Mercur nu mai e cea mai apropiată lume de Soare. I-a luat locul un asteroid, cel mai rapid din sistemul solar

Mercur nu mai e cea mai apropiată lume de Soare. I-a luat locul un asteroid, cel mai rapid din sistemul solar

Oamenii de știință americani au descoperit cel mai rapid asteroid din Sistemul Solar. Mai mult, acesta este mai apropiat de Soare decât Mercur, care deținea ”recordul” absolut.

Mica rocă spațială, cu un diametru de 1 kilometru și numită 2021 PH27, călătorește în jurul Soarelui în doar 113 de zile pământene. Aceasta este cea mai scurtă perioadă orbitală a unui asteroid cunoscut.

Pentru comparație, planeta Mercur înconjoară Soarele în doar 88 de zile. Totuși, mai aproape de Soare ajunge PH27, pentru că orbita sa este eliptică. Astfel, în timp ce Mercur nu se apropie de Soare la mai mult de 46 milioane de kilometri, asteroidul ajunge la numai 19,9 milioane de kilometri.

ADVERTISING

Această apropiere face ca temperatura la suprafața sa să ajungă la 480 grade Celsius, adică îndeajuns de mult încât să topească plumbul, după cum arată IFL Science.

Mai mult, PH27 are o orbită instabilă, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, se va apropia tot mai mult de steaua noastră, iar în cele din urmă fi va fi absorbit de Soare sau va intra în coliziune cu Mercur sau Venus peste câteva milioane de ani.

Citește și Descoperire de mare impact pe un satelit misterios al planetei Jupiter. Este cea mai mare din sistemul solar

ADVERTISING

Echipa de cercetători care l-a descoperit, coordonată de Scott Sheppard, om de știință la Institutul Carnegie de Știință din SUA, e de părere că asteroidul ar fi provenit din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Forțele gravitaționale de la planetele interioare l-au împins, în timp, înspre Soare.

„Înțelegerea populației de asteroizi este importantă pentru a finaliza evidența asteroizilor aflați în apropiere de Terra, inclusiv unii dintre cei care ar putea lovi Pământul (...)”, a explicat coordonatorul studiului.

ADVERTISING

Momentan, 2021 PH27 nu e vizibil, el ascunzându-se în spatele Soarelui, însă, la începutul anului viitor, cercetătorii speră să observe din nou asteroidul.

Vezi și Ce șanse sunt ca un asteroid să lovească Pământul, la finalul anului


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇