Val fără precedent de sancțiuni pentru Rusia la un an de război: Americanii lovesc inclusiv tehnica de spionaj și Armata

Val fără precedent de sancțiuni pentru Rusia la un an de război: Americanii lovesc inclusiv tehnica de spionaj și Armata

Americanii au anunţat vineri sancţiuni de amploare menite să umple lacunele din măsurile deja existente şi care vizează să afecteze „sectoare-cheie generatoare de venituri, pentru a degrada şi mai mult economia Rusiei şi a diminua capacitatea acesteia de a purta războiul împotriva Ucrainei”, potrivit Casei Albe.

Statele Unite vor impune din 10 martie taxe vamale de 200% la aluminiu şi derivate produse în Rusia, a anunţat Casa Albă.

De asemenea, începând din 10 aprilie, SUA vor aplica taxe vamale de 200% la importurile de aluminiu care au orice cantitate de aluminiu primar topit sau turnat în Rusia, transmite Reuters.

Pe de altă parte, Casa Albă a anunţat, de asemenea, sancţiuni pentru peste 200 de persoane şi entităţi, inclusiv 60 de înalţi oficiali ruşi, miniştri din cabinete regionale, precum şi trei firme care gestionează programul de arme nucleare al ţării.

ADVERTISING

Lovitura la aluminiu

Aluminiul rusesc este produs de Rusal, responsabil pentru aproximativ 6% din livrările globale. Livrările către SUA au fost responsabile pentru 7% din veniturile Rusal, în primul semestru din 2022.

Importurile de aluminiu rusesc sunt responsabile pentru o mică parte din livrările către SUA. Anul trecut, importurile SUA de aluminiu brut şi aliaje din Rusia s-au situat la 191.809 tone sau aproximativ 4,4% din totalul de peste 4,4 milioane tone, comparativ cu 8,9% în 2018 şi 14,6% în 2017.

Totuşi, analiştii spuneau luna aceasta că, dacă Rusia recurge la represalii în urma impunerii de taxe vamale de 200% la aluminiu, ar putea potenţial limita exporturile de nichel sau paladiu, care sunt importante pentru importurile americane.

Nichelul este vital pentru industria aerospaţială şi bateriile pentru vehiculele electrice, iar paladiul este o componentă cheie la producerea maşinilor pe benzină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Sancţiunile Departamentului de Stat

Casa Albă a anunţat, de asemenea, sancţiuni pentru "peste 200 de persoane şi entităţi, inclusiv actori ruşi şi din ţări terţe din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu, care sprijină efortul de război al Rusiei".

Şi Departamentul de Stat al SUA a marcat vineri împlinirea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina prin sancţionarea a peste 60 de înalţi oficiali ruşi, inclusiv lideri şi miniştri din cabinete regionale, precum şi trei firme care gestionează programul de arme nucleare al ţării.

Departamentul de Stat a precizat că impune, de asemenea, sancţiuni pentru zeci de alţi oficiali şi entităţi ruseşti şi pentru ruşii implicaţi în furtul de cereale din Ucraina.

De asemenea, a impus restricţii de viză pentru peste 1.200 de membri ai armatei ruse.

Sancţiunile vizează şi consilieri de rang înalt ai lui Vladimir Putin, printre care Olga Skabeeva, o propagandistă celebră a televiziunii de stat, soţia unui deputat rus deja sancţionat, şi Oleg Romanenko, oficialul numit pentru a supraveghea centrala nucleară ucraineană Zaporojie, confiscată de ruşi de la ucraineni în urma invaziei.

ADVERTISING

Conform legii, orice proprietate americană deţinută de cei vizaţi de sancţiuni sau controlată în numele lor de către un cetăţean american este blocată. Astfel, Departamentul de Stat furnizează şi o listă cu asemenea proprietăţi, printre care figurează mai multe iahturi.

Sancţiunile Trezoreriei

La rândul său, Departamentul Trezoreriei SUA a impus vineri noi sancţiuni împotriva băncilor ruseşti şi a vizat sectorul său minier şi al metalelor, plus vreo 30 de persoane şi companii din Elveţia, Germania şi alte ţări, pentru că au ajutat Moscova să evite sancţiunile anterioare pentru a-şi finanţa războiul împotriva Ucrainei.

Noile măsuri afectează 22 de persoane şi 83 de entităţi ruseşti, care se adaugă celor peste 2.500 de sancţiuni impuse în ultimul an.

Măsurile au fost luate în coordonare cu G7.

Acţiunea îngheaţă orice active americane ale celor vizaţi şi, în general, interzice americanilor să trateze cu aceştia.

În plus, Trezoreria a anunţat o nouă hotărâre a Biroului de Control al Activelor Străine (OFAC) care permite aplicarea de sancţiuni împotriva oricărei persoane sau entităţi care operează în sectorul metalurgic şi minier din Rusia. Este vorba de patru companii din sectorul minier şi al metalelor, inclusiv TPZ-Rondol, o unitate a celui mai mare producător de muniţii din Rusia.

În domeniul bancar sunt vizate Credit Bank of Moscow Joint Public Stock Company, cea mai mare bancă publică nedeţinută de stat din Rusia, pe care UE a blocat-o complet încă din decembrie.

Walter Moretti, un om de afaceri elveţiano-italian, dar şi o reţea de companii implicate în achiziţionarea în secret de tehnologie occidentală sensibilă pentru serviciile de informaţii ruseşti şi pentru armată figurează de asemenea pe lista de sancţiuni.

De asemenea, Trezoreria i-a sancţionat pe fondatorii firmei ruseşti de gestionare a averilor Confideri Pte Ltd, cetăţenii ruso-israelieni Olga Borisovna Raykes şi Marat Maratovich Savelov, care deţin şi o firmă în Viena.

De asemenea, au fost sancţionate mai multe firme ruseşti implicate în furnizarea de tehnologie şi materiale pentru agenţiile de informaţii ruseşti şi pentru armată, inclusiv UMATEX Joint-Stock Company, care produce fibre de carbon utilizate în avioane şi rachete.

Printre firmele vizate se numără, de asemenea, unele despre care Trezoreria a spus că au furnizat serviciilor de informaţii ruseşti sprijin pentru "operaţiuni de influenţă malignă" şi baze de date care conţin informaţii personale ale cetăţenilor occidentali.

Sancţiunile de vineri vizează în mod specific persoanele şi companiile cu sediul în afara Rusiei care au legătură cu evitarea sancţiunilor, "inclusiv cele legate de traficul de arme şi de finanţarea ilicită", se arată în comunicatul de presă al Trezoreriei.

Un an de război, ziua 366: Liderii UE nu cad de acord pe noul pachet de sancțiuni – Polonia vs. Italia, Zelenski vrea o întâlnire cu Xi Jinping (Foto & Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇