Ucrainenii vor lupta până la capăt, acest fel de viață este mult mai bun decât viața sub ocupația rusă - Interviu video din Ucraina

Ucrainenii vor lupta până la capăt, acest fel de viață este mult mai bun decât viața sub ocupația rusă - <span style="color:#990000;">Interviu video</span> din Ucraina
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aici unde sunt acum, în Ucraina, au tot numărat ocaziile în care dronele și rachetele rusești au încălcat spațiul aerian nu doar al Moldovei, dar și al României sau Poloniei și de fiecare dată a existat un răspuns foarte slab, asta dacă a existat vreunul – aceasta face parte din încercările de testare pe care le face domnul Putin pentru a găsi puncte slabe și foarte slabe.

NATO este deja mai slab, spune Michael Bociurkiw, expert în afaceri internaționale, Atlantic Council, într-un interviu pe care l-a acordat spotmedia.ro din Odesa, despre concluziile negocierilor SUA – Rusia, peste capul Ucrainei și fără Europa la masă.

37534611_10156328245005482_1498494276890263552_n

Teama cea mai mare aici, în Ucraina, este că Donald Trump va accepta multe concesii rusești doar pentru a putea bifa o victorie.

Dar ucrainenii vor lupta până la capăt, pentru că ei știu că, la finalul zilei, chiar și acest fel de viață este mult, mult mai bun decât viața sub ocupația rusă.

Chiar ei îmi descriu asta ca pe un iad pe pământ, spune acesta.

Principalele idei din interviu:

  • Este un mare câștig pentru Rusia, au transformat acest lucru într-o mare victorie de PR acasă, în ziarele rusești. Ei văd asta, cred, ca pe un alt pas în reabilitarea imaginii Rusiei și a imaginii lui Putin.
  • Donald Trump, el este foarte tranzacțional. Nu a avut niciun succes real în dosarele de politică externă de pe biroul său. Nu a reușit să livreze rezultate în Coreea de Nord sau Afganistan. Și-a supărat major aliații din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egiptul. Așa că este în căutarea unei victorii rapide. Iar teama cea mai mare aici, în Ucraina, este că va accepta multe concesii rusești doar pentru a putea bifa o victorie.
  • Despre așa-numitul acord pe care domnul Trump l-a prezentat ucrainenilor, care le cere să cedeze ceva în jur de jumătate de trilion de dolari în resurse minerale și infrastructură, în mod permanent - practic, este un scenariu de tipul „plătește acum și hrănește-ți copiii mai târziu”.
  • Alegerile anulate din România: Se pare că într-adevăr Rusia a fost în spatele acestui lucru. Aceasta face parte din jocurile nefaste pe care le face Rusia, în întreaga Europă și în alte părți ale lumii, unde manipulează rezultatele alegerilor. În România, cred că a fost ceva foarte diferit, a fost ceva foarte bine regizat.
  • Kremlinul nu ar dori nimic mai mult decât să aibă un bun prieten în București.
  • NATO a devenit deja mai slab. Aici unde sunt acum, în Ucraina, au tot numărat ocaziile în care dronele și rachetele rusești au încălcat spațiul aerian nu doar al Moldovei, dar și al României sau Poloniei. Și de fiecare dată a existat un răspuns foarte slab, asta dacă a existat vreunul.
  • Ucrainenii vor lupta până la capăt, pentru că ei știu că, la finalul zilei, chiar și acest fel de viață este mult, mult mai bun decât viața sub ocupația rusă. Chiar ei îmi descriu asta ca pe un iad pe pământ.
Expert Atlantic Council, despre pacea Trump - Putin și anularea alegerilor la București

Au început primele negocieri de pace dintre SUA şi Rusia, dintre echipa Trump si echipa Putin, negocieri fără Ucraina și fără Europa la masă. Cum vedeți acest lucru, care este miza administrației Trump?

Discuțiile sunt mai bune decât absența lor. Și am observat că au existat interpretări diferite ale acestor discuții din partea Rusiei și a Statelor Unite. Partea rusă părea foarte mulțumită. Cred că deja au început să facă progrese pe lista lor lungă de concesii. Și asta începe cu ridicarea restricțiilor asupra misiunilor diplomatice din Rusia și din Statele Unite.

Desigur, și SUA vor avea restricții ridicate în Rusia, dar este un mare câștig pentru Rusia, fără îndoială. Și, bineînțeles, au transformat acest lucru într-o mare victorie de PR acasă, în ziarele rusești. Ei văd asta, cred, ca pe un alt pas în reabilitarea imaginii Rusiei și a imaginii lui Putin. Un alt pas în revenirea lor pe scena internațională, după trei ani de un război extrem de sângeros, despre care trebuie să reamintim tuturor că a fost început de ei.

A fost o acaparare ilegală și neprovocată de teritoriu.

Și este șocantă viteza cu care se întâmplă lucrurile. Acum, desigur, Ucraina a fost lăsată deoparte. Nu a fost la masa negocierilor. Americanii au spus ulterior că toată lumea va fi implicată, că există o mulțime de diplomație-navetă.

Concluzia pentru mine este că, din ceea ce știm despre Donald Trump, el este foarte tranzacțional. Nu a avut niciun succes real în dosarele de politică externă de pe biroul său. Nu a reușit să livreze rezultate în Coreea de Nord sau Afganistan. Și-a supărat major aliații din Orientul Mijlociu, inclusiv Iordania și Egiptul. Așa că este în căutarea unei victorii rapide. Iar teama cea mai mare aici, în Ucraina, este că va accepta multe concesii rusești doar pentru a putea bifa o victorie.

Ce va însemna pentru Ucraina și pentru regiune o astfel de pace, de înțelegere de fapt între Putin și Trump? E o pace de durată?

Americanii au insistat că nu poate exista un acord de pace decât dacă este unul durabil. Dar cum se poate realiza acest lucru? Și cum oferi garanții de securitate? Și cine ar garanta această securitate? Pentru Ucraina, există, pe bună dreptate, o îngrijorare profundă cu privire la ceea ce urmează să se întâmple.

Am văzut deja un indiciu în rapoartele despre așa-numitul acord pe care domnul Trump l-a prezentat ucrainenilor, care le cere să cedeze ceva în jur de jumătate de trilion de dolari în resurse minerale și infrastructură, în mod permanent. Practic, este un scenariu de tipul „plătește acum și hrănește-ți copiii mai târziu”.

De asemenea, sunt îngrijorați, pentru că americanii au menționat concesii teritoriale. Se așteaptă ca domnul Putin să insiste pentru păstrarea Donețkului și Luganskului și, posibil, pentru preluarea completă a regiunilor Zaporojie și Herson. Și, din câte se pare, Crimeea este pierdută definitiv, iar Rusia va menține controlul asupra coridorului terestru care leagă teritoriul rus de Crimeea.

România și ea pare prinsă la mijloc. A făcut referire la ea vicepreședintele JD Vance la Munchen, Elon Musk scrie tweet după tweet, astăzi a preluat un mesaj despre cum România trebuie să scape de rețeaua Soros - nu știm cine este ea. E vorba despre vreun interes pentru România, știu cei doi unde e pe hartă, sau miza e alta, una de război ideologic, legată poate de altceva, de alegerile din Germania?

Este posibil. Este dificil pentru mine să comentez asupra acestui lucru, dar ceea ce este, desigur, de mare interes pentru noi toți este modul în care un candidat relativ necunoscut și-a accelerat foarte puternic cursa pentru a ocupa prima poziție, aparent folosind TikTok și alte rețele sociale, dar mai ales TikTok.

Se pare că într-adevăr Rusia a fost în spatele acestui lucru. Aceasta face parte din jocurile nefaste pe care le face Rusia, în întreaga Europă și în alte părți ale lumii, unde manipulează rezultatele alegerilor. Când spun asta, mă refer la faptul că și în alte țări vedem un fel de migrare a alegătorilor către partidele de extremă dreaptă. Există multă anxietate, multă îngrijorare printre alegători pentru lucruri precum costul vieții, locuințele, imigrația, în special accesul la servicii medicale.

Dar în România cred că a fost ceva foarte diferit, a fost ceva foarte bine regizat.

Cred că a fost un lucru bun că instanțele au intervenit și au ordonat reluarea alegerilor. Așa că acum procesul va fi urmărit foarte, foarte atent. Știu că există multă anxietate și în Moldova cu privire la rezultatul viitoarelor alegeri. Kremlinul nu ar dori nimic mai mult decât să aibă un bun prieten în București și în alte capitale apropiate, ca parte a extinderii imperiului și a influenței lor.

Cum pot SUA și administrația Trump să beneficieze de pe urma unei Europe mai slabe? Urmărind principiul divide ei impera.

Nu știu cum ar putea beneficia cu adevărat, pentru că noi toți am crezut că o Europă puternică ar fi în beneficiul lor, nu una slabă. Există investiții enorme ale SUA în această regiune. A existat o umbrelă de securitate care a fost în vigoare de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Și punctul principal pe care vreau să-l subliniez este că trăim într-o lume foarte interconectată și fără frontiere.

Dacă există o verigă slabă în lanț, aceasta va zdruncina lanțul și îi va afecta și pe americani. De exemplu, dacă America încetează să mai subvenționeze asistența medicală în anumite părți ale lumii, dacă încetează să mai plătească pentru vaccinuri, virusurile ar putea călători cu ușurință pe teritoriul SUA, dacă nu sunt oprite la sursă. În mod similar, dacă nu se face mai mult pentru a proteja portul Odesa, exporturile de grâu, orz și floarea-soarelui se vor opri.

Acest lucru va avea un efect foarte grav și imediat în locuri precum Egipt. Ar putea crește costul alimentelor și acest lucru ar putea afecta și consumatorul american. Din nou, cred că ar fi în interesul lor, dar iată că aceasta este o administrație foarte orientată spre interior. Sunt mai preocupați de prosperitatea de la ei de acasă, ceea ce este bine, dar, din nou, le-aș reaminti că trăim într-o lume atât de interconectată încât o regiune slabă ar putea să-i afecteze cu adevărat și pe ei.

Dar un NATO slab sau măcar unul slăbit?

Un alt aspect legat de această slăbiciune și de dorința de a vorbi cu dictatori precum domnul Putin este că se trimite un semnal prost peste tot în lume. Se trimite un semnal prost altor dictatori că pot acționa fără reținere și pot face ce doresc, că mai nu există cineva care să aplice ordinea internațională bazată pe reguli, cu care noi toți am operat timp de zeci de ani.

Un NATO slab? Ei bine, cred că NATO a devenit deja mai slab. Aici unde sunt acum, în Ucraina, au tot numărat ocaziile în care dronele și rachetele rusești au încălcat spațiul aerian nu doar al Moldovei, dar și al României sau Poloniei. Și de fiecare data a existat un răspuns foarte slab, asta dacă a existat vreunul. Eu cred că aceasta face parte din încercările de testare pe care le face domnul Putin pentru a găsi puncte slabe și foarte slabe.

Dacă NATO va mai exista mult timp, nu știm. Poate că va lua o altă formă.

Se pare că americanii doresc să se retragă și că europenii și Canada vor trebui să preia sarcina. Dar acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, deoarece ei sunt atât de mult rămași în urmă în ceea ce privește finanțarea armatelor lor.

Trebuie să convertească multe dintre industriile lor la producția militară, ceea ce ar fi trebuit să facă cu mult timp în urmă. Au ignorat toate semnalele de avertizare. S-au obișnuit foarte mult să trăiască din generozitatea Statelor Unite.

Nu putem contra-argumenta când americanii spun asta ei înșiși. Chiar și în Canada, de unde sunt eu, ar fi trebuit să acordăm mult mai multă atenție securității nordice. Nu am făcut-o pentru că am fost atât de dependenți de Statele Unite. Și cred că o mare problemă aici este că liderii din NATO au făcut o treabă foarte proastă în a explica alegătorilor lor de ce este important să cheltuim pentru armată.

Sunteți acum în Ucraina, la Odesa. Care este starea de spirit în Ucraina? Se simt ucrainenii poate trădați?

Tocmai am terminat de scris un articol de opinie pentru un ziar canadian și am spus acolo că, în cei trei ani ai mei petrecuți aici, nu am simțit niciodată o atmosferă mai întunecată. Și nu este doar din cauza oboselii războiului, a bombardamentelor zilnice cu rachete și proiectile, a morții și distrugerii, ci pentru că toată lumea vede doar întuneric în față.

Ucrainenii sunt, așa cum sunt sigur că și oamenii din România sunt, oameni foarte optimiști în esență. Dar când nu poți vedea deloc lumina în față, este foarte, foarte dificil. Și aici, în Odesa, ca în multe părți ale Ucrainei, mulți, foarte mulți oameni au plecat deja.

Dar ceea ce încep să văd acum este mult mai îngrijorător. Cei care mișcau lucrurile, oamenii care aveau influență asupra comunității, oamenii care au ajutat cu adevărat la funcționarea acestui loc, ei sunt cei care acum se gândesc să plece. Și asta este foarte îngrijorător, pentru că milioane și milioane de ucraineni au plecat deja către alte locuri, precum România.

Într-un fel, munca malefică a lui Putin a fost deja înfăptuită, cea de a arunca mult înapoi națiunea ucraineană care se năștea. Este foarte, foarte trist să vezi asta aici, de aproape.

Dar, odată spuse toate acestea, sunt sigur că ucrainenii vor lupta până la capăt, pentru că ei știu că, la finalul zilei, chiar și acest fel de viață este mult, mult mai bun decât viața sub ocupația rusă. Chiar ei îmi descriu asta ca pe un iad pe pământ.

Așadar, răspunsul este că da.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇