Un extremist care arde Coranul creează haos în Suedia: Mai mulți polițiști răniți, unii bătuți cu pietre (Video)

Un extremist care arde Coranul creează haos în Suedia: Mai mulți polițiști răniți, unii bătuți cu pietre (Video)

Manifestanţi care denunţau intenţia unui grup de extremă dreapta de a arde un Coran la Örebro, în centrul Suediei, au atacat poliţia, vineri, provocând, potrivit autorităţilor, rănirea a cel puţin nouă dintre poliţişti, potrivit AFP.

Cu puţin timp înainte de ora 19:00, poliţia indica, într-un comunicat, că „un total de patru poliţişti au fost răniţi – unul dintre ei a fost lovit cu o piatră în cap”. „Un participant a fost de asemenea rănit, după ce a fost lovit cu o piatră în cap”, a mai precizat acesta. 

ADVERTISING

Puţin mai târziu, în rândul poliţiei a fost anunţat un al cincilea rănit. În cele din urmă, o purtătoare de cuvânt a poliţiei a raportat noi răniţi. „Alţi trei sau patru ofiţeri de poliţie au fost răniţi uşor. Există, de exemplu, arme rupte şi poliţişti care au fost loviţi de pietre”, a declarat Diana Qudhaib pentru cotidianul Aftonbladet.

Manifestaţia, care a adunat aproximativ 200 de persoane, potrivit presei locale, a fost dispersată la începutul serii. Este a doua zi consecutiv când un astfel de incident a avut loc în marja unui miting al mişcării „Hardline” anti-imigraţie şi anti-islam condusă de danezo-suedezul Rasmus Paludan, care în prezent face un turneu în Suedia, ţintind cartiere cu o mare comunitate musulmană.

Korankravaller i Örebro

La fiecare dintre adunările sale, cu doar câţiva simpatizanţi, arde un Coran. În Örebro, demonstraţia sa a avut loc într-un parc din apropierea centrului oraşului şi nu în cartierul avut în vedere iniţial.

ADVERTISING

Joi, tulburările izbucniseră la sfârşitul după-amiezii în Linköping, provocând rănirea a trei poliţişti.

Polisen om kravallerna i Örebro | Flera poliser skadade | Koran skulle brännas | Polisbilar brinner

Şeful guvernului a condamnat aceste izbucniri şi atacurile asupra poliţiei.

„În Suedia, oamenii au voie să-şi exprime opiniile, fie că sunt de bun sau prost gust, este o parte a democraţiei noastre. Indiferent ce crezi, nu ar trebui să recurgi niciodată la violenţă. Nu o vom accepta niciodată”, a declarat Magdalena Andersson pentru agenţia de presă TT.

„Acesta este exact genul de reacţie violentă pe care (Rasmus Paludan, n.red.) vrea să o vadă. Însuşi scopul este de a incita oamenii să se opună unul altuia”, a adăugat ea.

ADVERTISING

Rasmus Paludan a provocat incidente în mai multe rânduri în ultimii ani. În noiembrie 2020, a fost arestat în Franţa şi apoi deportat. Alţi cinci activişti au fost arestaţi în Belgia la scurt timp după, acuzaţi că vor să „răspândească ură” prin arderea unui Coran la Bruxelles.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇