu putem permite ca minorii să fie tratați ca pradă de război”, a adăugat el.

Ucraina este o ”scenă a crimei care înglobează un evantai larg şi complex de infracțiuni internaționale”, a mai subliniat Karim Khan.

Prin decizia Curții Penale Internaționale, Vladimir Putin intră într-o nouă etapă în care știe că a devenit un personaj indezirabil, iar posibilitățile sale de supraviețuire politică s-au redus semnificativ. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇