Veneția de pe Dunăre, orășelul din Ucraina în care oamenii se simt protejați de România

Veneția de pe Dunăre, orășelul din Ucraina în care oamenii se simt protejați de România

Bătălia pentru poziția strategică a Insulei Șerpilor a zguduit orășelul ucrainean Vâlcov, situat pe brațul Chilia al Dunării, în apropiere de Periprava. Localnicii trăiesc cu frica războiului, dar sunt mulțumiți că se află la câțiva pași de granița cu țara noastră și, implicit, cu NATO.

După luni de bombardamente intense, steagul Ucrainei flutură din nou pe Insula Șerpilor. Rușii au abandonat săptămâna trecută acest punct strategic, iar forțele ucrainene au obținut o victorie importantă pe plan strategic, dar și pentru moralul întregii națiuni, mai ales după retragerea din Donbas. Succesul este notabil, însă luptele le-au dat viața peste cap oamenilor din Vâlcov, localitate supranumită „Veneția Ucrainei”, se arată într-un reportaj The Guardian.

ADVERTISING

Atacurile pe Insula Șerpilor, aflată 50 de kilometri distanță, au început în prima zi de război, iar exploziile au zgâlțâit casele din Vâlcov. Undele de șoc s-au propagat la suprafața mării până pe coastă și au provocat crăpături în zidurile unor clădiri.

"Dacă lovesc România din greșeală, va fi război cu NATO"

Iuri Suslov, în vârstă de 43 de ani, pescuiește în Marea Neagră de când era copil. "E un oraș liniștit, așa că atunci când au început să bombardeze Insula Șerpilor a fost mult zgomot aici", spune el.

Bărbatul cunoaște zona Vâlcovului ca-n palmă. În lunile de vară, când treci cu barca pe canalele mărginite de stuf, ai impresia că te afli în Vietnam sau Cambodgia. Păsările își fac veacul aici în voie, iar copiii se scaldă în apele Dunării. Fiecare familie are o barcă, principalul mijloc de transport de aici.

ADVERTISING

Zona de la vărsarea Dunării în Marea Neagră e blocată acum de puncte militare de control, iar paza de coastă patrulează zi și noapte. "E o situație îngrijorătoare, dar nu cred că rușii ne vor ataca. Știți de ce? Fiindcă suntem prea aproape de România și, dacă lovesc România din greșeală, va fi război cu NATO", explică Iuri.

Svetlana (34 de ani), ghid turistic, spune că atmosfera în oraș e încordată: "A fost oribil. Avioanele zburau deasupra noastră, iar exploziile erau foarte puternice. Ferestrele unor case vechi s-au crăpat."

Însă mai rău decât efectele minore ale bombardamentelor este impactul economic al bătăliei pentru Insula Șerpilor. Din cauza conflictului, pescuitul e interzis - un coșmar pentru cei mai mulți localnici care din asta trăiau.

ADVERTISING

"Acest oraș aparține pescarilor, iar lor nu li se mai permite să iasă pe mare. Pescuitul e principala lor sursă de venit, așa că au suferit pierderi financiare mari. În plus, aproape 25% din localnici sunt implicați în turism. Unii făceau tururi cu barca, alții aveau mici firme de turism, unii lucrau ca ghizi. Iar acum e imposibil. În consecință, cam 80% din localnicii care se ocupau cu turismul acvatic sau cu pescuitul au de suferit", explică Svetlana.

"Soțul meu e pescar. Iar acum suntem scoși din business. N-avem niciun venit", adaugă femeia.

Disputa dintre Ucraina și România a blocat accesul pe Insula Șerpilor

Insula Șerpilor este strâns legată de Vâlcov. Cu toate acestea, foarte puțini localnici au vizitat-o, parțial din cauza disputei teritoriale dintre Ucraina și România asupra insulei, notează BBC.

"Nu au fost oficial turiști pe Insula Șerpilor. Poți primi un permis de la paza de coastă și să te duci, dar, sincer, era destul de complicat și scump", explică Svetlana.

Singurele persoane autorizate să viziteze insula au fost militarii care patrulau, cercetătorii și câțiva scufundători norocoși care veneau periodic în zonă ca să admire cele 49 de specii de pești care trăiesc în aceste ape, precum și epavele scufundate ale vaselor militare, precum submarinul sovietic de tip Șuka, aflat la o adâncime de 35 de metri, mărturie a faptului că acest loc a mai fost teatru de război.

Zona e înțesată acum de zeci de mine amplasate de ruși, o problemă care, spun oamenii din Vâlcov, va îngreuna revenirea la normalitate, chiar dacă acum Insula Șerpilor se află în mâinile Ucrainei.

Un oficial a declarat sub anonimat că se lucrează la un plan de deminare cu roboți, dar ar dura câteva luni până la începerea operațiunii. Iar pentru orășelul de pe malul Dunării fiecare lună devine tot mai apăsătoare.

Oamenii din Vâlcov sunt conștienți că soarta lor e legată de Insula Șerpilor și că Ucraina a câștigat această bătălie, nu și războiul. "Mulți cred că Insula Șerpilor e doar o stâncă din mijlocul mării. Dar noi, cei care trăim aici, la câteva mile de ea, știm bine că nu-i așa. Și de luni de zile plătim prețul apropierii noastre de insulă. Știm că, până când se va termina războiul, rușii vor încerca să o ia înapoi", spune Svetlana.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇