Ziua 233. Putin spune că Ucraina poate exista ca stat și reia șantajul cu cereale. Primele sentințe pentru distrugerea Podului Crimeii

Ziua 233. Putin spune că Ucraina poate exista ca stat și reia șantajul cu cereale. Primele sentințe pentru distrugerea Podului Crimeii

Ziua 233 de război a început cu informații care riscă să încetinească și să îngreuneze cu mult eforturile ucrainenilor de a recuceri teritoriile ocupate de ruși. Sateliții Starlink, care asigură comunicațiile în Ucraina de la începutul războiului, ar putea fi retrași, compania lui Elon Musk înștiințând Pentagonul că nu își mai permite să suporte costurile.

În Crimeea au fost date primele decizii judecătorești pentru cinci inculpați considerați responsabili de explozia care a avariat Podul Kerci. Despre asta a vorbit și Putin, care a anunțat că acordul pe cereale este în pericol, dacă se va demonstra că forțele Kievului au folosit coridorul de export pentru a ataca de pe mare podul.

Liderul de la Kremlin a spus și că nu are o problemă ca Ucraina să rămână un stat de sine stătător, atât timp cât recunoaște anexările și a dat detalii și despre cum se desfășoară mobilizarea și ce-i mai așteaptă pe ruși.

ADVERTISING

Între timp, sunt tensiuni mari la vârful UE, după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, i-a transmis public joi lui Putin că dacă va folosi arme nucleare în Ucraina Europa va avea o reacție militară uriașă și va anihila armata rusă. Se pare că liderii blocului comunitar au fost șocați de declarațiile făcute, fără mandat, în numele lor.

Situația pe front

  • Atacuri în Rusia - În Belgorod au fost activate sistemele anti-rachetă. Guvernatorul regiunii Viaceslav Gladkov a anunțat că o rachetă a fost doborâtă, dar fragmente din ea au căzut pe calea ferată în Novooskolski și au avariat liniile de tensiune, astfel că circulația trenurilor e suspendată.
  • A fost bombardat și un depozit de muniție de lângă satul Oktiabrski, din regiunea Belgorod. Un incendiu puternic a izbucnit în care au murit 3 membri ai Gărzii Naționale a Rusiei, alți 10 fiind răniți.
  • Evacuarea Hersonului - Administrația separatistă din Herson a făcut apel la cetățeni să evacueze temporar regiunea, pentru ca forțele ruse să „aibă spațiu de manevră să îi înlăture pe soldații Ucrainei”.
  • Haos în Belarus - Ministrul de Externe din Belarus Vladimir Makei a anunțat, într-un interviu pentru presa rusă, că a activat „un regim de operațiuni antiteroriste” pe întreg teritoriul țării. Motivul ar fi informațiile despre posibile „provocări de la state vecine”, însă a refuzat să dea detalii. Ulterior, KGB-ul bielorus a transmis că informațiile de pe internet sunt false și nu a fost declanșat un astfel de regim.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia mimează forța și eficiența

  • Primele arestări pentru Podul Kerci - Tribunalul din Simferopol a dispus arestarea a 5 inculpați în dosarul exploziei de pe Podul Crimeii, anunță presa rusă. Anterior, FSB anunțase că a identificat 12 persoane responsabile de ceea ce au numit un „atac terorist” și că 9 dintre acestea - 5 ruși, 3 ucraineni și un armean - au fost reținute.
  • Tot azi, Guvernul rus a anunțat că reparaţiile Podului lui Putin vor fi finalizate până în iulie 2023.
  • Rusia revine la șantajul cu cereale - Acordul pe cereale e în pericol după ce FSB ar fi stabilit că atacul asupra Podului Crimeii a fost făcut de pe mare. Putin le-a spus jurnaliștilor, la o conferință în Kazakhstan, că nu este clar dacă a fost folosită o navă cu cereale pentru acest atac, dar dacă se va confirma asta, asigurarea coridorului de export va fi pusă în discuție.
  • Obiectivul lui Putin în Ucraina - Întrebat dacă Ucraina poate exista ca stat, Putin a răspuns „desigur, obiectivul nostru nu e să distrugem Ucraina”. Președintele rus a adăugat că nu mai este nevoie de o lovituri de amploare în Ucraina.
  • Pas discuției cu Biden - Liderul de la Kremlin a spus că nu e decis încă dacă va participa sau nu la summitul G20 din noiembrie și că oricum la acest moment nu vede „necesitatea" organizării unei întrevederi cu Joe Biden, pentru că nu ar avea o bază de pornire de vreme ce nu există negocieri cu partea ucraineană.
  • Putin proiectează putere și prosperitate - Putin a vorbit astăzi în cadrul unei reuniuni ai liderilor CIS din capitala Kazakhstanului. Nu au participat nici reprezentanți ai Ucrainei, nici ai Moldovei. Chișinăul ar fi motivat prin „programul foarte încărcat al președintelui Republicii Moldova”. Putin a propus ca anul 2025 să fie dedicat „aniversării a 80 de ani de la victoria din Marele Război Patriotic și al păcii și unității în lupta împotriva nazismului”. El a vorbit și despre schimburile comerciale dintre țările CIS, care au frânat efectul sancțiunilor ruse, și a anunțat mai multe acorduri ce vizează domenii cheie ale economiei.
  • Încă un gigant pleacă din Rusia - Compania franceză Danone își vinde operațiunile din Rusia, potrivit unui comunicat. Nu a fost dezvăluit cumpărătorul și nici valoarea tranzacției.
ADVERTISING

Haos la mobilizare

  • Fără alte mobilizări - Putin a vorbit, la Astana, despre mobilizarea parțială, spunând că deja au fost adunați 220.000 de bărbați ruși. El susține că 16.000 sunt deja pe front și 33.000 sunt în unități militare. „Nu e planificată o altă mobilizare, nu e nevoie”.
  • Derogări aprobate - Andrei Kartapolov, liderul Comisiei de Apărare din Duma de Stat, a spus că a fost aprobată o derogare și bărbații care au cel puțin 3 copii nu vor mai fi mobilizați, chiar dacă întrunesc criteriile.
  • Centre incendiate - Joi noapte, alte două centre de recrutare au fost atacate cu cocktailuri Molotov. Zeci astfel de incidente au fost înregistrate de la începutul mobilizării.
  • Adunați cu arcanul - În St. Petersburg, ofițerii responsabili cu mobilizările merg însoțiți de polițiști din casă în casă pentru a-i prinde pe cei care vor să scape de război.
  • Eroare la mobilizare - Peste 700 de ruși mobilizați au fost trimiși acasă după ce, ajunși la centrul unde ar fi trebuit să fie antrenați ca să fie trimiși pe front, s-a dovedit că 300 fuseseră mobilizați ilegal și alți peste 400 aveau grave probleme de sănătate.

Diplomație și tensiuni

  • Gafa lui Borrell - La nivelul conducerii UE au fost declanșate discuții aprinse după ce șeful diplomației europene, Josep Borrell, i-a transmis public joi lui Putin că dacă va folosi arme nucleare în Ucraina Europa va avea o reacție militară uriașă și va anihila armata rusă. Potrivit unor surse citate de The Wall Street Journal, Borrell nu avea mandat de la UE să facă astfel de declarații și nu a precizat că vorbește în nume propriu. „Am fost șocați. El, fără a avea mandat să facă asta, a vorbit despre acțiuni pentru care nu are nicio autoritate și responsabilitate”, a spus un înalt oficial sub protecția anonimatului.
  • La mâna celui mai bogat om din lume - Elon Musk a avertizat Pentagonul că ar putea retrage sateliții SpaceX de deasupra Ucrainei, chiar dacă sunt o sursă vitală în asigurarea comunicațiilor țării răvășite de război. Detalii despre motivele și condițiile lui Musk, AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇