Ziua 163: Toți ochii sunt pe Herson. Rusia pregătește o nouă ofensivă?

Ziua 163: Toți ochii sunt pe Herson. Rusia pregătește o nouă ofensivă?

Ziua 163 de război a adus noi bombardamente în estul Ucrainei, în timp ce Kievul continuă războiul declarațiilor cu Amnesty International.

La acest moment toți ochii sunt pe regiunea Herson, unde rușii au adus cantități uriașe de arme și echipamente militare, în timp ce conducerea orașului ocupat de ruși a fost preluată de un fost ofițer FSB. Ucrainenii se tem că aici se pregătește o amplă ofensivă, care să forțeze armata Kievului să renunțe la atacuri și să revină la o strategie de apărare.

Rusia deja și-a anunțat disponibilitatea de a negocia un schimb de prizonieri cu SUA, după ce a condamnat-o la 9 ani de închisoare pe baschetbalista Brittney Griner, în timp ce Vladimir Putin l-a primit la Soci pe Erdogan, președintele turc anunțând că deschide o pagină cu totul diferită în relaţiile bilaterale.

Alte 3 nave încărcate cu porumb au plecat vineri din porturile ucrainene.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Rușii au bombardat orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk. În jur de 40 de obuze au fost lansate asupra orașului și mai multe case au fost avariate, dar nu sunt informații despre eventuale victime.
  • Un depozit din Novaia Kakhova unde rușii țineau arme și muniții a luat foc.
  • Primarul în exil al Mariupolului, Petro Andriușcenko, spune că a primit informații că pe străzile orașului distrus de ruși încă zac cadavre ale civililor.
  • Generalul ucrainean Oleksii Hromov avertizează că Rusia ar putea lansa o ofensivă amplă în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, după ce a adus aici o cantitate imensă de arme şi echipamente militare.
  • În plus, conducerea Hersonului tocmai a fost preluată de un fost ofițer FSB, după ce șeful instalat de ruși după ce au ocupat orașul, Vladimir Saldo, a anunțat că este bolnav și va fi spitalizat.
  • Autoritățile ucrainene au transmis un nou bilanț al copiilor care au căzut victimele bombelor rușilor: 359 au fost uciși și aproape 700 răniți.
  • La Kiev a avut loc un protest al rudelor soldaților din regimentul Azov. Oamenii le-au cerut celor de la ONU și de la Crucea Roșie să le asigure siguranța prizonierilor de război.
ADVERTISING

Cereale și gaz

  • Alte trei nave cu cereale au plecat astăzi din porturile ucrainene Odesa și Cernomorski. Ele vor transporta în total 58.000 de tone de porumb.
  • Ţările europene sunt pe cale să îşi atingă obiectivul de umplere a depozitelor de gaze până la începutul acestei ierni, dar costul reînnoirii rezervelor va fi de peste 50 de miliarde de euro, de 10 ori mai mare decât media istorică.

Negocieri, diplomație și sancțiuni

  • Recep Tayyip Erdogan a ajuns la Sochi unde are o întâlnire cu Vladimir Putin. El a anunțat că deschide o pagină cu totul diferită în relaţiile bilaterale Turcia-Rusia.
  • Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, spune că Rusia e gata să discute un schimb de prizonieri cu SUA, după ce baschetbalista Brittney Griner a fost condamnată joi la 9 ani de închisoare și plata unei amenzi de 1 milion de ruble (16.300 de dolari).
  • Papa Francisc s-a întâlnit, vineri, cu mitropolitul Antonie, al doilea cel mai puternic lider al Bisericii Ortodoxe Ruse, înainte de un summit aşteptat luna viitoare cu patriarhul rus Chiril, un susţinător al războiului din Ucraina.
  • Administraţia Vladimir Putin a anunţat, vineri, expulzarea a 14 diplomaţi bulgari, ca reacţie la decizia Guvernului de la Sofia de a expulza zeci de diplomaţi ruşi, în contextul tensiunilor bilaterale.
  • Delegația specială pentru neproliferarea nucleară a Administrației SUA anunță că e gata să reia dialogul cu Rusia pentru a pune la punct un nou sistem de control al armelor.
  • Finlandezii din orașul Lappeenranta își arată solidaritatea cu ucrainenii și în fiecare zi din difuzoarele din oraș răsună imnul Ucrainei. Totodată, steagul Ucrainei a fost ridicat în fața primăriei.
  • În Estonia, toate monumentele sovietice vor fi dărâmate, a anunțat guvernul.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat și el, în discursul său nocturn, Amnesty International, considerând că încearcă „să amnistieze statul terorist Rusia” cu raportul în care acuză armata Kievului că a încălcat legile de război și a comis crime împotriva propriilor cetățeni, înființând baze militare în școli și spitale.
  • Uniunea Europeană a impus sancţiuni fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi fiului său Oleksandr, pentru presupusul rol pe care îl au în ameninţarea securităţii la adresa Ucrainei.
ADVERTISING

Pericol la centrala nucleară de la Zaporojie?

  • Ministerul britanic al Apărării susține că forţele ruse sunt susceptibile să pună în pericol securitatea şi siguranţa centralei nucleare din Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, potrivit DPA.
  • Forţele ruse au utilizat unităţi de artilerie instalate în zone din apropierea centralei pentru a lovi teritoriul ucrainean pe malul de vest al râului Nipru, se arată în raport.
  • În acelaşi timp, ruşii au folosit zona din jurul centralei, în special oraşul adiacent Enerhodar, pentru a da o pauză forţelor sale, "utilizând statutul centralei de obiectiv protejat pentru a reduce riscul unor eventuale atacuri ucrainene pe timpul nopţii pentru echipamentele şi forţele sale".

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇