Ucrainenii anunță că au arestat un spion rus infiltrat în serviciul de securitate al țării

Ucrainenii anunță că au arestat un spion rus infiltrat în serviciul de securitate al țării

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat joi că a arestat un locotenent-colonel din rândurile sale pe care îl acuză de „înaltă trădare” şi a publicat o fotografie cu pachete de bani care ar fi fost găsite la domiciliul său.

După ce zilele acestea preşedintele Zelenski şi guvernul său au procedat la o serie de demiteri ale unor oficiali, încercând să convingă Occidentul că se fac eforturi anticorupţie, serviciile de informaţii ale ţării au nevoie, la rândul lor, de „curăţenie”, după cum arată un fost director-adjunct al SBU, generalul-maior Viktor Iahun.

ADVERTISING

Ofiţerul SBU arestat, al cărui nume nu este dezvăluit, ar fi folosit telefonul mobil pentru a fotografia documente ce detaliau locaţia punctelor de control militar din Zaporojie şi apoi ar fi trimis informaţiile printr-un cont de e-mail înregistrat pe un domeniu rusesc.

O fotografie ce însoţeşte comunicatul SBU arată cartele SIM emise de operatori de telefonie mobilă ruşi, pachete de valută, o rozetă pentru pumn (box), două cuţite şi un ghid în limba rusă pentru învăţarea limbii engleze.

"De asemenea, au fost stabilite dovezi ale unor legături permanente cu reprezentanţi ai organelor de aplicare a legii şi ai organelor de stat ale Federaţiei Ruse", se arată în comunicat. "În special, rudele apropiate ale trădătorului se numără printre acestea", precizează SBU.

ADVERTISING

O relație prea apropiată SBU-FSB

Arestarea acestui agent de informaţii ucrainean de rang înalt acuzat de spionaj pentru Rusia evidenţiază nevoia urgentă de curăţare a principalului serviciu de securitate al ţării, spune un fost director adjunct al agenţiei, citat de The Guardian.

Generalul-maior Viktor Iahun, care a fost adjunctul şefului SBU până în 2015, spune că serviciul a avut mult timp o relaţie prea apropiată cu omologul său rus, FSB.

În urma invaziei ruse din 24 februarie 2022, peste 60 de membri ai SBU şi ai biroului procurorului general au rămas în teritoriul ocupat şi au colaborat cu forţele ruseşti, evidenţiind amploarea infiltrării forţelor de ordine ucrainene de către Kremlin.

ADVERTISING

De asemenea, în ultimele 11 luni au avut loc şi în restul Ucrainei mai multe arestări ale unor agenţi SBU sub acuzaţia de trădare, între care Oleg Kulinici, care a fost numit în 2020 chiar de Volodimir Zelenski pentru a se ocupa de operaţiunile care priveau Crimeea ocupată.

În octombrie, Ucraina a solicitat, de asemenea, extrădarea din Serbia a lui Andrii Naumov, care a condus departamentul de securitate internă al Serviciului de Securitate al statului, dar care a părăsit ţara cu câteva ore înainte de invazia Rusiei.

"Kulinici şi Naumov se aflau în vârful ierarhiei şi aveau acces la cele mai secrete informaţii", subliniază Viktor Iahun.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇