Ziua 221: Atacuri în Harkov și în orașul natal al lui Zelenski. De ce armele nucleare n-ar ajuta Rusia. În război ar fi murit 60.000 de ruși

Ziua 221: Atacuri în Harkov și în orașul natal al lui Zelenski. De ce armele nucleare n-ar ajuta Rusia. În război ar fi murit 60.000 de ruși
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Volodimir Zelenski a marcat în discursul său către popor victoria semnificativă a armatei ucrainene de la Liman, oraș strategic pentru operațiunile ruse din estul țării. El a promis că soldații ucraineni vor elibera pas cu pas teritoriile cucerite și anexate de Rusia. În aceeași zi, rușii s-au răzbunat atacând cu o dronă kamikaze orașul natal al președintelui ucrainean.

O analiză a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) arată că armele nucleare tactice nu ar ajuta Rusia, iar retragerea din Liman sugerează că Putin are ca prioritate securizarea teritoriilor ocupate în sudul Ucrainei. „Decizia de a nu întări Kupiansk și Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandanților militari”, arată ISW.

De asemenea, îngrijorat de dispariția directorului general al centralei nucleare de la Zaporojie, șeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a anunțat că merge săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova.

Papa Francisc l-a "implorat" pe Vladimir Putin să "oprească spirala violenţei" din Ucraina și deplânge profund anexările "contrare dreptului internaţional".

Iar Europa se reorganizează și devine pe zi ce trece mai puțin dependentă de gazele rusești. Polonia a început de sâmbătă să primească gaze printr-o nouă conductă recent inaugurată care porneşte din Norvegia şi trece prin Danemarca şi Marea Baltică.

ADVERTISING

Acest război ce ține de mai mult de 7 luni a provocat pagube imense și pentru ruși: forțele armate ucrainene susțin că peste 60.000 de militari ai Rusiei ar fi murit în război.

Ziua 220: 24 de civili, din care 13 copii, împușcați lângă Kupiansk. Victorie strategică la Liman. Explozii puternice la o bază militară în Crimeea (Video)

Evoluții pe front

  • Orașul lui Zelenski, atacat. Un atac al rușilor cu o dronă kamikaze s-a produs duminică în Krivoi Rog, orașul în care a crescut președintele Ucrainei, relatează AP. Valentin Reznicenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a declarat că atacul a distrus două etaje ale unei școli.
  • Zelenski, mesajul către țară - "Rusia pierde lupta pentru comunitatea internaţională, iar lumea nu va permite o întoarcere la vremurile de cuceriri coloniale, anexări criminale și arbitrar total. În cursul acestei săptămâni, au fost mai multe steaguri ucrainene în Donbas şi vor fi şi mai multe. (...) Ucraina se va întoarce pe cont propriu. Atât în est, cât şi în sud. Steagul nostru va fi peste tot."
  • Liman, teritoriu ucrainean. Zelenski a anunțat într-un clip video scurt postat pe Telegram că Liman a fost "complet curățat" de forțe ruse.
  • Bombardamentele rusești în regiunea Harkov. Guvernatorul Oleg Sinegubov a anunțat că au fost tiruri intense în Kupiansk și în zonele învecinate, precum și în Vovceansk și satul Hatișce din districtul Ciuhuiv. O femeie de 71 de ani a fost spitalizată în districtul Kupian. Oficialul citat de The Guardian a mai spus că forțele ucrainene continuă operațiunile de deminare a zonelor cucerite, iar în ultima zi au fost neutralizate 704 de dispozitive explozive.
  • Bilanțul de război, actualizat. Potrivit The Guardian, forțele armate ucrainene susțin că aproximativ 60.110 soldați ruși au fost uciși și 2.377 de tancuri au fost distruse. Conform aceleiași surse, Moscova a pierdut numai în ultimele 24 de ore 500 de soldați, suferind cele mai mari pierderi în Kramatorsk și Bakhmut.
  • Rușii, împinși înapoi. Cum au avansat forțele ucrainene în ultimele 10 zile:
  • Mai multe victime în Zaporojie. Guvernatorul regiunii, Oleksandr Starukh, a anunțat că încă o persoană a murit după ce o rachetă a lovit un convoi umanitar pe 30 septembrie. Bilanțul atacului a urcat la 31 de morți, relatează The Kyev Independent.
  • Drone iraniene anihilate. Forțele ucrainene au anunțat că au doborât 5 din cele 7 drone iraniene care au atacat regiunea Nikolaiev, relatează The Kyev Independent.
  • Explozii produse duminică dimineață în Zaporojie. Nexta a difuzat o înregistrare video în care se văd două coloane de fum negru în orașul în care se află cea mai mare centrală nucleară din Europa.
  • Retragerea Rusiei din Liman - Presa de stat rusă Russia-24 a relatat că motivul retragerii Rusiei din Liman (oraș strategic pentru operațiunile ruse din est) a fost că "inamicul a folosit atât artilerie de fabricaţie occidentală, cât şi informaţii din ţările alianţei nord-atlantice", transmite CNN. Retragerea marchează cel mai semnificativ câştig al Ucrainei de la contraofensiva sa de succes în regiunea nord-estică Harkov, luna trecută.
  • Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a salutat eliberarea Limanului, subliniind valoarea strategică a acestui punct situat pe liniile de aprovizionare pe care rușii le foloseau pentru a-și împinge trupele către sud și vest. "Fără aceste rute, le va fi mai greu. Deci prezintă o oarecare dilemă pentru ruși pe viitor", a spus Loyd, citat de Reuters.
  • Armele nucleare tactice nu ar ajuta Rusia. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) estimează că armata rusă, în starea sa actuală, nu ar fi aproape sigur în stare să opereze pe un câmp de luptă nuclear, chiar dacă istoric și-a antrenat unitățile să facă acest lucru. "Aglomerația haotică de soldați cu contract epuizați, rezerviști mobilizați în grabă, recruți și mercenari pe care îi cuprind în prezent forțele terestre ruse nu ar putea funcționa într-un mediu nuclear", arată institutul citat de Reuters. Potrivit ISW, retragerea rușilor din Liman arată că Putin are ca prioritate securizarea teritoriilor ocupate în sudul Ucrainei. "Decizia de a nu întări Kupiansk și Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandanților militari", arată ISW.
  • Apel pentru Ucraina. Actorul Mark Hamill, din "Star Wars", a spus că Ucraina are nevoie de mai multe drone şi a comparat Moscova cu partea întunecată a forţei din celebra franciză cinematografică, scrie The Guardian. Hamill, care l-a interpretat pe Luke Skywalker în filme, a fost numit ambasador în proiectul United24, care donează drone armatei ucrainene, de către Volodimir Zelenski. "Ucraina are nevoie de drone. Au nişte drone, dar nu atât de multe ca ruşii", i-a spus el Laurei Kuenssberg, de la BBC.
  • Rușii fac un film despre război. În regiunea autoproclamată Luganks, forțele proruse au început să facă un film despre război intitulat "Oameni politicoși", anunță Nexta. Producția include un actor care joacă rolul lui Zelenski, soldați cu zvastică pe uniforme și biolaboratoare, conform ideologiei de război a Kremlinului.
  • Militarii ruși sunt impresionați de cei ucraineni: ”Vedeam cum îi loveau gloanțele, cădeau, dar continuau să înainteze ca nebunii”.

Anexarea a devenit "constituțională". Curtea Constituțională a Rusiei a aprobat documentele de anexare a teritoriilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, anunță Nexta.

ADVERTISING

Evoluții diplomatice

  • Grossi la Kiev și Moscova - Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, informează CNN, pentru a discuta despre implementarea unei zone de siguranță și securitate nucleară în jurul centralei de la Zaporojie, dar și despre detenția directorului general al centralei nucleare ucrainene.
  • AIEA confirmă - Șeful centralei nucleare de la Zaporojie este „reținut temporar”. Detalii AICI.
  • Apelul Vaticanului. Papa Francisc a deplâns duminică anexarea de către Rusia a teritoriilor Ucrainei, îndemnându-i pe Vladimir Putin să oprească războiul și pe Volodimir Zelenski să fie deschis la negocieri. El a făcut apel la comunitatea internațională "să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului" și să susțină eforturile de încheiere a conflictului pe calea dialogului. Este primul apel direct al suveranului pontif către liderul rus de la începerea invaziei, notează The Guardian.
  • Promisiunile lui Macron. Președinții Franței și Ucrainei, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, au avut o convorbire telefonică, duminică, despre situația de pe front, iar Macron a promis, în continuare, sprijinul Franței pentru ca Ucraina să își redobândească suveranitatea.
ADVERTISING

Evoluții economice

  • Camioane interzise - Circulaţia camioanelor înmatriculate în statele membre ale Uniunii Europene va fi interzisă în Rusia începând cu 10 octombrie, a anunţat sâmbătă Moscova, o reacţie la interdicţia UE privind camioanelor ruseşti intrată în vigoare în urmă cu mai multe luni, transmite dpa.
  • Gaze pentru Polonia - Polonia a început de sâmbătă să primească gaze printr-o nouă conductă în regiunea baltică, care porneşte din Norvegia şi trece prin Danemarca şi Marea Baltică, a declarat operatorul polonez de gazoducte Gaz-System, transmite Reuters. Conducta, cu o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi, a fost inaugurată oficial marţi, la o zi după ce au fost detectate scurgeri în gazoductele submarine Nord Stream, care leagă Rusia de Europa.
  • Arme pentru Ucraina. Un lot de 16 obuziere slovace Zuzana-2 va fi fabricat în Slovacia, cu o finanțare de 92 de milioane de euro asigurată de Germania, Danemarca și Norvegia. Armamentul greu care poate trage șase proiectile pe minut la distanță de 40 kilometri va fi trimis Ucrainei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇