Ziua 341: Avioanele pentru Ucraina nu sunt excluse, dar sunt condiționate. Premierul Danemarcei pe front și un ambasador hăituit la Moscova (Video)

Ziua 341: Avioanele pentru Ucraina nu sunt excluse, dar sunt condiționate. Premierul Danemarcei pe front și un ambasador hăituit la Moscova (Video)

Ziua 341 de război a debutat cu un nou atac puternic al rușilor în Harkov. O bătrână a murit şi alte trei persoane au fost rănite, în urma unui atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale. Clădirea a fost distrusă parţial.

De cealaltă parte, Ucraina a respins atacurile Rusiei asupra a 10 localități. Totodată, forțele ucrainene au lansat două atacuri asupra bazelor temporare ale trupelor ruse și o lovitură asupra sistemelor rusești de rachete antiaeriene.

În schimb, Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera.

Volodimir Zelenski este optimist. El s-a declarat încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă.

În Rusia, autoritățile vor să recruteze noi soldați în cadrul așa-zisei „mobilizări parțiale”, iar ucrainenii vor primi gratuit becuri LED, în cadrul unui program al UE.

Situația pe front

  • Atac în Harkov - O bătrână a murit şi alte trei persoane au fost rănite la Harkov, în urma unui atac cu rachetă asupra unei clădiri rezidenţiale, a anunţat Oleh Siniehubov, şeful administraţiei militare regionale. “Un atac al inamicilor. Potrivit datelor preliminare, o rachetă S-300 a lovit o clădire rezidenţială cu patru etaje din Harkov. Trei victime au răni minore. Din nefericire, o bătrână a murit. Soţul ei era aproape în momentul atacului şi în mod miraculos nu a suferit răni grave”, a notat Siniehubov pe Telegram. Clădirea a fost distrusă parţial, a precizat el.
  • Regiunea Donețk continuă să fie scena unor lupte grele. Armata ucraineană a declarat că forțele rusești încearcă să avanseze spre Liman, Bahmut și Avdiivka. Cel puțin o persoană a fost ucisă în orașul Krasnohorivka, a anunțat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.
  • Atacuri puternice în Herson - Rușii au lansat 42 de atacuri în ultimele 24 de ore asupra regiunii Herson, au declarat luni reprezentanții administrației militare. „Inamicul a atacat așezările civile din regiune cu artilerie, MLRS, mortiere, tancuri și vehicule de luptă de infanterie", a precizat administrația militară.
  • Ucraina a respins atacurile Rusiei asupra a 10 localități. Totodată, forțele ucrainene au lansat două atacuri asupra bazelor temporare ale trupelor ruse și o lovitură asupra sistemelor rusești de rachete antiaeriene, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Zelenski e optimist - Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă. "2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram.
  • Recompense pentru distrugerea tancurilor occidentale - O companie rusă anunţă că va oferi cinci milioane de ruble (72.000 de dolari) în numerar primilor soldaţi care distrug sau capturează tancuri de fabricaţie occidentală în Ucraina, după ce Kremlinul a promis că forţele ruseşti le vor distruge.
  • Armata rusă avansează la Vugledar - Trupele ruse avansează în apropiere de oraşul Vugledar, nou punct fierbinte al frontului din estul Ucrainei unde Moscova şi-a intensificat ofensiva, a declarat luni liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin. "Unităţile noastre continuă să avanseze.S-au instalat la est de Vugledar şi continuă să lucreze în împrejurimi", a declarat Puşilin.
  • Rusia a mutat trupe suplimentare în Kursk - Rusia a mutat forţe suplimentare şi echipament în regiunea Kursk de la graniţa cu Ucraina pentru a proteja frontiera şi a asigura securitatea, a declarat luni guvernatorul regional Roman Starovoit. Autorităţile locale susţin că regiunea a fost lovită repetat de obuze ucrainene după declanşarea războiului din Ucraina, în urmă cu aproape un an.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Nimic nu e exclus, totul e condiționat - Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse, a răspuns prudent că „nimic nu este interzis în principiu". El a menţionat „criterii", înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o „cerere" trebuie să fie „formulată" de Ucraina, ca aceasta „să nu ducă la escaladare" şi „să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă" şi ca ea „să nu diminueze capacitatea armatei franceze". „Prin definiţie, nimic nu este exclus", a spus Macron
  • Mii de obuze pentru Ucraina - Franţa şi Australia au încheiat un acord în vederea furnizării a câtorva mii de obuze de de calibrul 155 milimetri Ucrainei. Acestea vor fi fabricate în comun.
  • Premierul Danemarcei, pe front - Președintele Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, în regiunea Nikolaiev, din sudul Ucrainei, și au discutat despre impactul loviturilor cu rachete și drone ruse. Zelenski şi Frederiksen au vizitat un spital unde s-au întâlnit cu soldați răniți.

Разом із Прем’єр-міністром Mette Frederiksen відвідав поранених українських захисників в одному зі шпиталів Миколаєва.Важливо, щоб наші воїни змогли пройти не лише фізичну, але й психологічну реабілітацію. Велика подяка всім медичним працівникам, які оберігають здоров’я наших захисників. Бажаю якнайшвидшого одужання!____Together with Prime Minister of Denmark Mette Frederiksen, we paid a visit to the wounded Ukrainian defenders in a hospital in Mykolaiv.It is important for our warriors to be able to undergo not only physical, but also psychological rehabilitation. I am grateful to all the medical workers who care about the health of our defenders. I wish them a speedy recovery!

Publicată de Володимир Зеленський pe Luni, 30 ianuarie 2023
  • Conflict diplomatic - Teheranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Iran, în urma unor declaraţii ale consilierului prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak despre un atac cu drone care a vizat o instalaţie militară iraniană, cât şi un incendiu într-o fabrică publică de ulei de motor, în nordul Iranului, fără ca între cele două să existe vreo legătură.
  • Germania nu trimite Ucrainei avioane - Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei, în timp ce Kievul continuă să solicite ţărilor occidentale armament pentru a contracara invazia rusă. Detalii AICI.
  • Boris Johnson amenințat de Putin - Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunând: „Cu o rachetă ar dura un minut”. Detalii AICI.
  • NATO cere Coreei de Sud să trimită arme Ucrainei - Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat luni Coreea de Sud să-şi sporească sprijinul militar acordat Ucrainei, invocând ca argument alte ţări care, după invazia Rusiei, şi-au schimbat politica de a nu furniza arme ţărilor aflate în conflict.
  • Ucraina critică dur CIO - Preşedinţia Ucrainei a criticat pe un ton foarte ferm Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), acuzându-l că este "un promotor al războiului", pentru că examinează posibilitatea de a autoriza participarea atleţilor ruşi sub stindard neutru la Jocurile Olimpice din 2024.
  • Milioane de becuri de la UE - Ucrainenii vor primi gratuit becuri LED eficiente din punct de vedere energetic, în cadrul unui program al UE menit să atenueze deficitul de energie cauzat de atacurile rusești. Programul vizează înlocuirea a 50 de milioane de becuri vechi. Ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, a declarat că toți adulții vor putea schimba cinci becuri clasice cu cinci becuri LED la oficiile poștale.
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Ameninţări după ce Ucraina a cerut un submarin - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că furnizarea de arme suplimentare de către Occident Ucrainei nu va duce decât la „escaladarea semnificativă” a conflictului. Kievul „cere din ce în ce mai multe arme”, a spus Peskov, într-o discuţie cu reporterii, după ce ministrul adjunct de externe al Ucrainei a cerut Germaniei să trimită țării sale un submarin.
  • Noi recrutări - Autoritățile din Rusia vor să recruteze noi soldați, afirmă în evaluarea de luni dimineață Ministerul britanic al Apărării: ”Este foarte probabil ca liderii ruși să continue să caute modalități de a întruni numărul mare de personal necesar pentru a asigura resursele pentru orice viitoare ofensivă majoră în Ucraina, minimizând în același timp disensiunile interne".
  • Tratatul cu SUA privind armele nucleare ar putea înceta - Serghei Riabkov, adjunct al ministrului de Externe al Rusiei, a declarat într-un interviu publicat luni că este "foarte posibil" ca tratatul cu Statele Unite pentru controlul asupra armelor nucleare, New START, să înceteze după 2026. "Acesta este un scenariu destul de posibil", a declarat Serghei Riabkov.
  • Ambasador hăituit - Reuters relatează că noul ambasador al SUA în Rusia, Lynne Tracy, a fost primită de o mulțime de oameni care scandau sloganuri anti-americane când a intrat în Ministerul de Externe de la Moscova pentru a-și prezenta acreditările diplomatice. Grupul avea pancarte scrise manual cu mesaje care criticau Washingtonul, inclusiv „Tancurile voastre ucid civili”.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇