Aproximativ 600 militari francezi și 200 vehicule militare din cadrul Grupului de Luptă dislocat în România au început, luni, exercițiul cu trageri de luptă „Eagle Meda 23”.
Exercițiul, care are Franța ca națiune-cadru, are loc la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre Române, din localitatea Smârdan, județul Galați.
Scopul principal al exercițiului este antrenarea forțelor din cadrul Grupului de Luptă privind capacitatea rapidă de dislocare și executarea unei misiuni de luptă, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO - Apărare colectivă, în conformitate cu Articolul 5, desfășurate pe flancul de sud-est al Alianței.
În cadrul exercițiului vor fi executate și trageri de luptă cu principalele mijloace de lovire ale Grupului, tancurile Leclerc.
Ce spune Articolul 5
Articolul 5 din Tratatul NATO prevede ca, atunci când un stat membru este atacat, toate celelalte se obligă să-l apere.
„Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Națiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice.
Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale”.
Articolul 5 a fost scris într-un moment în care Alianța era amenințată de un atac al Uniunii Sovietice. Potrivit The Guardian, în 73 de ani, de când a fost semnat în 1949, Articolul 5 a fost declanșat o singură dată, a doua zi după atentatele de pe 11 septembrie 2001.
Atunci, membrii europeni ai NATO au decis, în unanimitate, că teritoriul SUA fusese atacat și că se impun acțiuni militare comune. Însă Administrația Bush a declinat oferta NATO și a ales ca forțele americane să atace singure Afganistanul. După îndepărtarea talibanilor de la conducere, Washingtonul i-a invitat și pe europeni să trimită trupe de menținere a păcii în Afganistan.