Ziua 251 de război: Iranul trimite Rusiei rachete ce vor putea lovi orice țintă din Ucraina

Ziua 251 de război: Iranul trimite Rusiei rachete ce vor putea lovi orice țintă din Ucraina

Ziua 251 de război este marcată de consecințele atacurilor puternice de luni ale forțelor ruse asupra Ucrainei. Locuitorii din Kiev au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă, după ce rachetele ruseşti au avariat instalaţiile şi au întrerupt alimentarea.

Primarul oraşului, Vitali Klitciko, a anunțat marți că aprovizionarea cu apă şi electricitate a fost restabilită în întregime.

Dar Putin avertizează că Rusia ar putea face mai mult decât atacul de rachete de luni. El a declarat că bombardamentele de ieri au fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol din Crimeea de sâmbătă.

Iar Iranul se pregătește să trimită Rusiei două tipuri de rachete împotriva cărora ucrainenii nu au niciun fel de apărare.

Intre timp, experţi ai agenţiei ONU de supraveghere nucleară au început inspecţia la două locaţii pe care Rusia a afirmat că Ucraina le folosea pentru a dezvolta "bombe murdare".

Pe de altă parte, un oficial ucrainean le-a cerut străinilor să doneze radiatoare și generatoare. Persoanele care doresc să doneze echipamente ar trebui să contacteze ambasada ucraineană din țara lor. Voluntarii s-au apucat să confecționeze „lumânări de tranșee" pentru militarii care sunt pe front, la fel ca în cel de-Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING

Mișcări pe front:

  • Coadă pentru apă - Locuitorii din Kiev au fost nevoiţi să stea la coadă pentru apă după ce rachete ruseşti au lovit luni instalaţii cheie din întreaga ţară. Primarul oraşului, Vitali Kliciko, a declarat că 40% dintre consumatori au rămas fără apă, iar 270.000 de locuinţe nu au energie electrică. 13 persoane au fost rănite în atacurile din întreaga ţară.
  • Aprovizionarea cu apă şi electricitate a fost restabilită în capitala ucraineană, anunţă primarul Vitali Kliciko.
  • Putin amenință - Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că noul atac al Moscovei asupra Ucrainei din cursul zilei de luni a fost parţial un răspuns la atacul asupra flotei ruseşti din oraşul Sevastopol din Crimeea de sâmbătă. "Dar nu este tot ce putem face", a avertizat el.
  • Donaţi radiatoare și generatoare! - Un oficial ucrainean le-a cerut străinilor să doneze radiatoare și generatoare. „Cel mai bun sprijin pentru Ucraina astăzi, în afară de arme, sunt sursele autonome de electricitate și căldură. Dacă aveți un generator pe care nu îl folosiți sau îl folosiți rar, vă rugăm să vă gândiți să-l oferiți Ucrainei. Ne așteaptă o iarnă dificilă, dar vom învinge", a transmis consilierul Anton Gerashchenko, din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Persoanele care doresc să doneze echipamente ar trebui să contacteze ambasada ucraineană din țara lor.
  • Nou atac cu rachetă în Nikolaiev - O persoană a murit după ce o rachetă a distrus un bloc din zona Nikolaiev. Rachetele rușilor au distrus și o școala. Patru rachete au fost lansate pe parcursul nopții spre sudul Ucrainei.
  • Ruşii continuă să evacueze civilii din Herson în timp ce îşi fortifică apărarea în regiune, a declarat un oficial ucrainean. "Ocupanţii ruşi continuă să evacueze populaţia civilă din Herson şi de pe malul vestic al regiunii. În plus, ei jefuiesc toate bunurile pe care le găsesc - de la echipamente la ambulanţe", a declarat Serghei Klan, membru al Consiliului Regional Herson.
  • Ucrainenii anunță că au doborât două elicoptere rusești Ka-52 în districtul Berislav din Herson, la câteva minute distanță unul de celălalt.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Problema cerealelor

  • Discuții Putin-Erdogan - Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, s-a declarat "încrezător" privind menţinerea Acordului exporturilor de cereale din Ucraina, după o conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, care însă vrea "garanţii reale" din partea Kievului.
  • Nicio navă nu pleacă miercuri - Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite au convenit să nu planifice miercuri nicio deplasare a navelor pe coridorul de cereale din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Secretariatului ONU de la Centrul de Coordonare Comună (JCC) din Istanbul. Echipele ONU şi din Turcia au efectuat marţi 36 de inspecţii la bordul navelor și au încercat să inspecteze alte două nave, dar procesul a fost întrerupt din cauza unor ”probleme legate de siguranţa încărcăturii”.
  • Grâu mai scump - Preţurile grâului au crescut puternic luni, la nivel global, după retragerea Rusiei din acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră, weekendul trecut, care permitea navigarea în siguranţă a navelor ucrainene.
  • Navele cu cereale pleacă din Ucraina - Trei nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene marți, în ciuda deciziei Rusiei de a-și suspenda participarea la „coridorul cerealelor”. Cele trei nave transportă 84.490 de tone de cereale și produse alimentare către Germania, Libia și Maroc. 14 nave au folosit coridorul din Marea Neagră şi luni.
ADVERTISING

Alte informații relevante:

  • Rachete iraniene pentru Rusia - Iranul se pregătește să trimită aproximativ 1.000 de arme suplimentare, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune sol-suprafață și mai multe drone de atac, Rusiei pentru a le folosi în războiul acesteia împotriva Ucrainei, anunță CNN, citând surse oficiale.
  • Ucraina, fără apărare - Iuriy Ihnat, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene din Ucraina, a declarat că raza de acțiune a rachetelor balistice iraniene care sunt furnizate, una de 300 km, iar cealaltă de 700 km, va permite forțelor rusești să lovească oriunde în interiorul Ucrainei: „Există o mare probabilitate ca acestea să fie livrate în nord, de unde pot fi lansate asupra întregii Ucraine".
  • Atac rusesc la Trezoreria SUA - Un oficial american a anunțat că Trezoreria SUA a fost ținta unui grup de hackeri ruși luna trecută. Totuși, incidentul a provocat puține perturbări confirmând că măsurile sporite de securitate funcționează, a precizat oficialul.
  • Macron îi dă asigurări lui Zelenski - Franţa va organiza, pe 12 decembrie, o conferinţă bilaterală care are rolul mobilizării companiilor franceze pentru a face investiţii în Ucraina, a anunţat marţi după-amiază Palatul Elysée, după conversaţia preşedintelui Emmanuel Macron cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.
  • Lumânări de tranșee - Un grup de voluntari ucraineni confecționează „lumânări de tranșee" pentru militarii care sunt pe front, în timp ce criza energetică provocată de bombardamentele rușilor își pune amprenta atât asupra forțelor armate, cât și asupra civililor. Lumânările de tranșee sunt cutii goale de vopsea și conserve de mâncare pentru animale care oferă atât căldură, cât și lumină. Lumânările au fost folosite de trupe în conflicte anterioare, inclusiv în cel de-Al Doilea Război Mondial.
  • Bomba murdară - Experţi ai agenţiei ONU de supraveghere nucleară au început inspecţia la două locaţii despre care Rusia a afirmat că Ucraina le folosea pentru a dezvolta "bombe murdare", se arată într-un comunicat al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Rusia a acuzat în repetate rânduri că Ucraina conspiră pentru a folosi o "bombă murdară" - un dispozitiv care conţine materiale nucleare alături de explozibili tradiţionali.
  • Wikipedia amendată - Un tribunal rus a amendat proprietarul Wikipedia, Wikimedia Foundation, cu 2 milioane de ruble (32.600 de dolari) pentru articole legate de războiul din Ucraina.
  • Finlanda somează Turcia şi Ungaria - Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a cerut Ungariei și Turciei să aprobe rapid cererea ţării sale şi a Suediei de aderare la NATO. Aceste state sunt singurele din Alianţă care nu au ratificat acordul. „Toți ochii sunt acum pe Ungaria și Turcia. Așteptăm ca aceste țări să ratifice cererile noastre. Cred că ar fi important ca acest lucru să se întâmple, de preferință, mai devreme decât mai târziu”, a declarat Marin.
  • Ben Affleck și Jennifer Lopez ajută Kievul - Ben Affleck și Jennifer Lopez au purtat o convorbire video cu șeful biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak. Potrivit reprezentanților Biroului prezidențial, Yermark a subliniat că este important să se mențină un nivel ridicat de atenție la ceea ce se întâmplă în Ucraina și că „celebritățile" pot contribui la realizarea acestui lucru.
  • Rolls Royce-ul lui Freddie Mercury, vândut pentru Ucraina - Artistul pop ucrainean Andrii Mihailovici Danilko, cunoscut drept Verka Serdiucika, își vinde Rolls Royce-ul său din 1974, care a aparținut solistului formației Queen, Freddie Mercury, pentru a strânge bani pentru centrul de reabilitare "Superhumans" din Kiev.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇