Urmează un weekend cu furtuni electromagnetice. Ce trebuie să știm și ne-ar putea afecta

Urmează un weekend cu furtuni electromagnetice. Ce trebuie să știm și ne-ar putea afecta

Mici furtuni electromagnetice – cauzate de faptul că Soarele a „scuipat” cantități importante de plasmă – vor lovi Pământul în acest weekend. Oamenii de știința spun că n-avem de ce să ne îngrijorăm, chiar dacă s-ar putea să observăm efecte ale acestor fenomene cosmice violente.

Experți citați de contidianul The Independent susțin că, înainte de toate, furtunile electromagnetice din aceste zile ar putea face mai vizibilă aurora boreală, în zonele nordice.

E normal să se întâmpla așa, de vreme ce aurora boreală este, de fapt, un fenomen produs de impactul dintre particulele de vânt și câmpul magnetic al Terrei.

ADVERTISING

Potrivit informațiilor furnizate de serviciul de meteorologie MET Office - și preluate de The Indepedent – cea mai intensă furturnă electromagnetică va fi de intensitate G1.

Or, conform datelor prezentate de siteul specializat Northernlighthouse, în clasa G1 sunt încadrate furtunile electromagnetice minore. Într-un ciclu solar care durează 11 ani, au loc în jur de 1.700 de astfel de furtuni solare.

Astăzi și mâine, aceste fenomene ar putea afecta funcționarea sateliților și a rețelelor de electricitate de pe suprafața Pământului.

ADVERTISING

E posibil să existe și alte furtuni electromagnetice, în următoarea perioadă. Pentru a stabili, oamenii de știință urmăresc mișcarea suprafețelor mai reci ale Soarelui numite ”găuri coronale”, care sunt cele care trimit în spațiu particule solare la viteze de 3 ori mai mari decât alte regiuni ale planetei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇