Biden, presat de congresmeni să trimită tancuri Abrams Ucrainei

Biden, presat de congresmeni să trimită tancuri Abrams Ucrainei
Foto: gd.com

Congresmeni americani au cerut duminică administraţiei preşedintelui Joe Biden să trimită Ucrainei tancuri M1 Abrams, estimând că inclusiv un număr simbolic al acestor tancuri ar putea determina aliaţii europeni să procedeze la fel.

Potrivit lui Michael McCaul, noul preşedinte republican al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor a SUA, chiar şi ”un singur” tanc Abrams ar fi suficient ca aliaţii europeni ai SUA, în special Germania, să-şi deschidă propriul stoc de tancuri în lupta împotriva Rusiei în Ucraina, relatează Reuters.

ADVERTISING

Marea Britanie a anunţat recent că oferă armatei ucrainene 14 tancuri Challenger 2, dar Kievul insistă în special să primească tancuri germane Leopard, din stocul armatei germane sau din cel al altor state care dispun de tancuri de acest tip, precum Polonia, care a anunţat că este pregătită să-l ofere Ucrainei, deşi Berlinul spune că nu a primit oficial nicio cerere de autorizare a vreunui re-export de tancuri Leopard.

Potrivit Reuters, Germania ar fi de acord să ofere tancuri Leopard dacă Statele Unite trimit la rândul lor în Ucraina propriile tancuri Abrams, ceea ce Washingtonul refuză, invocând dificultăţi logistice şi de mentenanţă.

ADVERTISING

De când a început în februarie agresiunea rusă, aliaţii Ucrainei au trimis acestei ţări un ajutor militar semnificativ, dar au evitat să-i ofere arme sofisticate care să acţioneze în prima linie, unde există riscul ca acestea să fie distruse în luptă sau capturate de trupele ruse.

''Dacă este nevoie să trimitem unele tancuri Abrams pentru a debloca obţinerea unor tancuri Leopard din partea Germaniei, Poloniei sau a altor aliaţi, eu aş susţine asta'', a declarat la rândul său senatorul democrat american Chris Coons.

ADVERTISING

''Înţeleg că liderii noştri militari cred despre (tancul) Abrams că este foarte sofisticat, o platformă prea scumpă pentru a fi la fel de utilă ca tancurile Leopard, dar trebuie să discutăm în continuare cu aliaţii noştri apropiaţi şi să depăşim acest blocaj'', a adăugat senatorul democrat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇