Zelenski a fost ovaționat în picioare la Cannes: „Ura va dispărea, dictatorul va pierde!” (Video)

Zelenski a fost ovaționat în picioare la Cannes: „Ura va dispărea, dictatorul va pierde!” (Video)

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.

Zelenski a intrat prin legătură video de la Kiev, moment în care întreaga sală a l-a aplaudat și ovaționat, ridicându-se în picioare.

Așa cum ne-a obișnuit, președintele ucrainean, la bază actor, și-a adaptat discursul ocaziei. El a făcut mai multe referiri la filme celebre. Printre ele, „The Great Dictator” al lui Charlie Chaplin, o satiră la adresa lui Adolf Hitler și a nazismului, făcut în 1940, înainte ca America să intre în Al Doilea Război Mondial. Discursul de la final rămâne până în zilele noastre unul dintre cele mai bune din cinematografie.

Zelenski a amintit și de Apocalypse Now al lui Francis Ford Copola și a comparat războaiele și dictatorii din cele două filme cu ceea ce trăiește Ucraina acum, potrivit Hollywood Reporter.

El le-a cerut celor din lumea cinematografiei să nu stea pasivi: „Cei mai brutali dictatori ai secolului 20 au iubit cinemaul”.

Din filmul lui Copola, Zelenski a citat celebra replică „Ador mirosul de napalm dimineața” și a subliniat că bombele rușilor au început să pice pe sol ucrainean tot într-o dimineață.

„Avem nevoie de un nou Chaplin care să arate că cinematograful de astăzi nu este prost”, a spus el, citând în continuare din The Great Dictator: „Ura va dispărea în cele din urmă și dictatorii vor muri. Suntem în război pentru libertate”.

„Sunt sigur că dictatorul va pierde. Vom câștiga acest război. Glorie Ucrainei!”, și-a încheiat Zelenski intervenția.

Ziua 83 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor