Ziua 369: Armata Ucrainei păzește Transnistria. Zelenski admite cât de gravă e situația la Bahmut. "Inamicul distruge sistematic tot"

Ziua 369: Armata Ucrainei păzește Transnistria. Zelenski admite cât de gravă e situația la Bahmut. "Inamicul distruge sistematic tot"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 369 de război a debutat cu alerte de raid aerian în toată Ucraina. Asta după ce noaptea trecută Rusia a lansat 14 drone kamikaze iraniene Shahed. Totodată, armata Kievului a respins 81 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în nord-estul și estul Ucrainei.

Armata ucraineană a confirmat că a adus la granița cu Transnistria un “număr adecvat de soldați”, pentru a putea respinge o eventuală încercare a rușilor din provincia separatistă a Moldovei de a ataca dinspre vest.

Pe de altă parte, un tribunal ucrainean a condamnat la închisoare doi soldaţi ruşi pentru ce au făcut în război, iar Polonia a demarat operaţiunea de recuperare a copiilor răpiţi de ruşi din Ucraina.

Situația escaladează și în Belarus, unde opozanții lui Alexander Lukașenko aflați în exil anunță „cea mai de succes operațiune de sabotaj” - aruncarea în aer a unui avion rusesc pe un aerodrom lângă Minsk.

Între timp, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis un comandant militar de rang înalt care a ajutat la conducerea luptei împotriva trupelor ruseşti în estul ţării. Nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie.

ADVERTISING

De la Moscova a venit luni și prima reacție în ce privește planul de pace propus de China, Kremlinul considerând că nu există acum premisele opririi războiului. Totodată, purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că în niciun scenariu Rusia nu va ceda Crimeea.

În paralel, secretarul Trezoreriei SUA a făcut o vizită surpriză la Kiev.

Situația pe front

  • Alertă de raid aerian - O avertizare de raid aerian a fost emisă în toată Ucraina luni dimineața. Sirenele au început să sune în Kiev și regiunile centrale la ora 08:25. Apoi, în doar un minut, avertismentul s-a răspândit în toată țara. Sunetul sirenelor semnifică amenințarea cu rachete și lovituri aeriene.
  • Atac cu drone iraniene - Rusia a lansat noaptea trecută 14 drone kamikaze iraniene Shahed în Ucraina. 11 dintre ele au fost doborâte de apărarea antiaeriană.
  • 81 de atacuri respinse - Armata ucraineană a respins 81 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore în nord-estul și estul Ucrainei, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Zelenski spune cât de gravă e situaţia la Bahmut - Preşedintele ucrainean a admis, luni seara, că situaţia trupelor sale în jurul oraşului Bahmut devine foarte dificilă. "Inamicul distruge sistematic tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja poziţiile", a adăugat el, numindu-i "adevăraţi eroi" pe soldaţii ucraineni implicaţi în această luptă.
  • Lupte grele - Andri Yermak, șeful Biroului președintelui Ucrainei, a publicat imagini care arată luptele grele care se dau în Bahmut.
  • Ucrainenii păzesc Transnistria - Armata ucraineană confirmă că a adus la granița cu Transnistria un “număr adecvat de soldați”, pentru a putea respinge o eventuală încercare a rușilor din provincia separatistă a Moldovei de a ataca dinspre vest.
  • Lovitură pentru serviciile armatei Kievului? - Administraţia de la Moscova a anunţat, luni după-amiază, atacuri soldate cu distrugerea a două centre operaţionale ale armatei ucrainene, inclusiv unul din vestul Ucrainei, dar autorităţile ucrainene nu au confirmat informaţiile. Rușii susțin că au distrus Centrul de informaţii electronice al forţelor ucrainene din regiunea Kiev, în localitatea Brovarîi, și Centrul de operaţiuni speciale Vest din orăşelul Hmelnîțkîi.
  • Zeci de mii de crime de război - Procuratura Generală a Ucrainei a raportat că forțele ruse au comis 71.586 de crime de război în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.
  • Protecție pentru Banksy - Autorităţile ucrainene au instalat sisteme de protecţie rezistente la şocuri peste mai multe picturi murale de Banksy, în jurul capitalei Kiev, care au fost deteriorate în războiul cu Rusia: „Au o semnificaţie culturală şi istorică pentru ţară, ca o amintire că lumina trebuie să învingă întunericul”.
  • Avion rusesc distrus de opoziția din Belarus - Opoziţia în exil din Belarus susţine că un avion rusesc a fost distrus, duminică, pe un aerodrom de lângă Minsk, în ceea ce a numit "cea mai de succes operaţiune de sabotaj", de la începutul conflictului din Ucraina. "Partizanii au confirmat succesul unei operaţiuni speciale care vizează aruncarea în aer a unui avion rusesc pe aerodromul Maciulischi, lângă Minsk”, a indicat pe Twitter Franak Viacorka, unul dintre principalii consilieri ai liderului opoziției din Belarus. Potrivit acestuia, „doi belaruşi au efectuat operaţiunea” folosind drone. „Au părăsit deja ţara şi sunt în siguranţă”, a adăugat el.
  • Comandant demis - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis un comandant militar de rang înalt care a ajutat la conducerea luptei împotriva trupelor ruseşti în estul ţării, dar nu a oferit nicio explicaţie pentru această decizie. Detalii AICI.
  • Vizită surpriză - Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski și cu alți oficiali cheie ai guvernului ucrainean, într-o vizită surpriză la Kiev. Cu această ocazie, şefa Trezoreriei a confirmat transferul unei tranşe de 1,25 miliarde de dolari, în cadrul "asistenţei economice şi bugetare".
  • Ruşi condamnaţi - Un tribunal ucrainean a condamnat doi soldați ruși pentru că au participat la bombardarea zonelor rezidențiale din estul Ucrainei, a anunțat serviciul de securitate ucrainean (SBU). Unul dintre militari a primit o pedeapsă de 10 ani, iar celălalt va fi închis pentru 9 ani.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Kremlinul zice pas păcii - Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni, că examinează atent iniţiativa propusă de China pentru oprirea conflictului din Ucraina prin negocieri, subliniind însă că, deocamdată, nu se întrunesc condiţiile de pace: „Analizăm cu multă atenţie planul prietenilor noştri chinezi. Este un proces îndelungat. Deocamdată, nu observăm premisele pentru ca această situaţie să urmeze o evoluţie paşnică. Operaţiunea militară specială în Ucraina continuă". Detalii despre propunerea Chinei, AICI.
  • Rusia ține cu dinții de Crimeea - Întrebat dacă autorităţile ruse îşi pot imagina circumstanţe care ar putea duce la retrocedarea peninsulei, anexată în 2014 de către Moscova, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a răspuns un "nu" categoric: "Este o parte inalienabilă a Federaţiei Ruse".
  • Medvedev amenință iar - Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Federaţiei Ruse şi un fidel suporter al actualului şef de stat, Vladimir Putin, a afirmat că furnizarea în continuare de arme Kievului riscă să conducă la o catastrofă nucleară globală, reiterându-şi ameninţarea nucleară în contextul războiului din Ucraina. Detalii AICI.
  • Kremlinul e îngrijorat de situaţia din Transnistria - Kremlinul a anunțat luni că este îngrijorat de situaţia din regiunea separatistă Transnistria şi susţine că o monitorizează „îndeaproape”. "Bineînţeles, situaţia din Transnistria face obiectul atenţiei noastre sporite şi este un motiv de îngrijorare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Pe de altă parte, Vladimir Putin va participa marţi la o şedinţă cu liderii FSB, serviciul de securitate internă, moştenitorul KGB, a anunţat Peskov.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • CIA spune că Beijingul va da arme Rusiei - Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a declarat "convins" că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina.
  • SUA au avertizat China - asupra unor consecințe grave dacă va furniza arme pentru a sprijini invazia Rusiei în Ucraina. Temerile occidentale că China ar putea ajuta la înarmarea Rusiei vin în contextul în care forțele Moscovei se luptă să obțină câștiguri în jurul unor obiective cheie din estul Ucrainei, iar Kievul pregătește o contraofensivă cu arme occidentale avansate, inclusiv tancuri de luptă.
  • Cele mai masive încălcări ale drepturilor omului - Invazia Rusiei în Ucraina a declanșat "cele mai masive încălcări ale drepturilor omului pe care le trăim în prezent", a declarat luni secretarul general al ONU, António Guterres. "A dezlănțuit moarte, distrugeri și strămutări pe scară largă", a continuat Guterres.
  • Să găsim copiii furaţi - Polonia a anunțat o inițiativă comună cu Comisia Europeană pentru a urmări copiii ucraineni care au fost răpiți și duși în Rusia în timpul războiului. Scopul e de a găsi copiii dispăruți și de a „asigura că cei responsabili sunt aduși în fața justiției”, a declarat ministrul polonez al Afacerilor Europene.
  • Iohannis şi oboseala de război - Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg, dacă Europa şi România în special dau semne de oboseală, în condiţiile în care a trecut un an de când Rusia a început agresiunea în Ucraina. Răspunsul AICI
  • Istoricul Armand Goşu spune că este greu de imaginat un scenariu în care să se producă o schimbare a puterii la Moscova, iar după preşedintele Vladimir Putin să urmeze nişte democraţi. Mai degrabă, Putin va fi asasinat de FSB, iar Rusia se poate rupe în bucăţi, dintre care unele controlate de mafie. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇