Ziua 1093 Atac cu drone și rachete în Ucraina. Moscova susține că eliberează Kursk. Prima condamnare pentru "extremism LGBT" în Rusia. Trump spune că Putin are "cărțile în mână"

<span style="color:#990000;">Ziua 1093</span> Atac cu drone și rachete în Ucraina. Moscova susține că eliberează Kursk. Prima condamnare pentru "extremism LGBT" în Rusia. Trump spune că Putin are "cărțile în mână"
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1093 de război Rusia a atacat infrastructura critică a Ucrainei cu 14 rachete și peste 160 de drone. Cele mai multe drone au fost distruse de apărarea aeriană sau au dispărut de pe radar, dar armata ucraineană nu a comunicat ce s-a întâmplat cu rachetele.

Moscova a eliberat „peste 800 de kilometri pătrați” în regiunea Kursk, a afirmat un general rus. Este pentru prima dată când armata rusă face publice cifre exacte ale teritoriului ocupat de Ucraina în regiunea Kursk.

Între timp, au început lucrările de reparaţii la arca Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, lovită într-un atac rus cu dronă în noaptea de 13 spre 14 februarie. Situația este acum sub control, au anunțat autoritățile.

În Rusia, un tribunal regional a emis prima condamnare la închisoare din țară în baza legii care interzice așa-numita "mișcare internațională LGBT". Persoana condamnată, aflată deja în detenție pentru o altă infracțiune, a fost acuzată de "extremism LGBT" și a primit o pedeapsă suplimentară de șase ani într-o închisoare de maximă siguranță, totalizând 15 ani de detenție.

Pe plan diplomatic, Donald Trump continuă să-i ridice mingi la fileu lui Putin și să-i caute nod în papură lui Zelenski. Președintele american a declarat că Moscova are "cărțile în mână" în negocierile menite să pună capăt războiului din Ucraina, subminând și mai mult speranța Kievului de a vedea Washingtonul apărându-i interesele. Totodată, el susține că secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a fost tratat nepoliticos în timpul vizitei acestuia de la Kiev.

Un responsabil american a declarat că președintele francez Emmanuel Macron este așteptat săptămâna viitoare la Casa Albă. Și premierul britanic Keir Starmer va merge la Washington și pregătește să-i prezinte lui Trump un plan pentru menținerea păcii în Ucraina.

Situația pe front

  • Atac cu drone și rachete - Rusia a lansat noaptea trecută 14 rachete de mai multe tipuri și 161 de drone asupra infrastructurii critice ucrainene. Apărarea aeriană a doborât 80 de drone în 11 regiuni, iar 78 de drone au dispărut de pe radar, au comunicat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei fără a da detalii despre rachete. În Herson o bombă aeriană ghidată a lovit un bloc, iar cinci persoane, între care doi copii, au fost rănite. Operațiunile de salvare continuă.
  • Moscova susține că eliberează Kursk - Un responsabil al Statului Major al armatei ruse a afirmat că aceasta a eliberat "peste 800 kmp" în regiunea rusă Kursk. "Peste 800 de kilometri pătrați au fost eliberați, ceea ce reprezintă 64% din teritoriul ocupat inițial de adversar (1.268 kmp)", a afirmat generalul Serghei Rudskoi, numărul doi în Statul Major rus, într-un interviu publicat joi de cotidianul militar rus Krasnaia Zvezda. Este pentru prima dată când armata rusă face publice cifre exacte ale suprafeței ocupate de Ucraina în regiunea Kursk și admite că peste 400 kmp rămân în continuare sub controlul Kievului. Ucraina afirmă că deține controlul peste 500 de kilometri pătrați în regiunea Kursk, un teritoriu perceput drept monedă de schimb, în vederea unor eventuale negocieri pentru a pune capăt conflictului.
  • Imagini cu muncitorii care repară acoperișul la Cernobîl - Muncitori au început lucrări de reparaţii la arca Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, atinsă într-un atac rus cu dronă în noaptea de 13 spre 14 februarie, care a alimentat temeri cu privire la o catastrofă, potrivit unor imagini difuzate de Serviciile ucrainene pentru Situaţii de Urgenţă, relatează AFP. "La ora actuală, situaţia este sub control", a anunţat directorul agenţiei care gestionează zona de excludere de la Cernobîl, Grigorii Işcenko. Arca de oţel, instalată în 2016 şi dată în folosinţă în mod oficial în 2019, după ani de lucrări finanţate de către comunitatea internaţională, acoperă sarcofagul de beton construit pentru a acoperi reactorul accidentat.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Prima condamnare la închisoare pentru "extremism LGBT" - Un tribunal din regiunea Kemerovo a emis prima condamnare la închisoare din Rusia în baza legii care interzice așa-numita "mișcare internațională LGBT", potrivit Mediazona, scrie Kyiv Independent. Persoana condamnată, aflată deja în detenție pentru o altă infracțiune, a fost acuzată de "extremism LGBT" și a primit o pedeapsă suplimentară de șase ani într-o închisoare de maximă siguranță, totalizând astfel 15 ani de detenție. Autoritățile au susținut că aceasta ar fi "implicat" cetățeni ruși în "mișcarea internațională LGBT" în timp ce își executa pedeapsa anterioară. Este prima condamnare la închisoare în temeiul noii legi, însă pe 29 ianuarie, un tribunal din Nijni Novgorod a condamnat o femeie la cinci zile de detenție pentru că ar fi purtat niște cercei în formă de broască, care afișau culorile curcubeului.

Alte informații relevante

  • Trump spune că Putin are "cărțile în mînă" - Donald Trump a afirmat miercuri seară că Moscova are "cărțile în mână" în negocierile menite să pună capăt războiului din Ucraina, subminând și mai mult speranța Kievului de a vedea Washingtonul apărându-i interesele. Rușii "au ocupat mult teritoriu, așa că au cărțile în mână", le-a declarat jurnaliștilor liderul american, care plănuiește o întâlnire viitoare cu omologul său rus Vladimir Putin.
  • Altă găselniță - Donald Trump susține că secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, a fost tratat nepoliticos în timpul vizitei pe care oficialul a făcut-o săptămâna trecută la Kiev. Președintele SUA a declarat că lui Bessent i-a luat mult timp să ajungă la Kiev, dar se pare că Volodimir Zelenskii dormea ​​și nu era disponibil pentru o întâlnire. Detalii AICI.
  • Macron și Starmer merg la Casa Albă - Președintele francez Emmanuel Macron este așteptat la Casa Albă "la începutul săptămânii viitoare", a anunțat un responsabil american. Războiul din Ucraina ar trebui să fie din nou pe agenda discuțiilor la Washington, într-un moment în care Donald Trump cere încetarea conflictului și echipele sale au început negocierile cu Rusia, notează AFP. La Washington e așteptat și premierul britanic Keir Starmer, care îi va prezenta lui Trump un plan pentru desfășurarea de trupe europene pentru menținerea păcii în Ucraina care vizează și flancul estic al NATO. Detalii AICI.
  • Scholz îl apără pe Zelenski - Este "pur și simplu fals și periculos să se nege legitimitatea democratică a președintelui Zelenski", a reacționat cancelarul Olaf Scholz, după declarațiile președintelui american Donald Trump care l-a acuzat pe omologul său ucrainean că este un "dictator fără alegeri", relatează AFP. "Faptul că, în plin război, nu se pot organiza alegeri corespunde prevederilor constituției ucrainene și legilor electorale. Nimeni nu ar trebui să susțină contrariul", a declarat șeful guvernului german pentru revista Der Spiegel.
  • Zelenski a vorbit cu Rutte și Macron - După o zi marcată de atacul fără precedent al lui Donald Trump, Volodimir Zelenski a discutat cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, de la care a primit sfaturi, şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Detalii AICI.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇