Ucraina marchează vineri un an de la declanșarea invaziei ruse. Iar situaţia militară din sudul țării este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condiţiile din est sunt foarte grele.
Rușii continuă atacurile, iar grupul de mercenari Wagner a anunțat că a preluat controlul deplin asupra orașului ucrainean Berkhivka, situat la nord-vest de Bahmut.
Dar Volodimir Zelenski este optimist și încrezător că Ucraina va obţine victoria în acest an. El a transmis un mesaj în care a spus că, în 24 februarie anul trecut, milioane de ucraineni au ales să nu fugă, ci să înfrunte pericolul. Iar el este unul dintre ei.
„În 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci unul albastru şi galben. Să nu fugim, ci să înfruntăm. Să rezistăm şi să luptăm”, a afirmat Zelenski.
Pe de altă parte, Ministerul chinez de Externe a publicat un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova, care i-a nemulţumit pe occidentali. Ucraina a respins planul de pace, condiţionând orice armistiţiu de revenirea la frontierele din anul 1991, însă Zelenski vrea să se întâlnească cu preşedintele Xi Jinping.
Între timp, au ajuns în Ucraina primele tancuri Leopard din Polonia, iar liderii UE nu au reuşit nici azi să se pună de acord pe noul pachet de sancțiuni, după zile de disensiuni.
Situația pe front
- Alarme în toată țara - Sirenele de raid aerian au pornit vineri după amiaza în aproape toate regiunile din Ucraina. Nu există informații privind eventuale victime și ținte lovite.
- Wagner susține că a cucerit Berkhivka - Grupul de mercenari Wagner a preluat controlul deplin asupra orașului ucrainean Berkhivka, situat la nord-vest de Bahmut, a scris Evgheni Prigojin pe Telegram.
- Ucraina își face singură arme - Preşedintele Volodimir Zelenski a sugerat că Ucraina va începe să-şi producă autohton o parte din armele de care are nevoie. El a spus că Statul Major a discutat despre problema producţiei şi aprovizionării cu muniţii şi arme, „o muncă semnificativă” pentru care ţara are „potenţialul adecvat”, dar a spus că deocamdată nu poate da detalii.
- Situație periculoasă - Situaţia militară din sudul Ucrainei este destul de periculoasă în unele locuri, în timp ce condiţiile din est sunt foarte grele, a transmis Volodimir Zelenski. "În ceea ce priveşte sudul, în unele locuri situaţia este destul de periculoasă, însă trupele noastre au mijloacele de a le răspunde ocupanţilor. În est, este foarte greu, dureros. Dar facem tot ce putem pentru a rezista", a spus el, făcând referire la atacurile repetate ale forţelor ruse care încearcă să captureze regiunile estice Doneţk şi Lugansk.
- Peste 40.000 de oameni fără căldură în Herson - Un atac rusesc a avariat conducta principală care asigura încălzirea a aproximativ 600 de case din Herson. Mai mult de 40.000 de oameni au rămas fără căldură. Zelenski a promis că se lucrează la remedierea rapidă a situaţiei.
Ucraina şi Rusia, la un an de război
- Mesajul lui Zelenski - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, vineri, la împlinirea unui an de la începutul războiului, că în 24 februarie anul trecut milioane de ucraineni au ales să nu fugă, ci să înfrunte pericolul. ”În 24 februarie, milioane dintre noi au făcut o alegere. Nu un steag alb, ci unul albastru şi galben. Să nu fugim, ci să înfruntăm. Să rezistăm şi să luptăm”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj pe Twitter. El s-a arătat încrezător că Ucraina va obţine victoria în acest an. Detalii AICI.
- Ceremonii la Kiev - Mai multe ceremonii se desfășoară vineri la Kiev pentru a marca împlinirea unui an de la izbucnirea războiului. Zelenski participă la o slujbă religioasă ținută în memoria celor care au murit în timpul conflictului declanșat de ruși. Tot la Kiev are loc o ceremonie dedicată militarilor în activitate și celor care au murit în război. Zelenski înmânează medalii soldaților și liderilor militari, dar și familiilor celor decedați.
- Tanc distrus în fața Ambasadei Rusiei - Resturile unui tanc rusesc, distrus în timpul războiului din Ucraina, sunt expuse în apropierea ambasadei Rusiei din Berlin pentru a marca aniversarea unui an de la războiului. Ideea aparține reprezentanților muzeului Berlin Story Bunker, Wieland Giebel și Enno Lenze. Aceștia au recuperat vehiculul T-72 din satul ucrainean Dmytrivka, în apropierea Kievului.
- Clădiri iluminate în albastru și galben - Artistul elvețian Gerry Hofstetter a iluminat mai multe clădiri și monumente din Ucraina cu lumini albastre și galbene pentru a comemora victimele războiului.
- Mesaje de solidaritate din toată lumea - Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, le-a adresat vineri un mesaj de ”solidaritate” ucrainenilor după un an de război purtat de Rusia, urându-le victorie şi pace. ”Ucrainence, ucraineni, Franţa este alături de voi. Pentru solidaritate, pentru victorie şi pentru pace”, a scris Macron pe Twitter. La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a subliniat, într-un mesaj video, că Germania va sprijini Ucraina ”cât de puternic şi de mult este necesar”. Mesaje au venit și de la Klaus Iohannis și Maia Sandu. Vezi mesajele transmise din toată lumea AICI.
- Arestați pentru flori - Zeci de persoane au fost reţinute, vineri, de poliţie în Rusia pentru acţiuni de comemorare la împlinirea unui an de la invazia rusă în Ucraina, în unele cazuri fiind vorba despre persoane care doar au depus flori. Detalii AICI
Planul chinez de pace
- Ministerul chinez de Externe a publicat un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova.
- Planul i-a nemulţumit pe occidentali pentru că China nu consideră Rusia stat agresor şi critică furnizarea de armament Ucrainei.
- În acelaşi timp, China pare să transmită şi Rusiei un avertisment. „Armele nucleare nu trebuie folosite şi nu trebuie să se ajungă vreodată la un război nuclear"
- Administraţia Zelenski a respins planul de pace, condiţionând orice armistiţiu de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Detalii AICI
- Într-o conferinţă de presă, Volodimir Zelenski a declarat că plănuiește să se întâlnească cu Xi Jinping, președintele chinez, ceea ce ar fi „util” ambelor țări și securității globale. „Din câte știu eu, China respectă integritatea istorică”, a spus el. "China trebuie să facă tot posibilul pentru a se asigura că Federația Rusă se retrage de pe teritoriul nostru, pentru că asta înseamnă respectul pentru integritatea teritorială și suveranitate".
- Administraţia de la Moscova a salutat iniţiativa de pace avansată de China, dar insistă pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei. "Apreciem eforturile Chinei" de a pune capăt conflictului militar. "Dar Kievul trebuie să recunoască noile realităţi teritoriale", a transmis Ministerul rus de Externe.
Ajutor pentru Ucraina
- Primii Leoparzi în Ucraina - Polonia a livrat primele tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, a declarat, vineri, ministrul polonez al Apărării, la un an de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina: „Astăzi (vineri - n.r.), tancurile Leopard poloneze sunt deja în Ucraina”.
- Polonia mai trimite 60 de tancuri şi primeşte soldaţi răniţi - Premierul polonez Mateusz Morawiecki, venit vineri la Kiev, a anunţat că, în plus faţă de tancurile germane Leopard 2, Polonia va oferi Ucrainei încă 60 de tancuri poloneze PT-91 şi este pregătită să primească 2.500 de soldaţi ucraineni răniţi.
- Leoparzi vin şi din Suedia - Ministrul Apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov, i-a mulțumit premierului suedez, Ulf Kristersson, după anunțul că Stockholm-ul va trimite până la 10 tancuri Leopard și sisteme antiaeriene la Kiev.
- Mai multe drone din Australia - Guvernul australian a anunţat că va trimite mai multe drone Ucrainei pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei la un an de la declanşarea invaziei. Totodată, Australia a impus noi sancţiuni financiare ţintite împotriva a 90 de persoane şi 40 de entităţi ruseşti.
- Sprijin american pentru Ucraina - Sprijinul american anunţat pentru Ucraina a ajuns 9,9 miliarde de dolari sub formă de finanţare nerambursabilă "pentru a ajuta Ucraina să vină în întâmpinarea nevoilor critice ale cetăţenilor săi, inclusiv în domeniul sănătăţii, educaţiei şi serviciilor de urgenţă".
- Banca Mondială a anunțat o finanțare suplimentară de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a sprijini ţara să-şi mențină serviciile esențiale. Fondurile vor fi direcționate către asistență medicală, școli, plata pensiilor, programele de asistență socială și salariile angajaților care furnizează servicii guvernamentale de bază.
- Ajutor american şi pentru Moldova - Statele Unite intenționează să anunțe vineri un ajutor de 300 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, în parte pentru a ajuta Chișinăul să se debaraseze de dependența energetică de Rusia.
Sancțiuni pentru Rusia
- UE nu reuşeşte să se pună de acord - Ambasadorii UE nu au reușit, pentru a treia zi consecutiv, să cadă de acord cu privire la cea de-a zecea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, potrivit unor surse citate de The Guardian. Se pare că discuțiile sunt blocate pentru că Polonia a respins cererea Italiei de relaxare a restricțiilor pe importurile de cauciuc din Rusia.
- Val fără precedent de sancţiuni americane - Americanii au anunţat vineri sancţiuni de amploare menite să umple lacunele din măsurile deja existente şi care vizează să afecteze „sectoare-cheie generatoare de venituri, pentru a degrada şi mai mult economia Rusiei şi a diminua capacitatea acesteia de a purta războiul împotriva Ucrainei”, potrivit Casei Albe. Detalii AICI
- Jocul lui Viktor Orban - Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că sunt necesare mai multe discuţii în grupurile parlamentare înainte de ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei, temă prevăzută să intre în plen la dezbateri miercurea viitoare. Vorbind la postul public de radio, Orban a declarat că le-a cerut deputaţilor din partidul său Fidesz să susţină candidatura celor două ţări, dar a adăugat că unii parlamentari nu sunt „foarte entuziaşti".