Boris Johnson povestește cum a fost amenințat de Putin: "Cu o rachetă ar dura doar un minut" UPDATE Kremlinul are altă variantă

Boris Johnson povestește cum a fost amenințat de Putin: "Cu o rachetă ar dura doar un minut" <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Kremlinul are altă variantă

Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunând: „Cu o rachetă ar dura un minut”.

În acest documentar în trei părţi, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC Two, fostul şef al guvernului britanic povesteşte convorbirea telefonică „foarte lungă” şi „extraordinară” cu preşedintele rus după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie.

La acel moment, Vladimir Putin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă.

ADVERTISING

Boris Johnson povesteşte că l-a avertizat pe preşedintele rus în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii dacă liderul de la Kremlin s-ar angaja pe calea războiului.

"El a spus: 'Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin "nu curând?'", povesteşte Boris Johnson.

"Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta", a răspuns fostul lider britanic, un susţinător al ucrainenilor.

"La un moment dat, m-a ameninţat cumva şi a spus: 'Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta", a continuat Boris Johnson.

ADVERTISING

"Din tonul foarte relaxat adoptat şi detaşarea pe care părea să o aibă, cred că se juca cu încercările mele de a-l face să negocieze", a adăugat fostul lider britanic, care a părăsit Downing Street la începutul lunii septembrie, după o serie de scandaluri.

În acelaşi documentar, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski povesteşte cum s-a înfuriat pe atitudinea occidentalilor de atunci: "Dacă ştiţi că mâine Rusia va invada Ucraina, de ce nu îmi daţi astăzi suficient pentru a-l opri? Dacă nu puteţi, atunci opriţi-l voi".

ADVERTISING

Reacţia Kemlinului

Declaraţiile sunt o minciună, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă TASS.

"Ceea ce a spus domnul Johnson nu este adevărat. Mai exact, este o minciună", a comentat Peskov. El a subliniat că ar putea fi vorba de o minciună deliberată a lui Johnson, ceea ce ridică atunci întrebarea de ce a dat o astfel de versiune a evenimentelor sau dacă premierul britanic "nu a înţeles de fapt" atunci despre ce vorbea Putin cu el.

"Atunci devine un pic incomod pentru interlocutorii preşedintelui nostru", a adăugat ironic Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că este la curent cu acea conversaţie telefonică.

"Repet încă o dată, oficial: este o minciună, nu au existat ameninţări cu rachete. Vorbind despre provocările la adresa securităţii Rusiei, preşedintele Putin a menţionat că, dacă Ucraina ar adera la NATO, potenţiala amplasare de rachete ale NATO sau ale SUA la graniţele noastre ar însemna că orice rachetă ar ajunge la Moscova în câteva minute. Dacă acest pasaj a fost perceput în acest fel (...) este o situaţie foarte jenantă", a comentat Peskov.

De altfel, Peskov i-a sfătuit pe jurnalişti să nu-şi piardă timpul urmărind minciunile de la BBC, scrie TASS.

"Nu putem reacţiona la lansarea filmelor de la BBC. Vom vedea ce spune. Am reacţionat la episodul care este acum discutat în mod activ în Marea Britanie. Aici v-am povestit fără echivoc despre acel episod. Dacă şi restul filmului este în aceeaşi notă, nu v-aş sfătui să vă pierdeţi timpul", a declarat Peskov, într-o discuţie cu jurnaliştii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇