Ziua 334: Tensiuni între Putin și Prigojin, Zelenski se luptă cu corupția, ajutor militar de la UE

Ziua 334: Tensiuni între Putin și Prigojin, Zelenski se luptă cu corupția, ajutor militar de la UE

Bombardamentele rușilor au continuat și în ziua 334 de război, provocând noi victime printre civili.

De altfel, Kievul a anunțat cel mai nou bilanț negru, potrivit căruia 459 de copii au fost uciși în cele aproape 11 luni de la începutul invaziei.

Iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va tolera corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secund de război, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie pentru eradicarea acesteia.

De la Bruxelles a primit vești bune, după ce miniștrii de Externe au votat un ajutor militar de 500 de milioane de euro.

ADVERTISING

Situația pe front:

  • Puşilin a vizitat Soledar - Denis Puşilin, şeful instalat de Moscova al autoproclamatei Republicii Populare Doneţk, a afirmat că a vizitat oraşul Soledar, despre care Rusia susţine că l-a capturat în această lună. Puşilin a publicat un filmuleţ pe Telegram, în care poate fi văzut mergând prin zone nelocuite şi printre clădiri distruse.
  • Atacuri în Donețk - Rușii au bombardat regiunea Donețk și au rănit patru civili, a informat guvernatorul Pavlo Kirilenko. Trei persoane au fost rănite în Bahmut și una în Avdiivka, a spus Kyrylenko.
  • Rusia trimite întăriri în Herson - Statul Major al Ucrainei a declarat că rușii trimit întăriri în Herson. Trupele au sosit în așezările Vinohradove și Brilivka echipate cu arme de calibru mic și veste antiglonț.
  • 459 de copii uciși - Războiul din Ucraina a ucis cel puțin 459 de copii începând cu 24 februarie, a anunțat Procuratura Generală.
  • Armament distrus - Forțele armate ucrainene au anunțat că au distrus un depozit de armament al rușilor, în regiunea Zaporojie.
  • Putin nu mai crede în Wagner? - Vladimir Putin și consilierii săi apropiați și-ar fi pierdut încrederea în grupul de mercenari Wagner condus de Evgheni Prigojin după eșecul de a cuceri orașul cheie Bahmut, se arată în ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului din SUA.
  • Separatiştii ruși au anunţat luni capturarea a două sate, Krasnopolivka şi Dvuretcie, situate în apropiere de Soledar. "La 23 ianuarie 2023, forţele armate ruse au eliberat Krasnopolivka şi Dvurecie", în regiunea Doneţk, a precizat pe Telegram 'Statul Major' al acestui bastion al separatiştilor proruşi.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Rusia acuză Ucraina că a blocat negocierile - Naţiunile occidentale au blocat negocierile iniţiale dintre Ucraina şi Rusia, îndemnând Administraţia Volodimir Zelenski să amâne acţiunile de soluţionare a conflictului militar, a acuzat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat în vizită în Africa de Sud.
  • Ajutor de la UE - Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni încă un ajutor militar pentru Ucraina, au declarat agenţiei Reuters trei surse diplomatice. Pachetul este în valoare de 500 de milioane de euro.
  • Zelenski promite eradicarea corupției - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu va tolera corupția, problema cronică a țării, care a fost trecută în plan secund de războiul împotriva Rusiei, și a promis că în această săptămână vor fi luate decizii cheie pentru eradicarea acesteia.
  • Berlinul nu s-ar opune dorinţei Poloniei - Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a declarat că Germania nu s-ar opune dacă Polonia doreşte să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană.
  • Rusia acuză Ucraina - Serviciul de informaţii externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident la centralele sale nucleare. SVR susţine într-un comunicat că lansatoarele de rachete HIMARS, sistemele de apărare antiaeriană şi muniţia de artilerie furnizate de SUA au fost transferate la centrala nucleară Rivne din nord-vestul Ucrainei.
  • Șef din FBI, „angajat” al unui oligarh rus - Charles McGonigal, care a condus divizia de contraspionaj din New York a FBI înainte de a se pensiona în 2018, se confruntă cu patru capete de acuzare, inclusiv spălare de bani și încălcări ale sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea Crimeii. El a primit plăți mascate de la oligarhul rus Oleg Deripaska, care era pe lista neagră a SUA.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇