Ursula von der Leyen şi Boris Johnson fac sâmbătă ”bilanțul negocierilor” pentru Brexit

Ursula von der Leyen şi Boris Johnson fac sâmbătă ”bilanțul negocierilor” pentru Brexit

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va discuta sâmbătă prin videoconferinţă cu premierul britanic Boris Johnson, pentru a face „bilanţul negocierilor” comerciale şi a stabili „următoarele etape”, a anunţat vineri pe Twitter purtătorul ei de cuvânt.

Această discuţie va avea loc după o nouă săptămână de negocieri comerciale la Bruxelles între negociatorul european Michel Barnier şi omologul lui britanic David Frost.

Cei doi mai aveau programată o întrevedere şi pentru vineri dimineaţa, informează AFP şi Reuters.

Negociatorii speră să ajungă în "tunelul" negocierilor, momentul în care un acord pare suficient de aproape pentru a se lansa în negocieri în spatele uşilor închise.

Von der Leyen mai trebuie să discute în timpul zilei de vineri despre aceste negocieri cu liderii europeni reuniţi de joi la un summit la Bruxelles.

ADVERTISING

Încă mai sunt probleme de rezolvat

Într-un interviu acordat vineri postului de radio BBC, ministrul britanic pentru locuinţe Robert Jenrick a declarat că mai multe probleme foarte importante rămân să fie soluţionate în cadrul unor discuţii între Regatul Unit şi UE.

De asemenea, Jenrick a spus că este încă prea devreme să se stabilească ce probleme concrete vor fi abordate în discuţia de sâmbătă între Ursula von der Leyen şi Boris Johnson.

Marea Britanie trebuie să mai respecte regulile UE până la 31 decembrie

Regatul Unit a părăsit UE la 31 ianuarie, însă ţara continuă să aplice regulile europene până pe 31 decembrie, perioadă de tranziţie în timpul căreia Londra şi Bruxellesul speră să ajungă la un acord comercial asupra viitoarei lor relaţii.

ADVERTISING

În lipsa unui acord, o ruptură brutală în schimburile comerciale va afecta şi mai mult economiile deja fragilizate de pandemia de coronavirus.

CE a anunțat Regatul Unit că și-a încălcat obligațiile

Comisia Europeană a anunţat joi, prin intermediul şefei sale Ursula von der Leyen, că a trimis Regatului Unit o scrisoare de notificare oficială pentru încălcarea obligaţiilor care îi revin în temeiul Acordului de retragere.

Trimiterea acestei scrisori marchează începutul unei proceduri oficiale împotriva Regatului Unit de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor care îi revin.

ADVERTISING

Regatul Unit are la dispoziţie o lună pentru a răspunde scrisorii trimise joi Londrei.

Regatul Unit recunoaște că încalcă regulile, dar nu dă înapoi

La 9 septembrie 2020, guvernul Regatului Unit a depus un proiect de lege care, dacă ar fi adoptat, ar încălca în mod flagrant Protocolul privind Irlanda şi Irlanda de Nord, întrucât ar permite autorităţilor britanice să nu ţină seama de efectele juridice ale dispoziţiilor de fond ale protocolului în temeiul Acordului de retragere.

Reprezentanţii guvernului Regatului Unit au recunoscut această încălcare, afirmând că obiectivul urmărit este de a permite Regatului Unit să se sustragă în mod permanent obligaţiilor ce decurg din protocol.

Guvernul Regatului Unit nu a retras părţile controversate ale proiectului de lege, în pofida solicitărilor Uniunii Europene.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇