Zeci de avioane militare zboară deasupra României: Piloții simulează anihilarea unui potențial inamic

Zeci de avioane militare zboară deasupra României: Piloții simulează anihilarea unui potențial inamic

Peste 20 de avioane din şapte state membre ale NATO, precum şi sisteme de supraveghere aeriană şi apărare de la sol, participă, joi, în spaţiul aerian al României, la un exerciţiu comun de vigilenţă întărită (enhanced Vigilance Activities – eVA) condus de Comandamentul Aerian Aliat (NATO AIRCOM) din Germania.

Aeronavele de luptă, precum și cele de realimentare în aer şi de avertizare timpurie, dirijate de controlori în zona finală de atac integrat (Joint Terminal Attack Controllers – JTAC), vor simula scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potenţial adversar, se arată într-un comunicat al MApN.

ADVERTISING

Aeronavele de luptă româneşti şi cele aliate vor zbura la joasă înălţime, în zona localităţilor Mihail Kogălniceanu şi Capu Midia din judeţul Constanţa.

Scopul exerciţiului este de a demonstra capacitatea NATO de planificare, coordonare şi executare a unei misiuni complexe, multinaţionale, de securizare a spaţiului aerian al Alianţei în situaţia oricărui tip de ameninţări sau atac asupra teritoriului aliat.

După invazia Rusiei în Ucraina, NATO şi-a crescut semnificativ capacitatea de apărare şi descurajare, inclusiv prin întărirea prezenţei pe flancul estic. Aici au fost dislocate forţe şi mijloace aliate suplimentare terestre, aeriene şi maritime, pentru asigurarea apărării teritoriul Alianței împotriva oricărui tip de ameninţări.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇