Violenţe, împușcături și zeci de arestări în Suedia, la o manifestaţie de extremă-dreaptă împotriva musulmanilor (Video)

Violenţe, împușcături și zeci de arestări în Suedia, la o manifestaţie de extremă-dreaptă împotriva musulmanilor (Video)

Douăzeci şi şase de persoane au fost arestate după ciocnirile violente petrecute duminică în Suedia între forţele de ordine şi manifestanţii care protestau contra unei adunări prevăzute a unei grupări de extremă-dreaptă care intenţiona să dea foc Coranului, a indicat luni poliţia.

”Noaptea a fost calmă după revoltele de ieri de la Navestad”, un cartier din Norrkoping cu o numeroasă populaţie musulmană.

”Poliţia a plasat opt persoane în arest, suspectate de revolte violente”, a afirmat aceasta într-un comunicat.

ADVERTISING

În oraşul vecin Linkoping, unde au izbucnit de asemenea tulburări, 18 persoane au fost plasate în arest.

Nya korankravaller i Linköping och Norrköping

În cele două oraşe au izbucnit duminică ciocniri pentru a doua oară în patru zile. Au fost aruncate pietre împotriva poliţiei şi au fost incendiate automobile.

Joi, manifestanţii au protestat contra unei adunări a grupării antiimigraţie şi antiislam ”Linia dură”, condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan.

Duminică, ei au manifestat pentru a protesta faţă de noi adunări anunţate, la care Paludan a renunţat în cele din urmă. La Norrkoping, poliţia a tras tiruri de avertisment care au rănit trei persoane, prin ricoşeu.

Sweden riots: Far-right group's plans to burn Koran spark riots in several cities

Rasmus Paludan, care a fost condamnat în Danemarca pentru injurii rasiste, a fost în ultimele zile într-un turneu în Suedia, în cartierele cu populaţie musulmană numeroasă pentru a da foc Coranului, trecerea sa declanşând contramanifestaţii violente.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La Malmo, unde Paludan a dat foc sâmbătă unui exemplar al Coranului, noaptea de duminică spre luni a fost agitată, pentru a doua zi consecutiv, într-o şcoală fiind declanşat un incendiu.

Adunările în care Paludan dă foc Coranului au dus la proteste în lumea arabă.

Diplomaţia irakiană, care l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri suedez, a apreciat că este vorba despre un act ”provocator pentru sentimentele musulmanilor şi ofensator pentru ceea ce ei au sfânt”.

La rândul său, Arabia Saudită a ”condamnat acţiunile anumitor extremişti în Suedia şi provocările contra musulmanilor”, a transmis agenţia oficială a regatului. 

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇