Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, la prima ediţie a Forumului Băncii Europene de Investiţii de la Luxemburg, dacă Europa şi România în special dau semne de oboseală, în condiţiile în care a trecut un an de când Rusia a început agresiunea în Ucraina.
„Nu. Ştiu că sunt multe discuţii despre acest subiect, dar sper să nu fie atâtea discuţii încât să devină realitate oboseala războiului.
Este foarte evident că felul în care gestionăm războiul este unul complicat pentru economiile ţărilor noastre şi pentru cetăţenii noştri, iar acest lucru necesită anduranţă şi putere. Trebuie să ne convingem cetăţenii că aceasta este calea corectă de acţiune, pentru că Ucraina nu luptă doar pentru Ucraina, luptă şi pentru noi. Ei nu îşi apără doar libertatea lor, o apără şi pe a noastră, iar toate aceste lucruri trebuie explicate”, a precizat Klaus Iohannis.
Şeful statului a adăugat că cetăţenii trebuie să primească explicaţii precise cu privire la ceea ce se întâmplă, în contextul în care stresul este amplificat şi prin multiplele informaţii difuzate pe canelele de televiziune şi radio despre război.
„Pe de altă parte, trebuie realizat într-un mod fezabil pentru cetăţenii noştri. Trebuie să le explicăm de ce facem acest lucru, cum o facem, dar trebuie să vedem şi faptul că sunt sub o presiune şi stres uriaşe.
Dacă porneşti televizorul sau radioul, apar ştiri care provoacă stres şi trebuie să faci faţă acestor lucruri, însă cred că avem ceea ce ne trebuie ca să putem face faţă”, a completat preşedintele Iohannis.
Pe de altă parte, Parlamentul s-a reunit, luni, în şedinţă solemnă, pentru a marca un an de la declanşarea războiului din Ucraina. Participă şi ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Ihor Prokopciuk, dar asta nu i-a împiedicat pe doi deputaţi care au intrat în Parlament pe listele AUR să facă puţin scandal, iar reprezentantul oficial al partidului pune condiţii sprijinului nostru pentru Ucraina.