Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor

Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA în dosarul vaccinurilor

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este urmărit penal de către procurorii DNA, în dosarul vaccinurilor din pandemie. El este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dar şi complicitate la abuz în serviciu.

”La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării şi distribuţiei vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziţia unor opţiuni viabile de vaccinuri şi care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziţie anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre. Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcţie de numărul populaţiei, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populaţie revenea statelor membre”, a transmis DNA, într-un comunicat de presă de vineri.

ADVERTISING

Potrivit documentului citat, ”statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de "opt-out", astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuţie pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”.

”În contextul menţionat mai sus, în datele de 10 respectiv 18 martie 2021, suspectul Voiculescu Vlad Vasile, în calitate de ministru al Sănătăţii, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziţiei, ar fi tranzacţionat şi ordonanţat la plată achiziţia în plus a cantităţii de 14.445.798 doze de vaccin (Pfizer şi Moderna), în condiţiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane şi că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane”, arată DNA.

ADVERTISING

Potrivit procurorilor, ”suspectul ar mai fi întocmit un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîţu Florin Vasile, în calitate de prim - ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacţionarea şi ordonanţarea la plată a achiziţiei, în plus, a unei cantităţii de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer”.

”Precizăm că acest memorandum ar fi fost susţinut spre aprobare în şedinţa Guvernului de către unul dintre secretarii de stat, ce avea la momentul respectiv atribuţii delegate de ministru al Sănătăţii”, a mai transmis DNA.

De dimineaţă, Vlad Voiculescu a fost chemat la sediul DNA, unde a spus presei că nicio decizie importantă nu era luată de Cîțu fără Iohannis. Și Ioana Mihăilă a fost chemată la DNA să i se prezinte acuzațiile și procurorii au anunțat ulterior oficial punerea ei sunt urmărire penală. La ieșirea din sediul Direcției, Mihăilă a explicat că singurele sale opțiuni au fost fie să-i lase pe români fără vaccinuri anti-Covid, fie să ia cantitatea prea mare care face obiectul dosarului. Ea a pasat vina la Bruxelles, către Comisia Europeană.

ADVERTISING

Dosarul vaccinurilor

Fostul premier Florin Cîțu a fost şi el pus, miercuri, sub urmărire penală de DNA, în dosarul vaccinurilor.

DNA îi anchetează pe fostul premier PNL Florin Cîțu, dar și pe foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii spun că cei trei au achiziţionat mult mai multe doze de vaccin antiCovid decât era necesar, raportat la populaţia României, iar prin asta au făcut un prejudiciu la buget de peste 1 miliard de euro.

Este vorba de zeci de milioane de doze, cumpărate suplimentar față de cele care ar fi fost necesare pentru întreaga populație.

Amintim că Florin Cîțu a fost premier în perioada decembrie 2020 - noiembrie 2021. Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății din decembrie 2020 până în aprilie 2021. Iar Ioana Mihăilă i-a urmat la MS până în septembrie 2021 (când USR a ieşit de la guvernare).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇