Xi Jinping a vorbit despre reunificare și Rusia, în ultima zi din an

Xi Jinping a vorbit despre reunificare și Rusia, în ultima zi din an

La trecerea în noul an, președintele Xi Jinping a spus că China „va fi cu siguranţă reunificată”, a apreciat relațiile dintre Beijing și Moscova și a dat asigurări că economia chineză este „mai rezistentă şi mai dinamică”.

„Toţi chinezii de pe ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan ar trebui să fie legaţi de un scop comun şi să împărtăşească gloria reînnoirii naţiunii chineze”, a mai spus preşedintele chinez într-un discurs difuzat pe canalul oficial CCTV, informează AFP.

În ce privește economia Chinei, președintele Xi Jinping a spus că este "mai rezistentă şi mai dinamică". În cursul anului 2023, economia ţării a stăpânit furtuna, a adăugat preşedintele chinez.

ADVERTISING

În ciuda unor semne încurajatoare, cum ar fi creşterea PIB-ului Chinei de 4,9%, mai bună decât se aştepta, în trimestrul al treilea, Beijingul va avea probabil dificultăţi să-şi atingă obiectivul anual de creştere de aproximativ 5%, cel mai modest din ultimii ani.

Schimb de mesaje cu Putin

De asemenea, în ultima zi a acestui an, Xi Jinping a spus că relaţiile dintre Beijing şi Moscova s-au consolidat în 2023. Declarația a fost făcută în timpul unui schimb de mesaje de Noul An cu omologul său rus Vladimir Putin, a informat presa de stat chineză, citată de AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Privind înapoi cu Putin la anul care se încheie, preşedintele chinez a spus că "baza materială şi publică a relaţiei noastre a devenit mai puternică", potrivit televiziunii de stat CCTV, informează Agerpres.

"În faţa schimbărilor fără precedent din ultimul secol şi a condiţiilor regionale şi internaţionale turbulente, relaţiile China-Rusia au menţinut o dezvoltare sănătoasă şi stabilă şi au făcut progrese constante în direcţia corectă", a spus Xi.

"Sub conducerea noastră comună, încrederea politică reciprocă dintre cele două părţi s-a aprofundat, coordonarea noastră strategică a fost consolidată, iar cooperarea reciproc avantajoasă a continuat să producă noi rezultate", a adăugat el.

ADVERTISING

Volumul comerţului bilateral a depăşit 200 de miliarde de dolari (180 de miliarde de euro), peste ţintă, a spus el.

China, a mai afirmat Xi, aşteaptă cu nerăbdare să sărbătorească cea de-a 75-a aniversare de la crearea relaţiilor bilaterale în 2024.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇