Ziua 337: Rachetele rușilor au făcut zeci de victime, Germania nu se grăbește să trimită „Leoparzii”. Călăuzire spirituală pentru rușii care fug de război

Ziua 337: Rachetele rușilor au făcut zeci de victime, Germania nu se grăbește să trimită „Leoparzii”. Călăuzire spirituală pentru rușii care fug de război
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 337 de război a început cu un nou atac cu rachete al Rusiei, care a produs zeci de victime și avarii serioase în mai multe regiuni, inclusiv Odesa și Kiev.

Atacul a venit la mai puțin de 24 de ore după ce Germania și SUA au anunțat că trimit tancuri Ucrainei, Kremlinul reacționând cu amenințări furioase.

Între timp, se pare că discuțiile la nivelul NATO s-au mutat pe livrarea de avioane de luptă. Volodimir Zelenski a insistat la scurt timp după ce Occidentul a anunțat oficial că trimite tancuri că acum așteaptă aeronave militare și rachete cu rază lungă de acțiune, însă mai multe state se tem că ar provoca astfel extinderea și amplificarea războiului.

Aceste îngrijorări sunt validate de Kremlin, care a anunțat dimineață că deja consideră Vestul implicat direct în conflictul din Ucraina.

Situația pe front

  • Alarmele sună în Ucraina - Alertele antiaeriene au răsunat în întreaga Ucraina încă de la primele ore.
  • Răzbunarea Rusiei - Comandantul forțelor ucrainene a anunțat un bilanț total de 55 de rachete lansate de dimineață de ruși din avioane de luptă și de pe nave din Marea Neagră. 47 dintre ele au fost doborâte de sistemele antiaeriene, 20 doar în regiunea Kievului. 5 rachete nu și-ar fi atins țintele, au mai anunțat ucrainenii. Anterior, fusese anunțat un bilanț estimativ de 30 de rachete lansate.
  • Bilanţul victimelor - 11 persoane au fost ucise și alte 11 au fost rănite, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciului de urgență, Oleksandr Korunji. Acest bilanţ reprezintă numărul total de victime în atacurile cu rachete și drone care au avut loc peste noapte și dimineața.
  • Loviturile de la Kiev - Autoritățile din Kiev au anunțat şi ele că o persoană a murit și două au fost rănite după ce o rachetă a rușilor a lovit o clădire nerezidențială din Goloseevski. Și în districtul Dnipro din capitala ucraineană au fost raportate explozii.
  • Pene de curent și apă în Odesa - Și în Odesa autoritățile au anunțat că mai multe instalații energetice au fost bombardate. Problemele sunt majore, astfel că întreruperile de curent vor fi întâlnite și zilele următoare. Sunt probleme similare și cu alimentarea cu apă.
  • Vizită la Odesa după bombardament - Ministrul francez de Externe Catherine Colonna s-a dus joi după atac la Odesa.
  • Atac mortal şi la Zaporojie - Procuratura generală a Ucrainei a anunţat că trei persoane au fost ucise într-un atac cu rachete de azi-noapte la Zaporojie.
  • Rachetele rușilor au vizat și regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk, Herson și Jitomir.
  • Bătălia de la Vuhledar - În Donețk se dau lupte grele pentru Vuhledar, oraș controlat de forțele Kievului. Orașul are o importanță strategică pentru ruși, care speră că, odată cucerit, vor avansa mult mai rapid în regiunea dintre Donețk și Zaporojie și vor controla și calea ferată care leagă Donețkul de Melitopol.
  • Atac nocturn cu drone kamikaze - Forțele ruse au lansat peste noapte atacuri cu 24 de drone kamikaze, forțele ucrainene anunțând că le-au doborât pe toate.
  • Spion rus arestat - Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat joi că a arestat un locotenent-colonel din rândurile sale pe care îl acuză de „înaltă trădare” şi a publicat o fotografie cu pachete de bani care ar fi fost găsite la domiciliul său. Detalii AICI.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Kievul primește sateliți de la Germania - Berlinul cumpără Ucrainei 10.000 de terminale Starlink, în valoare de 20 de milioane de euro.
  • Ucraina mai are de așteptat după „Leoparzi” - Germania urmează să livreze Ucrainei tancuri Leopard „la sfârşitul lui martie-începutul lui aprilie”, anunţă ministrul neamț al Apărării, Boris Pistorius, într-o vizită la trupele din Saxonia-Anhalt.
  • Bombe cu dispersie pentru Ucraina - AFP a discutat cu un oficial dintr-o ţară europeană, care nu a dorit să fie identificat după nume sau naţiunea de origine, care a spus că guvernul său s-a oferit să trimită bombe cu dispersie în Ucraina, așteptând însă pentru asta aprobarea Germaniei, care este implicată în producţia de muniţie. Bombele cu dispersie (BASM) sunt alcătuite dintr-un container, ca un obuz, care conţine proiectile explozive, de dimensiuni mai mici, numite „submuniţii”. Foarte inexacte, ele pot lovi civilii.
  • Tancuri Leclerc pentru Ucraina - Franţa va anunţa peste câteva zile decizia privind eventualul transfer de tancuri Leclerc în Ucraina, a anunțat ministrul francez al Forţelor Armate, Sébastien Lecornu, precizând că ar putea fi livrate şi alte echipamente militare: „Realitatea este că ucrainenii au formulat şi alte solicitări în afară de tancurile Leclerc, sunt şi alte aşteptări".
  • Slovacia spune nu - Ministrul Apărării din Slovacia, Jaroslav Nad, a anunțat că țara sa nu este pregătită să îşi transfere tancurile Leopard Ucrainei, întrucât acestea înlocuiesc vehiculele de luptă deja trimise ţării vecine.
  • După tancuri, avioane de luptă? - Politico scrie că europenii discută serios să trimită avioane de luptă Ucrainei. Statele baltice susțin ferm asta, însă alte ţări NATO încă ezită, de teamă să nu amplifice mai mult războiul. Potrivit surselor publicației citate, Washingtonul i-ar fi transmis lui Zelenski că la acest moment livrarea de avioane militare este imposibilă: „Asta e linia roșie, însă o linie roșie a fost și livrarea de HIMARS și a fost încălcată”.
  • MIG-uri de la polonezi - Polonia a trimis Ucrainei încă din primăvara anului trecut mai multe MIG-uri 29 dezmembrate, să fie folosite pentru piese de schimb.
  • Viața lui Zelenski - Într-un interviu pentru Sky News, Zelenski a spus că el nu știe dacă au fost într-adevăr zeci de tentative să fie asasinat. El a vorbit și despre faptul că își vede copiii o dată la 10 zile, pe fiica sa, care a devenit studentă în timpul războiului, mai des decât pe fiul de 10 ani.
  • Tancuri din Canada și Marea Britanie - Canada va trimite patru tancuri Leopard 2 în Ucraina, a anunţat joi ministrul canadian al Apărării, Anita Anand, în timp ce omologul său de la Londra, Alex Chalk, a spus că speră ca tancurile Challenger 2 pe care Marea Britanie a anunţat că le va furniza Ucrainei să ajungă în această ţară spre sfârşitul lunii martie.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rusia e în război cu Occidentul - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că „Rusia percepe livrarea de arme de către Occident Ucrainei drept o implicare directă” în război. El a dat vina pe Zelenski pentru situația actuală, susținând că se pregătea deja de război și a refuzat dialogul cu Putin.
  • Unul dintre cele mai grele joburi ale momentului - Noul ambasador al SUA în Rusia, Lynn Tracy, a ajuns la Moscova. Detalii despre cine este ea, AICI.
  • Planurile lui Putin, secret de stat - Într-o discuție cu directorul executiv al Nord Stream 2, Matthias Warnig, ce a avut loc la câteva luni după declanșarea invaziei, Vladimir Putin i-a spus acestuia că obiectivul „operațiunii speciale” este secret de stat.
  • Călăuzire spirituală pentru rușii care fug de război - Patriarhul Kiril cere ca cei care au fugit de mobilizarea la război să nu fie puși la zid: „Cred că mulți dintre ei au nevoie de călăuzire spirituală. Oamenii au plecat din diferite motive, ar fi nedrept să-i judecăm generalizat”. El spune că exodul rușilor nu ar trebui să surprindă pe nimeni, pentru că e rezultatul „valorilor false importate din afară”.
  • Moscova nu vrea Odesa în UNESCO - Ministerul de Externe de la Moscova a critică introducerea centrul istoric al oraşului Odesa, oraş ucrainean la malul Mării Negre, pe lista Patrimoniului Mondial în pericol al UNESCO: „Un grup de ţări aparţinând Occidentului colectiv, cu ajutorul flagrant al Secretariatului UNESCO, care şi-a pierdut imparţialitatea, s-a grăbit să ia o decizie politică".
  • Bâlbâieli de la „nașul lui Putin” - Oligarhul ucrainean Viktor Medveciuk, cunoscut ca „nașul lui Putin”, pe care Kievul l-a dat la schimb Moscovei pentru eroii de la Azovstal, a susținut, într-un interviu pentru Russia Today, că din 2014 Ucraina e controlată total de Occident, pentru ca puțin mai târziu, într-o altă declarație, să spună că „Vestul este o resursă obedientă la cheremul lui Zelenski”.
  • Rușii, interzis la comemorarea de la Auschwitz - Reprezentanţii ruşi nu au fost invitaţi la ceremoniile de marcare a 78 de ani de la eliberarea de către Armata Roşie a lagărului nazist Auschwitz-Birkenau în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, a anunţat Muzeul de Stat Auschwitz-Birkenau.
  • Meduza interzisă - Autorităţile ruse au interzis de facto site-ul de ştiri Meduza prin clasificarea ca "organizaţie indezirabilă". În urma deciziei anunţate de procuratura generală a Rusiei, este interzisă funcţionarea pe teritoriul ţării a site-ului gestionat din Letonia. Jurnaliştii care scriu pentru Meduza pot fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea de până la patru ani, iar organizatorii - până la şase ani. Cetăţenilor ruşi le este interzis să colaboreze cu publicaţia sau cu jurnaliştii acesteia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇