Senatorul rus Andrei Klimov avertizează Chişinăul că riscă „repetarea scenariului ucrainean” comentând interviul pe care preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a acordat zilele trecute publicaţiei Politico, în care afirma că odată cu invazia rusă din Ucraina în ţara sa a intervenit o „discuţie serioasă” despre o eventuală renunţare la neutralitatea înscrisă în Constituţie.
„La Chişinău, pe fundalul conflictului ucrainean, se analizează dacă se va renunţa la statutul de neutralitate consacrat prin Constituţie în favoarea aderării la o ‘alianţă mai mare’, după cum a răspuns preşedintele moldovean M. Sandu la o întrebare adresată de Politico. Sandu a fost întrebată de Politico despre disponibilitatea sa de a adera la NATO.
Doamna are 50 de ani. Aşa că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ea ar trebui să cunoască istoria noastră comună şi să ştie că nu este necesar să încredinţeze Occidentului destinul poporului”, a scris senatorul rus Andrei Klimov într-un comentariu postat pe contul său de Telegram.
El continuă prezentând un tablou apocaliptic al situației din Ucraina, cu cifre neconfirmate privind numărul morților.
„Acei membri pro-americani ai NATO tocmai acum au nevoie de mai multă carne de tun pentru a lupta cu Rusia pe câmpul de luptă. Populaţia ucraineană, mulţumită lui Biden şi colegilor săi europeni, se reduce pe zi ce trece. Numărul acestora pe teritoriile aflate sub controlul regimului marionetă de la Kiev este deja de aproape două ori mai mic decât în URSS. Pierderile totale, milioane de oameni, sunt de multe ori (!) mai mari, de altfel, decât întreaga populaţie a Moldovei. Iar economia şi sfera socială a celei mai dezvoltate republici din URSS - Ucraina - se află acum în ruină datorită executorilor săi pro-NATO”, scrie senatorul Andrei Klimov.
„Doamna Sandu este atât de indiferentă faţă de moldoveni şi atât de dependentă de Washington, de servitorii săi europeni, încât este gata să repete politica sinucigaşă a unor trădători de ţară din Ucraina vecină, precum Poroşenko şi Zelenski?!”, continuă senatorul rus, care apoi se adresează direct cetățenilor moldoveni, pe care îi avertizează că țara lor va deveni o provincie a „înapoiatei” Românii.
„Nu este timpul, dragi cetăţeni vecini, să trageţi propriile concluzii cu privire la gândurile actualilor voştri şefi de a transforma teritoriile moldoveneşti într-un alt teatru de operaţiuni militare NATO? Sau poate că scopul lui Sandu & comp este de a transforma Moldova, încă neutră şi formal independentă, într-o provincie a României din NATO (poate unul dintre cele mai înapoiate state membre NATO)?”.
În încheiere, el ameninţă voalat Chişinăul, recurgând tot la exemplul Ucrainei: „Apropo: problemele dezastruoase ale Ucrainei au început după lovitura de stat pro-occidentală (2014), urmată de respingerea neutralităţii constituţionale 'neindependente' care exista până atunci şi de anunţul oficial al politicii Kievului de aderare la blocul militar anti-rusesc NATO”.
Nu este pentru prima oară când Andrei Klimov, membru în Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, „se ocupă” de ameninţarea Republicii Moldova.
„Nazismul şi neonazismul înfloresc nu numai în Ucraina, iar subiectul denazificării nu se limitează la teritoriul acestei ţări”, declara senatorul în mai anul trecut, când se afla la conducerea unei comisii temporare înfiinţate în Consiliul Federaţiei „pentru protecţia suveranităţii statului şi prevenirea amestecului în afacerile interne ale Federaţiei Ruse”.
El sublinia atunci că „denazificarea” se poate realiza prin diverse metode, nu numai cu ajutorul unei „operaţiuni militare”.