Virgin Galactic a lansat primul zbor comercial în spațiu (Foto&Video)

Virgin Galactic a lansat primul zbor comercial în spațiu (Foto&Video)

Virgin Galactic a lansat primul zbor comercial în spaţiu. A durat 75 de minute, iar la bord s-au aflat şase persoane.

Primul zbor comercial al companiei de turism spaţial Virgin Galactic a decolat joi în Statele Unite, având la bord în special pasageri din cadrul forţelor aeriene italiene, o misiune ce reprezintă un pas important pentru companie, dar care este lansată cu o întârziere de câţiva ani, transmite AFP.

Virgin Galactic, fondată în 2004 de miliardarul Richard Branson, a ajuns deja de cinci ori în spaţiu, dar până în prezent doar cu membri ai companiei.

Noua misiune, numită Galactic 01, a decolat de la baza Spaceport America, în deşertul statului american New Mexico.

WATCH LIVE: Galactic 01 Spaceflight


Un uriaş avion purtător a decolat de pe o pistă obişnuită, câştigând altitudine timp de aproximativ 30 de minute. La o altitudine de circa 15 kilometri, acesta a lansat nava, VSS Unity, un avion-rachetă care seamănă cu avion privat.

Acesta a pornit motorul şi a accelerat vertical până când a depăşit altitudinea de 80 de kilometri – limita care marchează începutul spaţiului conform definiţiei armatei americane.

Pasagerii au experimentat astfel cinci minute de imponderabilitate.

ADVERTISING

Ulterior, nava a coborât pentru a ateriza pe aceeaşi pistă.

Patru pasageri au fost la bordul VSS Unity: doi ofiţeri superiori din forţele aeriene italiene, un inginer de la Consiliul Naţional de Cercetare (CNR) din Italia şi un angajat al Virgin Galactic care îi însoţeşte. Doi piloţi sunt, de asemenea, la comenzi, iar alţi doi pilotează avionul purtător.

Richard Branson a efectuat această scurtă călătorie în spaţiu în iulie 2021, cu aproape doi ani în urmă. Administraţia Federală pentru Aviaţie (FAA) din SUA a blocat apoi temporar la sol nava pentru a investiga o deviere de la traiectorie în timpul acestui zbor foarte mediatizat.

Virgin Galactic a anunţat o suspendare a operaţiunilor sale, dedicată îmbunătăţirii motorului său, pauză ce a durat mult mai mult decât era preconizat.

În mai, compania a realizat în sfârşit zborul test final înainte de debutul operaţiunilor comerciale.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zboruri lunare

Primul zbor spaţial comercial al Virgin Galactic este o etapă aşteptată de mulţi ani, iar aproximativ 800 de clienţi, inclusiv unele vedete, şi-au achiziţionat deja bilete, la un preţ iniţial cuprins între 200.000 şi 250.000 de dolari americani pe pasager, cost ce a fost ulterior ridicat la 450.000 de dolari americani.

Programul spaţial al Virgin Galactic a întârziat mai mulţi ani, în special din cauza unui accident produs în 2014, soldat cu moartea unui pilot.

"Misiunile de cercetare ale Virgin Galactic vor introduce o nouă eră de acces repetat şi fiabil la spaţiu pentru instituţii guvernamentale şi de cercetare", a declarat directorul general al companiei, Michael Colglazier.

După a doua misiune (Galactic 02), în august, Virgin Galactic promite zboruri spaţiale în fiecare lună.

Compania concurează cu Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte şi a trimis deja 32 de persoane în spaţiu. Însă, de la un accident produs în septembrie 2022, în timpul unui zbor fără echipaj uman, racheta sa a fost blocată la sol.

ADVERTISING

Blue Origin a promis în martie că va relua zborurile spaţiale "în curând".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇