Ziua 356. Rușii repetă scenariul 24 februarie, Bahmutul este departe de a fi cucerit. Pentagonul se așteaptă la o ofensivă a Ucrainei

Ziua 356. Rușii repetă scenariul 24 februarie, Bahmutul este departe de a fi cucerit. Pentagonul se așteaptă la o ofensivă a Ucrainei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 356 de război a început cu declarații de forță de la Bruxelles, unde zilele acestea miniştrii Apărării din NATO se întâlnesc pentru noi discuții și decizii în legătură cu asistența oferită Ucrainei și întărirea securității Europeni.

Cu 10 zile înainte de marcarea unui an de la startul invaziei, liderii NATO consideră că Alianța a dat dovadă de unitate în fața războiul lansat de Vladimir Putin, care reprezintă „un test pentru veacuri”.

Între timp, rușii au lansat ofensiva majoră în est și repetă scenariul de acum un an, făcând pregătiri la graniță ce sugerează că vor fi aduși mult mai mulți soldați în Ucraina. Totodată, există informații că ucrainenii au aruncat în aer un pod din Bahmut, fiind un semn că, în ciuda negărilor publice, Kievul pregătește retragerea din orașul devenit simbol al rezistenței.

Pare că pentru moment generalii au reușit să se impună și liderul de la Kremlin l-a lăsat din brațe pe șeful Wagner, Evgheni Prijogin, acesta plângându-se public de acest lucru. În orice caz, după cum remarcă șeful Pentagonului, nici generalii nu reușesc să reziste mult în grațiile lui Putin, care îi „schimbă ca pe șosete”, acesta fiind motivul pentru care Rusia nu a înregistrat victorii notabile într-un an de lupte.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Alarmă în toată Ucraina - Alertele antiaeriene au sunat în toată Ucraina după ce Rusia a ridicat din nou de la sol avioanele staționate în Belarus, capabile să transporte rachete balistice.
  • Succes rus lângă Bahmut - Ministerul britanic al Apărării notează succesul forțelor ruse și al mercenarilor Wagner în cucerirea satului Krasnaya Gora, situat la 7 kilometri de Bahmut, deși forțele Kievului au negat că acest lucru s-ar fi întâmplat.
  • Cedează ucrainenii? - Jurnaliștii de la The Guardian remarcă faptul că armata Kievului a aruncat în aer un pod din Bahmut, ceea ce ar putea constitui un semn al începerii retragerii din orașul care a devenit, asemenea Mariupolului, un simbol al rezistenței.
  • Oraşul ucrainean Bahmut este departe de a fi cucerit, în ciuda progreselor recente ale Rusiei, a estimat marţi şeful organizaţiei paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin. "Nu vom sărbători prea curând. Bahmut nu va fi capturat mâine, pentru că există rezistenţă puternică, maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, cu referire la pierderile mari de pe câmpul de luptă.
  • Rusia repetă scenariul 24 februarie - Armata rusă a extins terenul de antrenament militar de lângă Voronej și a ridicat numeroase corturi pentru mobilizați în regiunea Kursk. Este aceeași zonă în care, în urma cu un an, erau masate numeroase trupe și echipamente, în ajunul invaziei.
  • Alertă lângă Polonia - Două avioane de luptă olandeze F-35 au interceptat o formație de trei avioane militare rusești în apropiere de Polonia, a anunțat Ministerul Apărării din Olanda.
  • Mine în Marea Neagră - Populaţia din zona de coastă situată în apropiere de portul ucrainean Odesa a fost avertizată marţi de oficialităţile militare în legătură cu minele navale care plutesc de-a lungul coastei Ucrainei: „Există o probabilitate ridicată ca minele navale ancorate să se desprindă şi să fie aduse la mal ori să plutească în derivă de-a lungul coastei”.
  • Africa de Sud, complicele lui Putin - Fregata militară rusă Amiral Gorşkov a acostat luni la Cape Town, în vederea unor exerciţii navale comune cu forțele Chinei și Africii de Sud. Aceste exerciţii militare au fost criticate virulent de opoziţia din Africa de Sud: „Această navă va naviga spre Marea Neagră şi va participa la invazia asupra Ucrainei. Africa de Sud ar putea fi foarte uşor considerată drept complice la aceste crime de război".
  • Ofensiva Ucrainei - Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat marţi după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă de la Bruxelles, că se aşteaptă ca Ucraina să lanseze o ofensivă în primăvară. "Ucraina vrea să creeze un avânt. Ne aşteptăm să-i vedem lansând o ofensivă undeva în primăvară", le-a spus el jurnaliştilor după cea de a 9-a reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina.
ADVERTISING

Reuniune NATO - Decizii pentru Ucraina

  • NATO mărește ajutorul pentru Ucraina - Secretarul general al NATO a declarat marţi dimineaţă, înainte de reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina, că este mai important ca niciodată ca aliaţii să furnizeze mai mult sprijin pentru Ucraina, în condiţiile în care săptămâna viitoare se împlineşte un an de la invazia rusă, iar Vladimir Putin se pregăteşte de „noi ofensive şi noi atacuri".
  • Întâlnire Lloyd Austin-Reznikov - Ministrul Apărării din Ucraina participă la summit-ul miniștrilor Apărării din NATO. Reznikov a avut o întâlnire cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin.
  • Invazia lui Putin, un test pentru veacuri - Lloyd Austin a făcut un bilanț al anului de război ce urmează să fie marcat săptămâna viitoare: „În urmă cu un an, Putin s-a gândit că în câteva zile forţele sale vor pune mâna pe Kiev şi vor răsturna guvernul democratic al Ucrainei şi a crezut că toată comunitatea internaţională va trăi cu asta. Invazia lui Putin a fost un test pentru veacuri şi un test pentru lume. Prietenii Ucrainei nu s-au clătinat. Astfel, Ucraina a câştigat bătăliile de la Kiev, Harkov şi Herson. La un an, suntem la fel de uniţi ca întotdeauna”.
  • Putin schimbă generalii ca pe șosete - Pentagonul crede că armata rusă încă întâmpină dificultăți în a asigura logistica pentru soldați și nu reușește să-și coordoneze atacurile, potrivit purtătorului de cuvânt John Kirby: „În continuare, nu au depășit aceste probleme și asta se vede din modul în care Putin schimbă generalii ca pe șosete”.
  • Kremlinul atacă NATO - Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinul, a afirmat marţi că NATO îşi demonstrează zilnic ostilitatea faţă de Rusia şi devine din ce în ce mai implicată în conflictul din Ucraina: „NATO este o organizaţie care ne este ostilă şi care îşi dovedeşte această ostilitate în fiecare zi. Face tot ce-i stă în putinţă pentru a-şi arăta cât mai clar implicarea în conflictul privind Ucraina".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Calea ferată secretă a lui Putin - Putin ar fi început să folosească trenul mai degrabă decât avionul în ultimii ani, iar pentru asta a dispus construirea unei rețele secrete de gări și căi ferate ce pleacă direct de la reședința sa din Valdai. Potrivit imaginilor din satelit, rețeaua destinată transportului președintelui rus a fost construită în 2019.
  • Generali vs mercenari - Prigojin și-a arătat nemulțumirea pentru faptul că nu mai poate recruta deținuți pentru război: „Din păcate, procesul de recrutare a deținuților este pentru moment încheiat. Eu și membrii Wagner am fost înlăturați complet din acest proces. Niște funcționari din armată au decis că, dacă ei vor face recrutările, atunci vor deveni la fel de faimoși ca Grupul Wagner”. Detalii și AICI.
  • Moscova respinge planul de destabilizare a Moldovei - Ministerul de Externe de la Moscova a catalogat drept „nefondate” declarațiile de la Chișinău cu privire la un plan al Rusiei de a destabiliza Republica Moldova. Detalii AICI.
  • Ochiul lui Putin - Rusia a lansat un sistem care va scana Internetul pentru a depista conţinutul declarat ilegal de Kremlin. Sistemul Oculus poate citi textul şi recunoaşte scenele ilegale din fotografii şi materiale video, analizând peste 200.000 de imagini pe zi, în ritmul de una la trei secunde, a transmis agenţia de presă Interfax.
  • Jefuitorii de morminte” - O grupare din Rusia este acuzată că a spart conturile bancare ale locuitorilor morți și deportați din orașul Mariupol, ocupat de ruși în prima parte a războiului din Ucraina. Hackerii ar fi încercat să retragă peste două milioane de lire sterline, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care susține că a împiedicat jaful.
  • Refugiați ruși - Un tribunal sud-coreean a acordat pentru doi cetăţeni ruşi, blocaţi timp de mai multe luni într-un aeroport, dreptul de a solicita oficial statutul de refugiat, autorizând-le astfel intrarea în ţară.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇