Marcel Ciolacu susţine că importante nu sunt declaraţiile dure de moment ale liderilor lumii, ci ţinta finală, o pace justă şi durabilă în Ucraina, la care se poate ajunge doar cu ajutorul SUA. Premierul este „foarte mulțumit” de vizita lui Bolojan de la Paris şi va face demersuri pentru o discuție cu Marco Rubio (secretarul de Stat american).
”În final, o reacţie pe cel mai important subiect mondial, negocierile pentru pace în Ucraina. Pentru mine şi cred că pentru majoritatea românilor, importante nu sunt declaraţiile dure de moment ale liderilor lumii, ci ţinta finală, o pace justă şi durabilă în Ucraina. Şi se poate ajunge la pace doar cu ajutorul partenerului strategic al României, Statele Unite ale Americii!”, a declarat Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de guvern.
El a afirmat că pacea va aduce preţuri mai mici la energie şi gaze, plus o revenire economică în toată Europa.
”Este vital apoi să participăm la reconstrucţia Ucrainei. Este un proiect de peste 500 miliarde de euro din care firmele româneşti trebuie să câştige cât mai mult!”, a subliniat şeful Executivului, citat de News.ro.
Surse guvernamentale au declarat pentru Mediafax că premierul nu a fost informat de discuțiile de la Riad și nici nu știe de unde are șeful cancelariei prezidențiale informația privind solicitarea Rusiei de retragere a SUA din România.
„O să am mai multe discuții cu domnul Bolojan, dar prerogativele pe externe sunt ale președintelui. Nu am vorbit de CSAT. Continui relația mea cu administrația Trump. Nu comentez ce spune Diaconescu. Să răspundă domnul Bolojan”, ar fi spus premierul, după declarațiile lui Cristian Diaconescu.
Ciolacu urmează ca în perioada următoare să facă demersuri pentru o discuție cu Marco Rubio.
Premierul este „foarte mulțumit” de vizita lui Bolojan de la Paris și consideră că este „un semnal pozitiv”.
- Bolojan, de la Paris: Prezența militară a Franței în România va fi consolidată. Nu suntem alături de Ucraina doar dintr-un sentiment umanitar, ci strategic pentru țara noastră (Video)
- Macron, concluzii după reuniunea de la Paris: Suntem alături de Ucraina și ne vom asuma toate responsabilitățile pentru a asigura pacea
De asemenea, a mai explicat că vorbește cu Ilie Bolojan de câte ori este cazul, uneori zilnic, dar nu a vorbit cu președintele interimar de când s-a întors de la Paris.
Amintim că ieri seară Cristian Diaconescu, șeful cancelariei prezidențiale, a declarat că, în cadrul negocierilor SUA-Rusia de la Riad, delegația rusă ar fi cerut o nouă împărțire a sferelor de influență și retragerea Statelor Unite din estul Europei, inclusiv din România, pe modelul Ialta. Diaconescu a subliniat că SUA au refuzat această cerere pe moment, dar a adăugat că România nu are garanții că acest lucru nu se va întâmpla.
Fostul ministru de Externe a explicat, la Antena3, că Rusia a încercat să obțină un ascendent în fața SUA și să determine divizarea relației transatlantice, iar într-o posibilă negociere similară cu cea de la Ialta, România ar putea fi lăsată fără garanțiile de securitate ale NATO.
Diaconescu a subliniat că România doar a fost informată despre aceste discuții.
După ce declarația a fost preluată de toată presa, Cristian Diaconescu a nuanţat ce spusese anterior: Mai exact, s-ar fi referit la o cerere mai veche, din 2022, a Rusiei. Din declaraţiile sale însă rezultă că ruşii au pomenit şi acum solicitarea lor mai veche.
El a insistat că acest subiect nu este pe actuala agendă a discuțiilor SUA – Rusia. „Aici, în legătura cu ce se cere, în primul rând, nu a fost pe masa negocierilor în acest moment. Legat de garanții, ne uităm foarte atent la acest subiect. Demersurile noastre sunt foarte serioase și prioritare în legătură cu respingerea unor astfel de pretenții”, a mai spus consilierul prezidențial, joi dimineaţă, mult mai rezervat în declarații față de seara precedentă când a lăsat să iasă porumbelul Ialta 2.