SUA nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române, a afirmat, marți, prim-ministrul Marcel Ciolacu. El nu precizează numele fraților Tate, dar precizările premierului vin după ce Financial Times a anunțat că Washingtonul a exercitat presiuni asupra autorităţilor române în ceea ce îl privește pe Andrew Tate.
„SUA nu au făcut nicio solicitare către România cu privire la situația juridică a unor cunoscuți influenceri străini investigați de autoritățile române.
Nu au existat cereri nici în perioada discuției dintre ministrul Afacerilor Externe român cu Richard Grenell sau după ea!
România și SUA împărtășesc aceleași valori în ceea ce privește drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”, a scris Marcel Ciolacu, într-o postare pagina sa de pe X.
Financial Times a scris că administraţia Trump face presiuni asupra autorităţilor române pentru a ridica restricţiile de călătorie asupra influencerului misogin Andrew Tate, un susţinător al preşedintelui american, care se confruntă cu acuzaţii penale la Bucureşti.
Publicația a susținut că prima dată, cazul fraţilor Tate a fost adus în discuţie de oficialii americani săptămâna trecută, într-o convorbire telefonică cu reprezentanţi ai guvernului român, şi apoi de trimisul special al lui Trump, Richard Grenell, când s-a întâlnit cu ministrul român de externe la Conferinţa de Securitate de la Munchen, potrivit declarațiilor din partea a trei persoane familiarizate cu situația.
O a patra persoană a declarat că s-a solicitat returnarea paşapoartelor fraţilor Tate şi să li se permită să călătorească, în timp ce aceştia aşteaptă finalizarea procedurilor judiciare.
Ministrul român de externe, Emil Hurezeanu, a refuzat să comenteze schimbul de opinii cu Grenell. Purtătorul său de cuvânt a declarat pentru Financial Times că Hurezeanu a iniţiat întâlnirea şi că cei doi „se cunosc de mult timp”, deoarece ambii au fost ambasadori la Berlin în timpul primei preşedinţii a lui Trump. Purtătorul de cuvânt nu a comentat discuţiile lor specifice, dar a precizat: „Instanţele româneşti sunt independente şi funcţionează pe baza legii, există un proces echitabil”.
La rândul său, Richard Grenell a declarat că nu a avut „nicio conversaţie substanţială” cu Emil Hurezeanu, care „l-a văzut pe hol” la Munchen şi „a cerut o întâlnire”.
Andrew şi fratele său Tristan Tate, care au dublă cetăţenie, americană şi britanică, au fost arestaţi în România în 2022 şi acuzaţi de trafic de persoane, spălare de bani, precum şi de formarea unui grup infracţional organizat. Aceştia susţin că sunt nevinovaţi.