Ziua 173 de război: Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina prelungește legea marțială

Ziua 173 de război: Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, Ucraina prelungește legea marțială

Ziua 173 de război în Ucraina a început cu un tir de bombardamente în regiunea Donețk și cu anunțul președintelui ucrainean Volodomir Zelenski că Rusia va fi vizată de noi sancțiuni, în timp ce 42 de țări au cerut regimului de la Kremlin să retragă imediat forțele militare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie.

Armata ucraineană a raportat că invadatorii au atacat mai multe zone din Donețk, în noaptea de duminică spre luni, în încercarea de a câștiga teritoriu în această regiune disputată, dar și că a respins numeroase dintre aceste atacuri.

Totodată, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington susține că forțele ucrainene au bombardat și distrus cartierul general din Donbas al grupului privat de mercenari Wagner. Pe de altă parte, rușii par că vor o încetare a focului în zona de lângă centrala nucleară de la Zaporojie, după apelul îndelungat al părții ucrainene.

ADVERTISING

MIȘCĂRI PE FRONT

  • Mai multe bombardamente au fost auzite luni seara în apropierea centralei nucleare de la Zaporojie. La fel ca în precedentele incidente, Ucraina și Rusia se acuză reciproc.
  • Obiectivul Rusiei este capturarea completă a regiunii ucrainene Donbas, a reafirmat luni preşedintele rus Vladimir Putin, la aproape jumătate de an de la declanşarea unui război neprovocat împotriva Ucrainei.
  • Autoritățile din Ucraina au decis să prelungească legea marțială cu 90 de zile, deoarece se așteaptă ca războiul să continue încă o perioadă de timp.
  • Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a anunțat că forțele rusești au bombardat sever o serie de orașe din Donețk, în ultimele ore, însă cele mai multe atacuri au fost respinse. Totodată, au fost mișcări importante din punct de vedere militar și în Herson, o regiune controlată de ruși, în care forțele ucrainene încep să câștige teritoriu, transmite Reuters.
  • Cartierul general din Donbas al grupului privat de mercenari Wagner a fost bombardat și distrus de ucraineni, potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din Washington.
  • De la începutul invaziei și până în prezent, armata rusă a atacat 22.000 de obiective civile şi aproximativ 300 de atacuri asupra unor obiective militare în Ucraina, anunţă ministrul adjunct de Interne ucrainean Evgheni Ienin, citat de Ukrinform.
  • Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei. "Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului", a declarat Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, citat de Ria Novosti.
  • Rusia va face ”tot ce este necesar” pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat luni purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.
ADVERTISING

INFORMAȚII ECONOMICE ȘI SOCIALE

  • Preşedintele Zelenski a transmis că, deși Ucraina își dorește pace, este nevoită să se apere în condițiile în care inamicul nu vrea să se retragă de pe teritoriul său, anunțând totodată nevoia de noi sancțiuni pentru Rusia: „Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. În cele din urmă, ar putea duce la deciziile corespunzătoare.”
  • Încă 6 nave primesc permisiunea de a exporta cereale din porturile ucrainene, informează Ukrinform. Acestea sunt protejate de o zonă tampon specială de 10 mile marine (aproximativ 18,5 km).
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇