Planul pentru judecarea lui Putin: Un fost premier a adunat „dovezi șocante” pentru un proces ca la Nürnberg

Planul pentru judecarea lui Putin: Un fost premier a adunat „dovezi șocante” pentru un proces ca la Nürnberg

Experții avertizează că sistemul legislativ internațional face dificilă judecarea lui Vladimir Putin pentru crime de război. Fostul premier australian Malcolm Turnbull face parte dintr-un grup care dorește să schimbe această situație.

Cadavrele din Bucea, rachetele care ucid civili nevinovați, execuțiile și violurile comise de forțele ruse sunt probele pe care fostul premier australian Malcolm Turnbull și experții cu care colaborează le adaugă constant la dosarul „tot mai mare al dovezilor șocante” despre crimele de război comise din ordinul lui Vladimir Putin.

Guvernul rus a negat permanent comiterea atrocităților, deși ONU a documentat până în decembrie uciderea a cel puțin 441 de civili ucraineni, subliniind că numărul ar putea fi "semnificativ mai mare".

Judecarea militarilor care apasă trăgaciul e un lucru, însă experții avertizează că judecarea demnitarilor care le-au ordonat să invadeze Ucraina este un proces mult mai complex, scrie SBS News.

ADVERTISING

Australia s-a alăturat acțiunii internaționale pentru găsirea unei soluții, luând drept etalon un precedent din anii '40: procesul de la Nürnberg.

Un mesaj pentru tirani

Aducerea lui Putin și a acoliților săi pe calea consacrată a justiției internaționale pare să ducă într-o fundătură. Curtea Penală Internațională (CPI) îi poate pune în boxa acuzaților pe oficialii țărilor care au ratificat Statutul de la Roma. Documentul a stabilit cadrul judecării crimelor împotriva umanității - genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune. Rusia și-a retras semnătura după anexarea Crimeii.

Curtea Penală Internațională a înființat instanțe speciale în anii '90 pentru judecarea atrocităților comise în fosta Iugoslavie și Rwanda. Însă ambele au impus sesizarea Consiliului de Securitate al ONU, în care Rusia are drept de veto.

În aceste condiții, Malcolm Turnbull și ceilalți peste 100 de lideri mondiali și experți juridici consideră necesară înființarea unui tribunal special pentru a depăși impasul. El avertizează că eșecul aplicării justiției le-ar transmite un mesaj periculos dictatorilor, anume că pot să facă orice fără a fi pedepsiți.

ADVERTISING

"Trebuie să-l tragem la răspundere pe Putin și pe cei care i-au făcut pe plac pentru crimele lor. Dacă nu facem asta, îi încurajăm să comită mai multe crime și îi încurajăm și pe alții să facă la fel", a spus fostul prim-ministru al Australiei.

Modelul urmat de grupul de experți este procesul de la Nürnberg, dar va fi nevoie de o soluție mai bună, pentru că, deși acest demers istoric s-a soldat cu judecarea a peste 100 de vinovați, incluzând politicieni, comandanți militari și oameni de afaceri, mulți oficiali germani importanți, printre care și vinovatul principal, Adolf Hitler, au murit înainte de a fi judecați.

Nimeni nu a mai fost acuzat pentru agresiune după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă în acest moment există un efort internațional pentru a schimba această situație.

Putin va sta cu sabia deasupra capului

Turnbull admite că oficialii ruși ar putea să nu fie niciodată pedepsiți direct, în sens fizic. "E o întrebare bună dacă Putin va fi vreodată judecat. Dar chiar dacă nu este și nu poate fi… este foarte importantă stabilirea circumstanţelor crimelor care au fost comise", a spus el.

ADVERTISING

"Va fi o sabie a lui Damocles care va atârna deasupra capului lui Putin și al altor criminali din Ucraina. Nu pot fi niciodată siguri dacă și când va cădea… Fiecare tiran știe asta, într-un fel sau altul, că regimul său va ajunge la sfârșit", a adăugat acesta.

Turnbull, care l-a întâlnit personal pe Putin, nu înțelege de ce acesta a recurs la soluția extremă a invadării Ucrainei. "L-am perceput mereu ca un jucător foarte calculat și rațional. Dar acesta este un comportament foarte serios, foarte criminal. Indiferent de motivațiile lui Putin, indiferent de starea lui de spirit, el este responsabil pentru ele", a spus el.

Donald Rothwell, profesor de drept internațional la Australian National University, spune că responsabilitatea agresiunii, care se aplică liderilor care plănuiesc sau execută un atac pe scară largă, poate fi cea mai directă cale de a ținti cercul strâns de la Kremlin. Dată fiind complexitatea creării unui tribunal serios, va dura, însă, câțiva ani până când vor fi făcute urmăririle penale, crede el.

În opinia sa, procurorii se vor baza pe volumul mare de dovezi fizice ale atrocităților comise de armata rusă și pe intențiile declarate ale lui Putin și ale susținătorilor săi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Australiei a confirmat pentru SBS News că în prezent nu există niciun mecanism pe baza căruia conducerea Rusiei să fie acuzată de crime împotriva umanității, însă Australia s-a alăturat unui "grup de parteneri" care lucrează la o soluție.

"Australiei i se alătură mulți dintre partenerii ei care au aceleași opinii și care susțin tragerea la răspundere a Rusiei pentru acțiunile sale împotriva Ucrainei", a spus oficialul. Componența deplină a grupului de bază care lucrează la acest proiect nu a fost făcută publică, a subliniat acesta.

Marea Britanie și Statele Unite au recunoscut, de asemenea, necesitatea înființării unui tribunal special, iar cele 46 de state membre ale Consiliului Europei au cerut în unanimitate crearea unei astfel de instanțe.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇