Ziua 267: Rușii au bombardat o fabrică de rachete și o instalație de gaz cheie. Discuțiile pe paternitatea rachetei care a lovit Polonia continuă, dar nuanțate

Ziua 267: Rușii au bombardat o fabrică de rachete și o instalație de gaz cheie. Discuțiile pe paternitatea rachetei care a lovit Polonia continuă, dar nuanțate

Ziua 267 de război este marcată în continuare de incidentul din Polonia, unde marți o rachetă căzută într-o localitate aflată la 5 kilometri de granița cu Ucraina a ucis 2 oameni.

În timp ce Polonia, SUA și NATO afirmă că ar fi vorba de o rachetă ucraineană menită să intercepteze una a Rusiei, Volodimir Zelenski insistă că deține informaţii „credibile” că era din arsenalul Moscovei și a cerut accesul experţilor ucraineni la anchetă, pentru ca jumătate de zi mai târziu să își nuanțeze afirmațiile.

Între timp, rușii continuă să bombardeze Ucraina. Orașul-port Odesa a fost lovit de o rachetă joi dimineață.

Însă și în Crimeea a avut loc o explozie, la un aerodrom rusesc. Atacul nu a fost încă revendicat de forțele Kievului.

Iar Pentagonul a acuzat Rusia de crime de război, acuzând-o că duce o campanie de teroare. Milley, ofiţerul cu cel mai înalt grad de la Pentagon, a estimat că aproape 'un sfert' din populaţia ucraineană a rămas fără electricitate din cauza acestui baraj de rachete,

ADVERTISING

Rachetele care au lovit Polonia

  • Casa Albă crede că racheta e ucraineană - Administraţia Joe Biden a reafirmat că nu există niciun indiciu care să contrazică ipoteza preliminară a autorităţilor din Polonia potrivit căreia explozia a fost cauzată de o rachetă antibalistică ucraineană.
  • Zelenski insistă că e a Rusiei... - Kievul a reafirmat însă că racheta a fost rusească, contrazicând NATO şi Washington care acreditează mai degrabă teza unei rachete de apărare ucrainene. „Nu am nicio îndoială că această rachetă nu a fost a noastră”, a declarat preşedintele ucrainean.
  • ...Dar mai târziu dă înapoi - La jumătate de zi distanță, Zelenski și-a nuanțat afirmațiile: „Nu ştiu ce s-a întâmplat. Nu ştim cu certitudine, lumea nu ştie. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusă, sunt sigur că noi am tras cu sistemele antiaeriene. Este imposibil să afirmăm ceva precis acum. Doar ancheta va permite stabilirea concluziilor privind originea lansării rachetei căzute în Polonia”.
  • Ungaria îl critică pe Zelenski - Guvernul ungar a estimat că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dă „un exemplu prost" afirmând că racheta care a ucis două persoane într-un sat polonez în apropiere de frontiera cu Ucraina provenea din Rusia.
  • Președintele polonez, Andrzej Duda, a vizitat locul unde a fost atacul cu rachete, scrie Sky News. El și-a exprimat înțelegerea față de situația dificilă a Ucrainei: „Este o situație extrem de dificilă pentru ei și există mari emoții, un mare stres”.
ADVERTISING

Situația pe front

  • Atacuri grave cu victime - Cel puţin patru persoane au murit în regiunea Zaporojie din Ucraina şi mai mulţi oameni au fost răniţi într-un atac la Dnipro, în timp ce compania de gaze Naftogaz a anunţat că instalaţiile sale de producţie de gaz din estul ţării au fost supuse unui „atac masiv”. O fabrică din Dnipro, care producea rachete, a fost vizată, de asemenea, de cele mai recente bombardamente ruse.
  • Explozii în Crimeea - Mai multe explozii au fost raportate în orașul ocupat Dzhankoi, din Crimeea. Se presupune că a fost lovit un aerodrom rusesc.
  • Explozii și în Odesa - Orașul-port Odesa, din sudul Ucrainei, a fost lovit de o rachetă rusă joi dimineață, potrivit comandamentului militar „Sud” al Ucrainei. Ukrinform a mai raportat că s-au auzit explozii în Dnipro, un oraș de pe fluviul Nipru din centrul Ucrainei. Au fost semnalate întreruperi de curent în întreg orașul.
  • Echipament rusesc distrus - Comandamentul Operațional de Sud a raportat că armata ucraineană a rănit cinci soldați ruși, a distrus trei vehicule blindate și a doborât două drone, în districtul Beryslav din regiunea Herson.
  • Tortură în Herson - Poliţia ucraineană a găsit dovezi ale unor presupuse crime comise de forţele ruse de ocupaţie, inclusiv tortură în zonele eliberate din Herson, astfel repetându-se modelul din alte zone ale Ucrainei eliberate de sub controlul rusesc anul acesta. Localnici au fost ţinuţi în captivitate în 11 locuri și în 4 dintre ele au fost supuși la torturi.
  • Viaţă normală în Herson - Volodimir Zelenski a anunţat că se lucrează la restabilirea unei vieţi normale în regiunea Herson. „Facem totul pentru a le oferi oamenilor energie electrică, apă, comunicaţii, servicii financiare şi sociale şi medicamente cât mai curând posibil. Farmaciile se redeschid în sfârşit în Herson, oficiul poştal, băncile lucrează. Oamenii au acces la internet. Există deja 30 de puncte de distribuire a ajutorului umanitar. Electricitatea a fost restabilită în mai mult de 20 de aşezări eliberate din regiunea Herson", a spus Zelenski.
  • Pentagonul acuză Rusia de crime de război - „Rusia pierde pe toate fronturile războiului său în Ucraina”, spune şeful statului major american, generalul Mark Milley, calificând drept „crimă de război„ atacurile din 15 noiembrie: „A ţinti în mod deliberat reţeaua de electricitate civilă, provocând daune colaterale excesive şi suferinţe inutile populaţiei civile este o crimă de război. Moscova a decis să se angajeze într-o campanie de teroare, o campanie destinată să provoace suferinţă maximă populaţiei civile ucrainene cu scopul de a-i dărâma moralul. Ei (ruşii) au eşuat în obiectivele lor strategice şi sunt pe cale în prezent să eşueze şi în plan operaţional şi tactic”.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Prelungirea acordului pe cereale - Turcia a confirmat joi o prelungire - cu patru luni şi „în aceleaşi condiţii” - a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇