În ciuda faptului că nu deţine în prezent niciun tanc Leopard 2 de fabricaţie germană, Olanda a declarat miercuri că este pregătită să cumpere tancurile pe care în prezent doar le închiriază, pentru a le trimite în Ucraina.
Olanda nu deţine niciun tanc de luptă, după ce şi le-a vândut pe toate Germaniei în 2018 şi 2021, potrivit Registrului de Arme Convenţionale al Naţiunilor Unite. Olanda închiriază în prezent 18 tancuri de luptă Leopard 2A6 de la Germania.
Însă Ţările de Jos ar putea achiziţiona aceste tancuri în mod direct şi apoi să le trimită în Ucraina. "Dacă este util ca Olanda să participe şi ea, atunci suntem pregătiţi să facem acest lucru", a declarat premierul olandez Mark Rutte pentru RTL News.
"Aceste discuţii sunt în curs de desfăşurare, le-am spus germanilor că suntem pregătiţi să luăm în considerare în mod serios acest scenariu", a mai spus Rutte. El a precizat însă că decizia nu a fost încă luată.
Câte tancuri vor fi trimise
Germania a aprobat, miercuri, trimiterea de tancuri Leopard în Ucraina, iar Marea Britanie a fost prima ţară care a anunţat că-şi va trimite tancurile sale, Challenger 2, în timp ce Polonia a făcut presiuni pentru ca Berlinul să aprobe trimiterea tancurilor sale Leopard 2.
Germania, care a purtat discuţii cu Statele Unite şi cu alţi aliaţi, a declarat că obiectivul general ar fi acela de a furniza Ucrainei două batalioane de Leopard 2. Un batalion cuprinde în mod obişnuit trei sau patru companii, fiecare cu aproximativ 14 tancuri, astfel încât acest lucru ar putea însemna trimiterea unui total de 80 până la 110 tancuri de fabricaţie germană. Deocamdată însă începe cu primele 14.
Ce ţări ar putea trimite tancuri în Ucraina
Germania a declarat că va furniza tancuri de luptă Leopard 2, un vehicul construit de producătorul Rheinmetall, cu un tun de 120 mm, unul dintre cele mai utilizate în Occident. A precizat că va trimite o companie iniţială de 14 tancuri.
Statele Unite - Oficialii americani spun că Washingtonul este pregătit să trimită câteva zeci de tancuri de luptă M1 Abrams, într-o schimbare faţă de poziţia anterioară. Tancul are un tun cu ţeavă de 120 mm.
Marea Britanie - Guvernul britanic a anunţat în ianuarie că va trimite o escadrilă, adică 14, din tancurile sale de luptă Challenger 2, care are un tun de 120 mm cu ţeavă în rafală.
Polonia - Varşovia a declarat că este pregătită să trimită până la 14 dintre tancurile sale Leopard 2 şi a înaintat o cerere de aprobare Berlinului.
Norvegia - Guvernul norvegian ia în considerare ideea de a trimite din tancurile sale Leopard, a relatat presa.
Finlanda - Ministrul finlandez al Apărării, Mikko Savola, a declarat că Finlanda se va alătura grupului de ţări care trimit tancuri Leopard 2 în Ucraina, dar contribuţia va fi limitată, deoarece Helsinki nu face încă parte din NATO şi nu îşi poate pune în pericol propria apărare.
Olanda - Premierul olandez Mark Rutte a declarat că ţara lui e pregătită să livreze tancuri de luptă Ucrainei dacă va fi nevoie, deşi nu deţine niciunul.
Spania - Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat că Spania este deschisă ideii de a furniza tancuri Leopard 2 Ucrainei.
Franţa - Guvernul francez ia în considerare trimiterea tancului său Leclerc, care are un tun cu ţeavă lisă de 120 mm, afirmând că toate opţiunile sunt pe masă. Anterior, a refuzat cererile în acest sens, spunând că misiunile franceze în străinătate limitează numărul de tancuri disponibile, iar întreţinerea grea a tancului său face ca acesta să nu fie chiar maşina de luptă ideală pentru Ucraina.