Zelenski spune că negocierile cu Moscova se vor opri dacă ultimii soldaţi ucraineni din Mariupol vor fi eliminaţi

Zelenski spune că negocierile cu Moscova se vor opri dacă ultimii soldaţi ucraineni din Mariupol vor fi eliminaţi

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat sâmbătă că „eliminarea” ultimilor soldaţi ucraineni rămaşi în oraşul-port asediat Mariupol de către forţele ruse „ar pune capăt oricăror negocieri de pace” cu Moscova.

„Eliminând militarii noştri, oamenii noştri la Mariupol vor pune capăt oricăror negocieri” de pace dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Zelenski în remarci reproduse de website-ul de ştiri Ukrainska Pravda, avertizând că cele două părţi se vor găsi atunci în „impas”, informează France Presse.

ADVERTISING

În ceea ce priveşte bilanţul victimelor umane, "la Mariupol ar putea fi de zece ori mai mare decât la Borodianka", un orăşel ucrainean de lângă Kiev, distrus după ce a fost bombardat şi scenă a presupuselor abuzuri în timp ce a fost ocupat de soldaţii ruşi, a acuzat Zelenski.

La 11 aprilie, armata ucraineană a anunţat că se pregăteşte pentru "o bătălie finală" la Mariupol, port situat la Marea Azov, în sud-est. "Va fi moarte pentru unii dintre noi şi captivitate pentru alţii", a scris Brigada 36 de puşcaşi marini, parte a forţelor armate ale Ucrainei, pe Facebook.

ADVERTISING

Ziua 52 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor

A doua zi, autorităţile ucrainene au declarat că luptele au ucis între 20.000 şi 22.000 de oameni la Mariupol, un oraş strategic cu o populaţie de 441.000 de locuitori pe timp de pace.

Discuţiile dintre beligeranţi sunt blocate de câteva zile. Ele sunt "extrem de dificile", conform declaraţiilor făcute marţi de un consilier al preşedinţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin i-a acuzat pe negociatorii ucraineni de "lipsă de coerenţă".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇