Un an de război: Mesaje de solidaritate din toată lumea pentru Ucraina și de condamnare a dictatorului Putin (Video)

Un an de război: Mesaje de solidaritate din toată lumea pentru Ucraina și de condamnare a dictatorului Putin (Video)

Liderii din întreaga lume au transmis, vineri, mesaje de solidaritate și susținere Ucrainei, la un an de la începutul războiului.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a urat ucrainenilor victorie şi pace. ”Ucrainence, ucraineni, Franţa este alături de voi. Pentru solidaritate, pentru victorie şi pentru pace”, a scris Macron pe Twitter.

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a subliniat, într-un mesaj video, că Germania va sprijini Ucraina ”cât de puternic şi de mult este necesar”.

”Ceea ce ne impresionează pe toţi foarte mult este determinarea şi curajul ucrainenilor, cum îşi apără libertatea. Germania îi sprijină cât de puternic şi de mult este necesar. Cu cât mai devreme preşedintele rus Vladimir Putin înţelege că nu îşi va atinge obiectivele imperialiste, cu atât mai mari vor fi şansele unui sfârşit în curând al războiului”, a spus Scholz în mesaj.

”Ucraina este o dovadă a curajului unei națiuni care nu va ceda niciodată în căutarea libertății. Ucraina va câștiga, pentru că ucrainenii nu vor da înapoi. Și pentru că Europa, partenerii și aliații săi vor rămâne fermi”, a transmis, la rândul său, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul britanic Rishi Sunak a păstrat un minut de reculegere la Downing Street. Alături de el s-au aflat soția sa, ambasadorul Kievului în Marea Britanie și zeci de trupe ucrainene antrenate de Regatul Unit. El a anunțat că va continua să ofere Ucrainei resursele de care are nevoie.

Ucrainenii au „suferit inimaginabil" din cauza invaziei Rusiei, a declarat și regele Charles într-un mesaj. Monarhul a mai spus că poporul ucrainean a dat dovadă de „un curaj și o rezistență cu adevărat remarcabile" în fața forțelor lui Vladimir Putin.

ADVERTISING

„Lumea a privit cu groază la toată suferința inutilă provocată ucrainenilor, pe mulți dintre ei am avut marea plăcere de a-i întâlni aici, în Marea Britanie, și, de fapt, în întreaga lume, din România până în Canada", a adăugat regele.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis că moldovenii sunt alături de poporul ucrainean în lupta pentru o viaţă liberă şi demnă.

”Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia ţărilor europene, libere. Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat şi ucis în propria casă, unde îţi duci viaţa liniştit şi frumos. Din dragoste de oameni şi de ţară, ucrainenii s-au ridicat, şi-au învins fricile şi au devenit invincibili", a arătat Maia Sandu, în mesajul de solidaritate cu poporul ucrainean.

Și preşedintele american Joe Biden a transmis vineri mesaje de solidaritate cu Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Voi repeta astăzi ceea ce am spus acum un an, când Rusia a invadat Ucraina. Un dictator hotărât să reconstruiască un imperiu nu va şterge niciodată dragostea de libertate a poporului. Brutalitatea nu va măcina niciodată voinţa celor liberi. Iar Ucraina nu va fi niciodată o victorie pentru Rusia. Niciodată”, a scris Joe Biden pe Twitter.

Ulterior, a mai publicat un mesaj, însoţit de o fotografie din timpul vizitei sale surpriză pe care a făcut-o în această săptămână la Kiev, în care apare plimbându-se pe stradă alături de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în care subliniază că Ucraina „este încă independentă şi liberă”, în ciuda unui an de asalt continuu, ba mai mult, a reuşit să-şi recucerească „mai mult de jumătate din teritoriul pe care Rusia îl deţinea anul trecut”. 

„Astăzi, la un an după ce au început să cadă bombele, Ucraina este încă independentă şi liberă. De la Herson la Harkov - luptătorii ucraineni şi-au recuperat pământul. Şi în mai mult de jumătate din teritoriul pe care Rusia îl deţinea anul trecut, steagul ucrainean flutură din nou cu mândrie”, spune Joe Biden.

România, alături de Ucraina

Și oficialii români au transmis mesaje de soliidaritate Ucrainei. Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că ţara noastră va continua să ajute Ucraina şi poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie.

ADVERTISING

”Încă din prima zi, România a fost alături de poporul ucrainean. Vom continua să ajutăm Ucraina şi poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. Este angajamentul ferm al României. Războiul ne-a mai învăţat o lecţie, cea a solidarităţii şi unităţii. Împreună am arătat că suntem puternici şi ne opunem agresiunii ruse. Această bătălie trebuie să fie câştigată de Ucraina, iar Rusia trebuie să răspundă pentru crimele comise şi pentru vieţile distruse. Dragi ucraineni, nu sunteţi singuri! Aveţi în România un prieten de nădejde, care vă sprijină în această luptă nedreaptă! Este responsabilitatea noastră, a tuturor, să contribuim la victorie şi la construirea unui viitor mai bun, în pace! România este şi va fi alături de Ucraina!”, a transmis Iohannis.

În semn de solidaritate cu Ucraina, Palatul Victoria va fi iluminat în această seară în culorile drapelului ucrainean, la un an de la declanşarea agresiunii militare ruse. ”Ataşaţi valorilor Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice, vom continua să susţinem obiectivul de pace şi libertate al Ucrainei, care a devenit avanpostul luptei pentru apărarea lumii democratice”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că românii nu se vor lăsa descurajaţi ”de nişte criminali conduşi de idealuri greşite”. ”Noi, românii, vom sta mereu alături de toate naţiunile democratice cărora le pasă de demnitatea umană, de pace şi de progresul întregii umanităţi”, arată el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇