Valeriu Gheorghiță nu exclude un val 5 și apariția unei noi tulpini de Covid. Sezonul rece este favorabil răspândirii SARS-CoV-2

Valeriu Gheorghiță nu exclude un val 5 și apariția unei noi tulpini de Covid. Sezonul rece este favorabil răspândirii SARS-CoV-2

Având în vedere că perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2, în următoarele luni este posibil să apară o nouă tulpină a coronavirusului, care să fie și mai contagioasă și să genereze un al cincilea val al pandemiei, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.

Întrebat dacă va veni și valul 5 al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a declarat la Digi24 că vedem deja țări care au o din nou o creștere a numărului de cazuri.

„În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece. Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, argumentează Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

„Nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze - și vedem că de obicei au fost asociate - cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Acum, în România, probabil că suntem deja într-o perioadă de platou, însă evoluția viitoare depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare.

ADVERTISING

Ce e de făcut

Valeriu Ghorghiță a explicat și ce ar fi de făcut ca să nu ne mai confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și să o luăm de la capăt cu pandemia:

  • Dacă certificatul verde nu se introduce și pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată nu numai până la sfârșitul acestui an, dar nici în primele luni ale anului viitor
  • Trebuie respectate măsurile de prevenire a transmiterii bolii
  • Campania de vaccinare trebuie să continue la un ritm cât mai ridicat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică nu doar pentru momentul actual, ci pentru lunile următoare
  • Echipe mobile de vaccinare vor fi trimise la țară, dar numai la cererea autorităților locale
  • Se fac demersuri pentru ca medicii de familie să își sune pacienții în vârstă sau cu comorbidități, care sunt cei mai vulnerabili la boală, și să le recomande vaccinarea.
ADVERTISING

În acest fel, „putem să sperăm la o viață cât mai aproape de normalitate fără să mai avem acest risc de suprasolicitare a sistemului medical, fără ca pacienții cu celelalte afecțiuni cronice, care nu sunt COVID, care au alte probleme medicale, acute sau cronice, să mai aibă limitat accesul la serviciile medicale. Cred că avem nevoie cu toții de această siguranță și de o predictibilitate pentru perioada următoare”, a punctat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇